Η κατάρα των Κένεντι

6 Μαΐου 2020 16:33

Δύτες βρήκαν τελικά το άψυχο σώμα της 40χρονης Μέιβ Κένεντι, η οποία έχασε τη ζωή της πριν από λίγες ημέρες όταν πήρε το κανό μαζί με τον 8χρονο γιο της για να πιάσουν μία μπάλα που είχε πέσει στο νερό, στο παραθαλάσσιο εξοχικό τους στο Μέριλαντ. Τα μέλη μίας ομάδας κατάδυσης και διάσωσης εντόπισαν το νεκρό σώμα της Μέιβ σε νερό βάθους 7,5 μέτρων και περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστεί το άψυχο σώμα του 8χρονου γιου της. Η άτυχη 40χρονη αγνοούνταν μαζί με τον μικρό της γιο από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το κανό στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από ισχυρούς ανέμους και δεν γύρισε ποτέ στην ακτή. Hταν βράδυ Πέμπτης, ένα αναποδογυρισμένο κανό που ταίριαζε με την περιγραφή εκείνου που αναζητούνταν βρέθηκε, χωρίς κανένα ίχνος των επιβατών του τριγύρω. Τα τελευταία 24ωρα τόσο η Μέιβ όσο και ο μικρός της γιος θεωρούνταν νεκροί. Ο θάνατος της Μέιβ στάθηκε αφορμή για να ασχοληθούν ξανά τα αμερικανικά μέσα με την λεγόμενη “κατάρα των Κένεντι”.

FILE – In this Oct. 10, 1996 file photo, John F. Kennedy Jr., and his wife Carolyn Bessette Kennedy leave a party in New York. A documentary film on John Kennedy Jr.’s life opens Friday, July 22, 2016, in select theaters. It also airs on Spike TV at 9 p.m. EDT on Aug. 1, and a DVD release is set for Aug. 16. (AP Photo/Douglas Healey, File)

 

Μια ιστορία γεμάτη τραγωδίες

Η οικογένεια Κένεντι, μια από τις μεγάλες οικογένειες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, έχει βιώσει πολλές τραγωδίες. Το 1963 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε με τρεις σφαίρες από τον Λη Χάρβει Όσβαλντ, στο Ντάλας του Τέξας. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1968 δολοφονήθηκε στο Λος Αντζελες ο αδερφός του και γερουσιαστής Ρόμπερτ-Μπομπ-Κένεντι. Μόλις έχει πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για να διεκδικήσει την Προεδρία της χώρας. Το Ιούνιο του 1999, ο Τζον Κένεντι, ο γιος του JFK χάθηκε όταν το ιδιωτικό του αεροσκάφος έπεσε στις ακτές του Ατλαντικού. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2012 η Μαίρη Ρίτσαρντσον Κένεντι βρέθηκε κρεμασμένη στο σπίτι της σε ένα από τα πιο πλούσια προάστια της Νέας Υόρκης. Τον Αύγουστο του 2019 μια εγγονή του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι, η Σίρσε Κένεντι Χιλ, μόλις 22 ετών, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, μέσα σε κτιριακό συγκρότημα το οποίο ανήκει στην οικογένεια στο Χαϊάνις Πορτ της Μασαχουσέτης, «Φαίνεται πως κάθε φορά που ένας Κένεντι ήταν κοντά στην εκπλήρωση ενός στόχου ή φιλοδοξίας, καταδικάστηκε να πληρώσει ένα τραγικό τίμημα», είχε πει στο AFP ο Έντουαρντ Κλάιν, συγγραφέας βιβλίου για το θέμα. «Θα πρέπει να φτάσει κανείς στους αρχαίους Ελληνες και τους Ατρείδες, τον Αγαμέμνονα, την Κλυταιμνήστρα, τον Ορέστη και την Ηλέκτα, για να βρει μία οικογένεια που έχει υποστεί τόσες καταστροφές», έχει γράψει χαρακτηριστικά. Από τη δολοφονία του προέδρου, Τζον Κένεντι, η οικογένεια έχει πέσει σε πένθος πολλές φορές στα χρόνια που ακολούθησαν. Το 1968 δολοφονήθηκε ο αδερφός του JFK, Μπομπ, οι γιοι του οποίου επίσης έφυγαν νωρίς. Το 1984 ο Ντέιβιντ πέθανε από υπερβολική δόση, ενώ ο Μάικλ έχασε τη ζωή του το 1997 ενώ έκανε σκι στο Ασπεν. Ένας άλλος θάνατος όμως ήταν εκείνος που ενίσχυσε την πεποίθηση πως υπάρχει η κατάρα. Ηταν το 1999, όταν συνετρίβη το μικρό αεροσκάφος στο οποίο πιλότος ήταν ο γιος του προέδρου, Τζον τζούνιορ. Το δυστύχημα βύθισε στη θλίψη τις ΗΠΑ, καθώς σε αυτό έχασαν τη ζωή τους πέρα από τον Τζον Τζον- όπως ήταν γνωστός από παιδί ο γιος του προέδρου- η σύζυγός του Καρολίν και η αδερφή της Λόρεν Μπεσέτ.

Η “κατάρα” της οικογένειας

Ο πρώτος που ξεστόμισε τη λέξη κατάρα ήταν ο αδερφός του JFK και γερουσιαστής, ο Τεντ Κένεντι. Ήταν σε μία τηλεοπτική του εμφάνιση, στην οποία προσπαθούσε να εξηγήσει το δυστύχημα στο οποίο το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε από γέφυρα, στοιχίζοντας τη ζωή της συνεπιβάτιδάς του, Μέρι Τζο Κόπενς. «Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από τους Κένεντι», είπε τότε. Κάποιοι έχουν μελετήσει το ζώδιο του πατριάρχη της οικογένειας, Τζόε Κένεντι, για να εξηγήσουν τα χτυπήματα της μοίρας. Αλλοι πιστεύουν ότι κάποιος ραβίνος είχε καταραστεί τον τελευταίο, έπειτα από καβγά που είχαν. Ο Λάρι Σάμπατο βέβαια δεν τα πιστεύει όλα αυτά. Ο πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δίνει μία διαφορετική διάσταση. «Ο λόγος που πιστεύει ο κόσμος ότι υπάρχει κατάρα είναι απλά ότι έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ σε αυτούς. Αλλωστε, δεν υπάρχουν πολλές οικογένειες από τις οποίες έχουν βγει τρεις γερουσιαστές, ένας πρόεδρος και δύο υποψήφιοι για τη θέση. Ξέρουμε κάθε μέλος της οικογένειάς τους, οπότε συνδέουμε τα γεγονότα μεταξύ τους», προσθέτει. Όσο γιατί εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους Αμερικανούς αυτή η ιστορία, η εξήγηση είναι απλή. «Είναι περίπτωση στην οποία το Χόλιγουντ συναντά την Ουάσιγκτον», λέει ο Σάμπατο.

Αυτοκτονίες και ναρκωτικά

Η αρχή έγινε με την κόρη του Τζόζεφ και της Ρόουζ, Ρόζμαρι. Η ίδια υπέφερε από διαταραχές. Οι απότομες εναλλαγές στη διάθεσή της οδήγησαν τον αυταρχικό πατέρα της να της κάνει κρυφά λοβοτομή το 1039, προκαλώντας της έτσι μόνιμο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε ίδρυμα. Ακολούθησαν δύο τραγικά δυστυχήματα τα οποία κόστισαν τη ζωή στα άλλα δύο παιδιά του Τζόζεφ και της Ρόουζ. Το 1944 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου o Τζόζεφ Π.Κένεντι Τζούνιορ σκοτώθηκε όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, ενώ συμμετείχε σε μυστική αποστολή της αεροπορίας. Το 1948 έχασε τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα και η Καθλήν Κένεντι με τον εραστή της.

Οι δολοφονίες

Το πέρασμα του χρόνου έδωσε τη σκυτάλη από τις οικογενειακές τραγωδίες στις τραγικές δολοφονίες. Το 1963 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέλαντ Κένεντι δολοφονείται με τρεις σφαίρες από τον Λη Χάρβει Όσβαλντ, στο Ντάλας του Τέξας. Μια δολοφονία που έγινε κυριολεκτικά σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση και την παρακολούθησε όλος ο κόσμος. Πέντε χρόνια μετά, το 1968 δολοφονήθηκε ο αδερφός του και γερουσιαστής Ρόμπερτ-Μπομπ-Κένεντι στο Λος Άντζελες μόλις έχει πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία. Οι γιοι του Ρόμπερτ-Μπομπ-Κένεντι επίσης έφυγαν νωρίς από τη ζωή. Το 1984 ο Ντέιβιντ πέθανε από υπερβολική δόση, ενώ ο Μάικλ έχασε τη ζωή του το 1997, ενώ έκανε σκι στο Άσπεν.

1969- 2019

Το 1969 ένα τρομερό σκάνδαλο έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες και του τρίτου αδερφού για το προεδρικό χρίσμα. Ο Έντουαρντ-Τεντ-Κένεντι έριξε το αυτοκίνητό του από μία γέφυρα στο Chappaquiddick της Μασαχουσέτης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η συνοδηγός του Μέρι Τζο Κόπεχνε. Το τραγικό λάθος του Τεντ ήταν ότι εγκατέλειψε το θύμα και ανέφερε το δυστύχημα αρκετές ώρες μετά. Βέβαια η πολιτική σταδιοδρομία δεν επηρεάστηκε περαιτέρω, καθώς έφυγε από τη ζωή το 2009 από καρκίνο, ως ένας από τους μακροβιότερους και πλέον σεβάσμιους Γερουσιαστές. Ήταν μάλιστα, ο πρώτος που είχε μιλήσει για «κατάρα». Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, στην οποία προσπαθούσε να εξηγήσει το πώς το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε από γέφυρα ανέφερε: «Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από τους Κένεντι». Το 1999 συνετρίβη το αεροσκάφος που πιλόταρε ο Τζον τζούνιορ, γιος του προέδρου. Το δυστύχημα βύθισε στη θλίψη τις ΗΠΑ, καθώς σε αυτό έχασαν τη ζωή τους πέρα από τον Τζον Τζον – όπως ήταν γνωστός από παιδί ο γιος του προέδρου – η σύζυγός του Καρολίν και η αδερφή της Λόρεν Μπεσέτ. Το θέμα της κατάρας των Κένεντι επανήλθε στο προσκήνιο το 2012 όταν η Μαίρη Ρίτσαρντσον Κένεντι πρώην σύζυγος του γιου του Μπομπ Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι τζούνιορ, η Μαίρη Ρίτσαρντσον Κένεντι, βρέθηκε κρεμασμένη στο σπίτι της σε ένα από τα πιο πλούσια προάστια της Νέας Υόρκης. Η αυτοκτονία της έγινε πρωτοσέλιδο και οι περισσότεροι τίτλοι αναφέρονταν φυσικά στην «κατάρα» της διάσημης οικογένειας. Εφτά χρόνια μετά, μια εγγονή του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι, η Σίρσε Κένεντι Χιλ, πέθανε κατά τα φαινόμενα από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών. Φυσικά, στην Αμερική από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του 22χρονου κοριτσιού, τα μέσα ενημέρωσης ανασύρουν την «κατάρα των Κένεντι».

Ρόζμαρι, η “ξεχασμένη” αδελφή

Μακριά από κάθε δημοσιότητα βρέθηκε η Ρόζμαρι, το τρίτο παιδί και μεγαλύτερη κόρη των Τζόζεφ και Ρόουζ Κένεντι και αδελφή του προέδρου Τζον Κένεντι. Μια λοβοτομή την κατέστησε ανίκανη ακόμα και να φροντίσει τον ίδιο της τον εαυτό. Η Ρόζμαρι γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1918. Ο τοκετός είχε επιπλοκές. Ο γιατρός έλειπε και η νοσοκόμα είπε στην Ρόουζ να κλείσει τα πόδια της για να καθυστερήσει τη γέννηση του παιδιού. Το κεφάλι του μωρού πιέστηκε και το οξυγόνο του περιορίστηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μικρή Ρόζμαρι να παρουσιάσει προβλήματα ανάπτυξης. Όπως είπε η μητέρα της αργότερα, άργησε να περπατήσει και να πει τις πρώτες της λέξεις. Η Ρόζμαρι ήταν διαφορετική από τα άλλα παιδιά της οικογένειας Κένεντι. Αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες. Δεν μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα των αδελφών της που διέπρεπαν στα μαθήματα και στα αθλήματα. Οι γονείς προβληματίστηκαν και ρώτησαν τους ειδικούς. Έπειτα από κάποια διανοητικά τεστ, οι γιατροί είπαν ότι η μικρή Κένεντι είναι «καθυστερημένη». Στα 15 της, την έστειλαν στη Μονή της Ιεράς Καρδιάς στο Ελµχαρστ, όπου ήταν απομονωμένη. Της έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα για να μη έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Το 1938 ο Τζόζεφ Κένεντι έγινε πρέσβης των ΗΠΑ στη Βρετανία και όλη η οικογένεια τον ακολούθησε στο Λονδίνο. Ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής της Ρόζμαρι. Παρόλο που οι γνώσεις της δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν εκείνες ενός δεκάχρονου παιδιού, ήταν ευχάριστη, χαμογελαστή και πολύ κοινωνική. Της άρεσε ο χορός και η μουσική. Η μικρή Ρόζμαρι είχε εξελιχθεί σε ένα όμορφο κορίτσι με έντονη θηλυκότητα. Δεξιά, ηη Ρόουζ Κένεντι, σύζυγός του Τζόζεφ Κένεντι μαζί με τις κόρες της Κάθλιν (αριστερά) και Ρόζμαρι (στο κέντρο) σε δημόσια εμφάνιση Όταν όμως, ξέσπασε το 1939 ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Κένεντι επέστρεψαν στις ΗΠΑ. Η συμπεριφορά της Ρόζμαρι άλλαξε εξ ολοκλήρου. Ήταν νευρική, φώναζε, χτυπιόταν. Κάποιοι μίλησαν ακόμα και για επεισόδια επιληψίας. Η Ρόζμαρι μπήκε σε μοναστήρι, αλλά όπως έλεγαν οι καλόγριες τα βράδια το έσκαγε για να συναντάει άνδρες. Οι γονείς της ένιωθαν ντροπή και δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την κατάστασή της. Ο Τζόζεφ φοβόταν μην προκληθεί σκάνδαλο εξαιτίας της συμπεριφοράς της και καταστρέψει την πολιτική καριέρα που ονειρευόταν για τους γιούς του. Ο πατέρας της αποφάσισε να της κάνει λοβοτομή Εκείνη την περίοδο δεν είχαν βρει τον τρόπο να διαχειρίζονται τα νοητικά προβλήματα. Η τεχνική της λοβοτομής υποσχόταν τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, ακόμα και της σχιζοφρένειας. Οι γιατροί του είπαν ότι έτσι θα ηρεμούσε και θα ήταν και πάλι χαρούμενη. Η εγχείρηση όμως, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Ρόζμαρι έμεινε ανάπηρη. Δεν μπορούσε πια να περπατήσει και η αριστερή της πλευρά είχε παραλύσει. Έχασε ακόμα και την ικανότητά της να μιλάει. Η Ρόζμαρι αρχικά μπήκε σε ψυχιατρική κλινική. Από το 1949 πήγε σε άσυλο της εκκλησίας για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Ουισκόνσιν, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της. Η κατάστασή της βελτιώθηκε με τον καιρό, αλλά ποτέ δεν έγινε «φυσιολογική».  Ο πατέρας της δεν την επισκέφθηκε ξανά. Η μητέρα της την είδε ύστερα από 20 χρόνια. Για πολλά χρόνια όταν ρωτούσαν για εκείνη, απαντούσαν ότι ήταν μοναχική ή ότι ήταν πολύ απασχολημένη με τη δουλειά της ως δασκάλα για παιδιά με ειδικές ανάγκες και δεν είχε χρόνο για δημόσιες εμφανίσεις. Ντρέπονταν να πουν την αλήθεια. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Λευκό Οίκο ο Τζον Κένεντι το 1961, ανέφερε ότι η Ρόζμαρι είχε νοητικά προβλήματα. Η ιστορία της ενέπνευσε την αδερφή της Γιούνις να καθιερώσει το θεσμό των Special Olympics. Πέθανε το 2005 στο Ίδρυμα του Ουισκόνσιν από φυσικά αίτια, στα 86 της χρόνια. Όμως, δεν ήταν πια μόνη της. Είχε στο πλάι της όσα αδέλφια γλίτωσαν από την κατάρα των Κένεντι. Η Ρόζμαρι έπεσε θύμα της άγνοιας της εποχής για την αντιμετώπιση νοητικών προβλημάτων και των μεγαλεπήβολων στόχων της οικογένειας των Κένεντι που δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ένα μέλος της οικογένειας τους δεν συμβάδιζε με τους υπόλοιπους. Ήταν η «μαύρη» σελίδα που σκίστηκε από το βιβλίο της ζωής των Κένεντι….