Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
29 Σεπτεμβρίου 2023 11:51
Πρόπτωση Μήτρας
Η πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι η προεκβολή ενός ή περισσοτέρων πυελικών δομών μέσα στον κόλπο και, σε μερικές περιπτώσεις, έξω από το άνοιγμα του κόλπου, είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων δεν είναι επικίνδυνη για την ζωή των ασθενών, ωστόσο τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν οδηγούν το 11% των γυναικών στο χειρουργείο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, ενώ τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μετά την χειρουργική διόρθωση ένα ποσοστό της τάξεως του 30% θα χρειαστούν επανεπέμβαση ωστόσο με τις νεότερες χειρουργικές μεθόδους το ποσοστό επανεμφάνισης πρόπτωσης έχει μειωθεί σημαντικά.
Παράγοντες κινδύνου
Στους παράγοντες κινδύνου για κάθε είδους πρόπτωση περιλαμβάνονται η έλλειψη οιστρογόνων που παρατηρείται με την ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο τοκετός, η γέννηση παιδιού με βάρος μεγαλύτερο από 3500 gr, η χρήση εμβρυουλκίας κατά τον τοκετό, άλλα πυελικά τραύματα, διαταραχές του συνδετικού ιστού, η καταπόνηση και η διαδικασία του γήρατος.
Συμπτώματα
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η πίεση στην πύελο ή μια αίσθηση πληρότητας της πυέλου, η αίσθηση ξένου σώματος στον κόλπο ή η εντύπωση ότι κάτι “πέφτει έξω” από τον κόλπο.
Θεραπεία
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η έκταση της πρόπτωσης και σε ποιο βαθμό αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα της ασθενούς, η ηλικία της ασθενούς, η συνοσηρότητα και άλλοι παράγοντες.
Σύμφωνα με τις Γερμανικές κατευθυντήριες οδηγίες της Γερμανικής Ουρογυναικολογικής Εταιρείας σε κάθε Γυναίκα με πρόπτωση του πυελικού εδάφους πρέπει αρχικά να συστήνεται συντηρητική θεραπεία και αν αυτή αποτύχει ή δεν είναι ανεκτή από την ασθενή τότε συστήνεται η χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την απώλεια βάρους (τουλάχιστον 5% του σωματικού βάρους), η τοπική χρήση οιστρογόνων για την ενδυνάμωση των ιστών του πυελικού εδάφους οι οποίοι στην οθσία συγκρατούν τα όργανα στη θέση τους, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel), η διακοπή του καπνίσματος καθώς και η χρήση ειδικών ελαστικών πεσών, οι οποίοι τοποθετούνται στον κόλπο και στηρίζουν τα πυελικά όργανα στο επιθυμητό επίπεδο. Η χειρουργική θεραπεία από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει επεμβάσεις διόρθωσης του πυελικού εδάφους είτε κολπικά με την χρήση αυτόλογου ιστού, είτε λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά με την τοποθέτηση πλεγμάτων ανόρθωσης του πυελικού εδάφους (π.χ. ιεροπηξία ή κτενοπηξία). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την διόρθωση της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων, η αφαίρεση της μήτρας δεν είναι υποχρεωτική και υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης της μήτρας, καθώς επίσης και η δυνατότητα υφολικής αφαίρεσης της μήτρας, κατά την οποία αφαιρείται το σώμα της μήτρας και διατηρείται ο τράχηλος της μήτρας, οποίος στη συνέχεια με τη χρήση ειδικού πλέγματος καθηλώνεται σε συγκεκριμένα σημεία της πυέλου και έτσι διορθώνεται η πρόπτωση χωρίς να επηρεάζονται η ανατομία και το μήκος του κόλπου.
Ο Ιατρός Ιωάννης Βλαχοδημήτρης έχει την Πιστοποίηση AGUB I της Γερμανικής Ουρογυναικολογικής Εταιρείας και σε συνδυασμό με την πολυετή χειρουργική εμπειρία του σε αυτά τα περιστατικά είναι ο καταλληλότερος για να σας συμβουλέψει.
Ο Ιατρός Ιωάννης Βλαχοδημήτρης είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Β Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.
Κατέχει την Πιστοποίηση της Γερμανικής Ουρογυναικολογικής Εταιρείας AGUB I και είναι ο πλέον κατάλληλος για να διαχειριστεί αποτελεσματικά την θεραπεία αυτών των περιστατικών.