Μετά το «κοτόπουλο της στέψης», που είχε σερβίρει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 1953, ο Κάρολος και η Καμίλα ανακοίνωσαν τη συνταγή που επέλεξαν για τη δική τους ενθρόνιση: μια κις λορέν με σπανάκι, φασόλια και εστραγκόν.
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα, η στέψη των οποίων είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαΐου, επέλεξαν οι ίδιοι αυτή τη συνταγή, την οποία παρουσίασαν και σε ένα σύντομο βίντεο στον λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο Twitter.
Η κις λορέν είναι πολύ συνηθισμένο πιάτο στη Γαλλία, όμως δεν συνηθίζεται στη Βρετανία.
Εκτός από σπανάκι, βρασμένα φασόλια και εστραγκόν, η συνταγή περιλαμβάνει γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά και, φυσικά, τυρί τσένταρ.
Είναι ένα πιάτο που «προσαρμόζεται εύκολα στα διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις του καθενός» ενώ μπορεί να φαγωθεί «ζεστό ή κρύο, με πράσινη σαλάτα και πατάτες».
Είναι άγνωστο προς το παρόν αν η χορτοφαγική κις λορέν του Καρόλου και της Καμίλας θα γνωρίσει την ίδια επιτυχία με το κοτόπουλο με κρεμώδη σως κάρυ της Ελισάβετ, το οποίο θεωρείται πλέον κλασικό πιάτο της βρετανικής γαστρονομίας και το βρίσκει κανείς ακόμη και στα σουπερμάρκετ.
Η τελετή ενθρόνισης του νέου βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ’ αναμένεται να είναι το πιο δημοφιλές γεγονός διεθνώς.
Λαμβάνοντας τυπικά τα ηνία της βασιλείας, όπως είθισται ως πρωτότοκος διάδοχος μετά τον θάνατο της πολύ δημοφιλούς και μακροβιότερης βασίλισσας της χώρας Ελισάβετ, το Σάββατο 6 Μαΐου 2024 αναμένεται η επίσημη τελετή ενθρόνισης του και οι τιμητικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν για τρεις ημέρες προκειμένου να εορταστεί το συγκεκριμένο γεγονός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρολος είναι ο 41ος μονάρχης στη σειρά – και ο γηραιότερος που θα στεφθεί, μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι άξιο επισήμανσης πως είναι η πρώτη φορά που θα γίνει διαφορετική τελετή. Είναι γνωστό πως από νεαρή ηλικία ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας είχε δηλώσει τις απόψεις του περί πίστης και ανεξιθρησκίας.
Παρά το γεγονός ότι ο κάτοχος του στέμματος της Αγγλίας λαμβάνει τιμητικά και τον τίτλο του αρχηγού της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο ίδιος πρεσβεύει πως σημασία έχει να πιστεύεις σε κάτι ανώτερο και ότι θεωρεί τον εαυτό του υπερασπιστή της πίστης γενικότερα και όχι κάποιου συγκεκριμένου θρησκεύματος.
Για το λόγο αυτό ζήτησε πιο σύντομη και απλή θρησκευτική τελετή που ναι μεν σέβεται το τελετουργικό και την ιερότητα του Αββαείου του Ουέστμινστερ αλλά την έχει προσαρμόσει στα δικά του γούστα, αφού επέλεξε προσωπικά τα δώδεκα κομμάτια που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια της τελετής.