Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
28 Αυγούστου 2020 18:27
Ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η κυψελίδα στα αυτιά δεν είναι βρωμιά και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτό. Είναι φυσιολογική έκκριση των σμηγματογόνων και κυψελιδοποιών αδένων του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου (εικ.1) και βγαίνει σε ξηρό και υγρό είδος. Προστατεύει το αυτί από βακτήρια και μύκητες που θα προκαλούσαν εξωτερική ωτίτιδα, δεν αφήνει το δέρμα να αφυδατωθεί. Αποβάλλεται αυτόματα με τις μασητικές κινήσεις, τα χασμουρητά κλπ καθώς και επειδή το δέρμα αντικαθίσταται από νέο που παράγεται βαθύτερα και σπρώχνει το παλιό έξω, μαζί με ό,τι είναι πάνω του.
Τα προβλήματα ξεκίνανε όταν το κερί δεν αποβάλλεται ή, σπανίως, όταν η παραγωγή του είναι αυξημένη. Το συνηθέστερο σενάριο είναι ότι προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά με μπατονέτες και αυτό που καταφέρνουμε είναι να σπρώξουμε την κυψελίδα βαθύτερα! Θα δούμε ότι κάποια ποσότητα μένει στην μπατονέτα και θα πιστέψουμε ότι κάτι καταφέραμε αλλά δεν είναι αυτή η αλήθεια. In-ear ακουστικά και ωτασπίδες είναι επίσης καλά στο να σπρώχνουν την κυψελίδα πιο βαθειά.
Όταν ο ακουστικός πόρος γεμίσει κερί ή όταν το κερί φτάσει να ακουμπάει στην τυμπανική μεμβράνη, μειώνεται η ακοή μας. Μπορεί να ακούμε βουητά ή ακόμη και ροή αίματος από κάποια αγγεία (σαν να ακούμε την καρδιά μας…)! Αν είναι σκληρό το κερί, ίσως να πονάει όταν μασάμε, μιλάμε ή ακουμπάμε το αυτί. Τέλος, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αστάθεια ή ζάλη σε περίπτωση μονόπλευρης απόφραξης, πιθανως λόγω διαφοράς θερμοκρασίας των δυο λαβυρίνθων!
Το καλοκαίρι, με τα πρώτα μπάνια, πληθαίνουν τα περιστατικά “βουλωμένων αυτιών”. Αυτό γίνεται επειδή το κερί “φουσκώνει” σε επαφή με το νερό. Όποιος είχε κεράκι που δεν κάλυπτε όλη τη διάμετρο του πόρου άκουγε ικανοποιητικά μέχρι που βράχηκε και έκλεισε εντελώς!
Ο τρόπος να αφαιρεθεί η κυψελίδα είναι να το κάνει κάποιος ειδικός. Γίνεται με χρήση μικροσκοπίου. ειδικών εργαλείων και αναρρόφησης, κάτι σαν ηλεκτρική σκούπα στο πιο fancy της… Μπορεί να γίνει και διακλυσμός (πλύση) ΑΛΛΑ αφού εξασφαλίσουμε ότι δεν είναι τρύπια η τυμπανική μεμβράνη. Διάφορα συστηματάκια με κάμερες και περίεργα εργαλεία ή “ειδικά κεριά” που καθαρίζουν αυτιά στο σπίτι είναι από αναποτελεσματικά έως επικίνδυνα! Μείνετε μακρυά!
Οι μπατονέτες είναι η κύρια αιτία απόφραξης από κυψελίδα. Είναι όμως και η κύρια αιτία διάτρησης της τυμπανικής μεμβράνης και εκδορών του ακουστικού πόρου! Έχω εξετάσει άνθρωπο που απάντησε στο κινητό του την ώρα που “καθάριζε” τα αυτιά του. Χωρίς να βγάλει την μπατονέτα! Βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις είναι άλλα bonus των μπατονέτων.
Καλό καλοκαίρι χωρίς βουλώματα!