Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
1 Ιουλίου 2024 12:12
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής ήταν σαφής και στοχευμένη για τις γυναίκες κυρίως: να δίνεται η δυνατότητα στις νέες γυναίκες να υποβάλλονται δωρεάν σε μια απλή αιματολογική εξέταση για την μέτρηση της αντιμυλέριου ορμόνης (ΑΜΗ).
Η αντιμυλλέριος ορμόνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από συγκεκριμένα κύτταρα των ωοθυλακίων. Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, ο αριθμός των ωοθυλακίων στις ωοθήκες μειώνεται σταδιακά, και ταυτόχρονα μειώνονται και τα επίπεδα της ΑΜΗ.
Για το λόγο αυτό, η ΑΜΗ αποτελεί μια πολύ ισχυρή και αξιόπιστη ένδειξη του ωοθηκικού αποθέματος μιας γυναίκας.
Εάν τα επίπεδα της ΑΜΗ μιας γυναίκας είναι κάτω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για την ηλικία της θεωρείται ότι είναι χαμηλό το απόθεμα των ωαρίων στις ωοθήκες της. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης με ή χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση είναι χαμηλότερες απ’ ότι αναμένεται για την ηλικία της.
Ο προληπτικός έλεγχος της γονιμότητας με την εξέταση της ΑΜΗ σε γυναίκες ηλικίας από 25-37 ετών θα αναδείξει τον κίνδυνο μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος ανάλογα με την ηλικία της. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στην ηλικία των 35 ετών περίπου, η γυναίκα καταλήγει με μόλις το 5% των ωοθυλακίων με τα οποία γεννιέται.
Στην Πορτογαλία η συγκεκριμένη εξέταση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου σε πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25-30 ετών. Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι αν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν μειωμένα επίπεδα ΑΜΗ ,το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων.
Επίσης, η κίνηση αυτή επέφερε και μείωση 9,3 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω της έγκαιρης τεκνοποίησης και της αποφυγής άσκοπων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό ενημερωθούν οι νέες κοπέλες έγκαιρα και σωστά ώστε να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις για τη ζωή τους.
Γυναικολόγος
Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Διοικητικός Διευθυντής Κλινικής Γένεσις Αθηνών
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας
Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών
Aντιπρόεδρος Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ELITOUR)