Το θρίλερ με κοριτσάκι 3,5 ετών και την επιμέλειά του απ’ την Τουρκάλα μητέρα και τον Έλληνα πατέρα του

7 Δεκεμβρίου 2018 16:20

Μια απίστευτη περίπτωση:  ένα κοριτσάκι 3,5 ετών στη μέση μιας οικογενειακής «διελκυστίνδαs». Σε μια «γκρίζα ζώνη». Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης για την ακρίβεια. Ο Έλληνας πατέρας του ζητά την επιμέλειά του. Το ίδιο και η Τουρκάλα μητέρα του. Στη μέση, δε, του στόρι, ο… Ερντογάν!  Συγκεκριμένα, δύο χρόνια μετά το χωρισμό τους, οι γονείς του κοριτσιού μάχονται δικαστικά για το ποιος θα πάρει την επιμέλειά του. 

Το Δικαστήριο της Ελλάδας δικαίωσε αρχικά τη μητέρα, ενώ της Τουρκίας τον πατέρα

Το ασύλληπτο της υπόθεσης, ότι το δικαστήριο της Σμύρνης έδωσε το παιδί στον Έλληνα πατέρα και, παρά την έφεση, ο Έλληνας δικαιώθηκε.

Η μητέρα Γκιουνές, που δικαιώθηκε εδώ, δήλωσε: «Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος νόμος που να μπορεί να χωρίζει μια μαμά από το μωρό της και το μωρό από τη μαμά του».

Η μητέρα έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, με την ελπίδα να δικαιωθεί. Μάλιστα, έχει δημοσιοποιήσει το θέμα στον τουρκικό Τύπο, επικαλούμενη ψυχολογικά τραύματα που θα προκαλέσει στο παιδί η απομάκρυνσή του από κοντά της, ενώ ζητά τη βοήθεια ακόμα και του Ερντογάν.

Η ιστορία του κοριτσιού

Η μικρή Κατερίνα-Μελίς γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στη Σμύρνη, έναν χρόνο μετά τον γάμο των γονιών της. Λίγο μετά η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Η συμβίωση, όμως, κράτησε μόλις λίγους μήνες, λόγω οικογενειακών προβλημάτων και ο γάμος χάλασε. Τον Ιούνιο του 2016 η μητέρα της επέστρεψε στην Τουρκία, παίρνοντας μαζί της και το μωρό. Ακολούθησε ένας πολυετής δικαστικός αγώνας μεταξύ των δύο πρώην συζύγων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αλλεπάληλες δίκες και πολλές ανατροπές.

Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του πατέρα για τη διεκδίκηση της επιμέλειας του παιδιού, απορρίφθηκαν αρχικά, τόσο από το ελληνικό όσο και από το τουρκικό δικαστήριο. Το πρώτο όρισε το πλαίσιο των προσωπικών επαφών που θα μπορούσε να έχει με την κόρη του, τόσο μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσεων όσο και διά ζώσης, με επισκέψεις του στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, ο πατέρας δεν προχώρησε σε αγωγές, αλλά κινήθηκε διά της διπλωματικής οδού, καταγγέλλοντας απαγωγή του παιδιού του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ζητώντας να του επιστραφεί. Το αίτημα διαβιβάστηκε στην Τουρκία, με αποτέλεσμα ο  κρατικός εισαγγελέας της Σμύρνης να ανοίξει υπόθεση εναντίον της μητέρας για διεθνή απαγωγή παιδιού στο Οικογενειακό Δικαστήριο της πόλης. Το δικαστήριο αποφάσισε να επιστρέψει το κορίτσι στην Ελλάδα, μαζί με τον φάκελο της υπόθεσης.