Κώστας Χαρδαβέλλας: Ο Ρεπόρτερ έφυγε
Όταν η τηλεόραση είχε ακόμη έντονες δόσεις ρομαντισμού, την δεκαετία του ’80, θυμάμαι ως παιδί να βλέπω έναν κύριο στην οθόνη που αν και ένιωθα πως με κάποιο τρόπο κοιτούσε […]
Συντάκτης: Συντακτική ομάδα
29 Οκτωβρίου 2022 08:40
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις επόμενες τριάντα ημέρες αλλά παραμένει αυξημένος και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδίως μεταξύ όσων πέρασαν σοβαρή Covid-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Πέτερσον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 53.613 ανθρώπους.
Από αυτούς οι 17.871 είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό και οι 2.701 είχαν χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Όλοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για σχεδόν πέντε μήνες για πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, φλεβική θρόμβωση, περικαρδίτιδα κ.α.) ή για θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ μολυνθεί από τον κορωνοϊό, εκείνοι που είχαν αρρωστήσει με Covid-19 αλλά χωρίς ανάγκη νοσηλείας, είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν θρόμβο σε φλέβα και τουλάχιστον δεκαπλάσια να πεθάνουν.
Όσοι είχαν νοσηλευθεί με κορωνοϊό, είχαν 27 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στη συνέχεια φλεβική θρόμβωση, 22 φορές μεγαλύτερη για καρδιακή ανεπάρκεια, δεκαοκτώ φορές για εγκεφαλικό, δεκαπέντε φορές για καρδιακή αρρυθμία, δεκατέσσερις φορές για περικαρδίτιδα και σχεδόν δεκαπλάσια για έμφραγμα.
Όσοι είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19, είχαν 118 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακή αιτία στη συνέχεια, σε σχέση με όσους δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.
Τόσο οι περισσότερες διαγνώσεις καρδιαγγειακής νόσου όσο και τα περισσότερα περιστατικά καρδιαγγειακού θανάτου καταγράφηκαν κατά τον πρώτο μήνα μετά την αρχική διάγνωση της Covid-19, αν και ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος και μετά, ιδίως για καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία, φλεβική θρόμβωση και περικαρδίτιδα.
Τέλος, ένα νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, η BQ.1 και η υποπαραλλαγή της BQ1.1 αναμένεται να γίνουν τα επικρατέστερα στελέχη του ιού στην Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές του Δεκεμβρίου 2022.