Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
Συντάκτης: Συντακτική ομάδα
11 Δεκεμβρίου 2022 09:00
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αιτήσεις για τη χορήγηση της θεραπείας φαίνεται ότι αποτελούν δείκτη της πορείας της πανδημίας, που σημαίνει ότι ενδεχομένως να είμαστε μπροστά σε μία νέα αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού.
‘Οπως ανέφερε ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και μέλος της ειδικής επιτροπής που εγκρίνει πότε και σε ποιους θα χορηγείται η αντιιική θεραπεία, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 20% σε αυτές τις αιτήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή, το καλοκαίρι υποβάλλονταν περίπου 600 αιτήσεις την ημέρα από γιατρούς ασθενών που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 και πληρούσαν τα κριτήρια για να λάβουν τη θεραπεία (ηλικιωμένα άτομα και άτομα με χρόνια νοσήματα).
Τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου οι ημερήσιες αιτήσεις μειώθηκαν σε περίπου 350 την ημέρα (180 τα Σαββατοκύριακα). Ομως τις τελευταίες ημέρες πλέον έχουν φτάσει να είναι πάνω από 500, ενώ χθες αναμενόταν να ξεπεράσουν τις 550.
Αύξηση καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και στον αριθμό των θανάτων ασθενών με COVID-19. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα δηλώθηκαν 154 θάνατοι ασθενών με COVID-19, με τον συγκεκριμένο δείκτη να παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε της περιόδου καταγραφής κατά 19%.
Σταθεροί είναι οι άλλοι δείκτες της πανδημίας. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 43.748 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα (-1% εβδομαδιαία μεταβολή), 1.188 εισαγωγές στα νοσοκομεία (-7%), ενώ την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 91 ασθενείς (93 στις 27 Νοεμβρίου). Σταθερό ήταν το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Αττικής. Αντίθετα σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά και Αγιο Νικόλαο παρατηρήθηκε αυξητική τάση.
Σε ό,τι αφορά τα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν σε αυτή τη φάση της πανδημίας στη χώρα μας, η Όμικρον 5 συνεχίζει να είναι η συχνότερα αναγνωριζόμενη (περίπου το 80% των δειγμάτων που εξετάζονται αφορά την Ομικρον 5 και τις υποπαραλλαγές αυτής BQ.1 και BQ.1.1), ωστόσο η Όμικρον 2 –λόγω της υποπαραλλαγής της ΒΑ.2.75– εμφανίζεται όλο και συχνότερα.