Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
24 Δεκεμβρίου 2020 21:00
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να κρατά ακόμα και την ανάγκη του κόσμου για μια υποτυπώδη, έστω, κανονικότητα ενόψει των εορτών, τα Χριστούγεννα προκαλούν πονοκέφαλο στους ειδικούς που προσπαθούν να ανακόψουν την επέλαση του κορονοϊού.
Πόσο ασφαλής κρίνεται μια συγκέντρωση ανθρώπων σε έναν κλειστό χώρο όπως το σπίτι, ακόμη και με μία παραπάνω οικογένεια, σε μια συγκεκριμένη κοινωνική φούσκα;
Ειδικοί εξηγούν τους ενδεχόμενους κινδύνους και τοποθετούνται σχετικά με τις οικογενειακές επανενώσεις.
Δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας
Αρνητική στις οικογενειακές γιορτές κατά τον τρόπο που συνηθίζαμε προ κορονοϊού, η Lena Ciric, επίκουρη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο UCL, εξηγεί πως μια χαλάρωση των μέτρων τώρα θα οδηγούσε αναπόδραστα σε έξαρση της πανδημίας.
Η αδυναμία τήρησης ασφαλών αποστάσεων δύο τουλάχιστον μέτρων στο σπίτι, ο κακός εξαερισμός, οι μάσκες που θα παραμεριστούν κατά τη διάρκεια της γιορτής αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Επιπλέον, η συνάντηση ηλικιωμένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με ανήλικους που θα αμελούν την τήρηση των μέτρων θέτει σε κίνδυνο τους πρώτους.
Σε κίνδυνο οι ευπαθείς ομάδες
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ηλικιωμένους κρούει ο καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Danny Dorling. Και, μολονότι υπάρχουν περιπτώσεις που παππούδες έχουν διακινδυνεύσει να μολυνθούν προσέχοντας τα εγγόνια τους, δεν ισχύει το ίδιο και για την μερίδα της τρίτης ηλικίας που προτίμησε την απομόνωση προς μεγαλύτερη ασφάλειά τους.
«Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε τη γνώμη τους», επισημαίνει ο καθηγητής που προτείνει τη συναίνεση ως λύση, χωρίς να παραλείπει κάποια σημαντικά επιστημονικά στοιχεία: οι ηλικιωμένοι άνω των 70 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και η τήρηση των μέτρων ασφαλείας, όπως έδειξε το παράδειγμα της Αγγλίας σύμφωνα με σχετική έρευνα για της μολύνσεις νέου κορονοϊού, μείωσε τα ποσοστά από 0,80% στο 0,48% στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Θα ήθελαν, διερωτάται ο καθηγητής, να ακυρώσουν ελέω γιορτών την προσπάθεια που έχουν καταβάλει έως τώρα να παραμείνουν ασφαλείς;
Θα επιβαρυνθεί αναίτια το Σύστημα Υγείας
O Andrew Lee, Υφηγητής στο Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, επισημαίνει τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε ο επιπόλαιος εορτασμός των Χριστουγέννων στα εθνικά συστήματα υγείας.
Το παράδειγμα της Ελλάδας έδειξε πως η χαλάρωση των μέτρων προκάλεσε αθρόα αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού, με τον καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη να αναφέρει πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, παρά την ήπια υποχώρηση των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, ο συνδυασμός χειμώνα και COVID περιστατικών δοκιμάζει τα όρια των υπηρεσιών υγείας, καθώς περιορίζεται αναγκαστικά η μέριμνα για τα άλλα περιστατικά πλην αυτά του κορονοϊού.
Πολλά νοικοκυριά, αυξημένος κίνδυνος: οι πιθανότητες λοίμωξης δεν περιορίζονται στα μέλη της οικογένειας και ιδίως όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά, όταν τα μέλη μιας κοινωνικής «φούσκας» βρεθούν σε άλλα περιβάλλοντα όπως το σχολείο ή ο χώρος εργασίας ενώ είναι φορείς, η διασπορά θα είναι σίγουρη.
Ενόψει του επερχόμενου εμβολιασμού, καταλήγει ο Δρ Lee, θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη όλη η προσπάθεια και υπομονή που έδειξαν οι πολίτες υπακούοντας στα μέτρα προστασίας.