Σημαντική απόφαση αναμένεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σχετικά με μια ενδεχόμενη τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Είναι ωστόσο απαραίτητη; Πού εδράζονται οι ενστάσεις μερίδας της επιστημονικής κοινότητας;
Κορονοϊός – Εμβόλιο: Ποιοι θα χρειαστούν και τρίτη δόση.
Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης εμβολίου. Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, η παραπάνω δόση δεν θα λειτουργήσει ως αναμνηστική. Αλλά ως αναγκαία για να αγγίξει η ανοσία από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό των δύο δόσεων τα ικανοποιητικά επίπεδα.
Στο επίκεντρο της διάσκεψης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης θα τεθεί το 2-4% των Αμερικανών ενηλίκων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Συμπεριλαμβανομένων μεταμοσχευμένων ασθενών, καρκινοπαθών σε αγωγή, ασθενών με ρευματικές παθήσεις, οροθετικών και ασθενών με λευχαιμία.
Υπέρ μιας συμπληρωματικής τρίτης δόσης τάχθηκε η Δρ Camille Kotton.
Μέλος της επιτροπής και ιατρός ειδικευόμενη σε μεταμοσχευμένους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Δηλώνοντας: «από την οπτική μου ως θεράποντος ιατρού σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων μεταμοσχευμένων. Που φαίνεται να μην πετυχαίνουν ικανοποιητική ανοσοαπόκριση από τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, θεωρώ εύλογη μια επιπλέον δόση εμβολίου για την ομάδα. Μια πρακτική αν μη τι άλλο ασφαλής που θα αυξήσει την ανοσία».
Ωστόσο, δεν απουσιάζει ο αντίλογος από μερίδα επιστημόνων όπως η ιατρός Helen Bouche. Η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν υπάρξει επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν την ανάγκη ενισχυτικής δόσης.
Στις αρχές του Ιουλίου, διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο των Pfizer/BioNTech να καταθέσουν αίτημα κατεπείγουσας έγκρισης για μια τρίτη δόση ως συμπλήρωμα στο διδοσικό mRNA εμβόλιό τους κατά του νέου κορωνοϊού μετά την ανησυχία για την πλέον μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, κάτι που ωστόσο δεν κρίνεται ακόμα απαραίτητο από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.
Στον αντίποδα των συμπληρωματικών δόσεων εμβολίων έχει ταχθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπενθυμίζοντας πως εταιρείες όπως η Pfizer θα έπρεπε να ετοιμάζουν εμβόλια για τα δισεκατομμύρια κόσμου στις αναπτυσσόμενες χώρες που ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση, παρά να εργάζεται για συμπληρωματικές δόσεις σε πλούσια κράτη που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι ήδη υψηλή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, δύο χώρες-πρότυπα για την εμβολιαστική τους εκστρατεία έχουν ανακοινώσει την επερχόμενη θωράκιση του πληθυσμού με μια τρίτη δόση εμβολίου, το Ισραήλ αρχικά με τη χορήγηση του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech στους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες, και από τον Σεπτέμβριο η Βρετανία που ενδέχεται να ξεκινήσει από τους ανοσοκατεσταλμένους, τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής.
ygeiamou