Κορωνοϊός και εξωσωματική – Κωνσταντίνος Πάντος

1 Ιουνίου 2020 16:07

Κορωνοϊός και εξωσωματική  

Το πρέπει να γνωρίζουμε, τι να προσέχουμε.

Σύντομα η επαναφορά στην κανονικότητα για τα ζευγάρια

Τον τελευταίο καιρό με την εισβολή του Covid 19  στις ζωές μας, πολλά πράγματα άλλαξαν. Συνεστήθη  η αναβολή των καινούργιων προσπαθειών εξωσωματικής με το σκεπτικό ότι ακόμα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η όλη επίδραση της ιογενούς αυτής μόλυνσης. Την ίδια στιγμή επεβλήθη από την Αρχή Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η αναστολή του ορίου των 50 χρόνων σε όσες γυναίκες ήθελαν να μπουν στην διαδικασία να τεκνοποιήσουν.

 

-Πως επηρεάζει τα νέα ζευγάρια η νέα κατάσταση, τι πρέπει να γνωρίζουν, τι να προσέχουν και τι συστήνετε εσείς στα νέα ζευγάρια, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι πολλά απ αυτά βρίσκονται στο ηλικιακό όριο για απόκτηση ενός παιδιού.

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή υπήρχε μια αναταραχή, ένας φόβος μήπως ο ιός δημιουργούσε προβλήματα στις έγκυες γυναίκες, στην εγκυμοσύνη κυρίως, τι πρόβλημα θα δημιουργούσε  ο ιός όσον αφορά την ανάπτυξη του εμβρύου στο εργαστήριο, την επιτυχία της προσπάθειας, το αν θα υπήρχε κάποιος κίνδυνος για το προσωπικό που ασχολείται με το γενετικό υλικό.  Υπήρχε μια σύσταση (όχι απαγόρευση) προς τις μονάδες εξωσωματικής να αναβάλουμε τις προσπάθειες για τα ζευγάρια και αυτό έγινε.

-Κατά την γνώμη σας, είναι δικαιολογημένος όλος αυτός ο υπέρμετρος φόβος; Και δεν αναφέρομαι φυσικά στα μέτρα που υποχρεωτικά έπρεπε να παρθούν.

Ίσως να ήταν δικαιολογημένα υπερβολικά.  Όταν έχουμε να κάνουμε με μια νέα ασθένεια, ένα νέο ιό, ποτέ δεν ξέρεις την εξέλιξή του και νομίζω πως έκαναν καλά και έλαβαν αυτές τις αποφάσεις η Εθνική Αρχή και το υπουργείο υγείας.

Αυτή την στιγμή επανερχόμαστε σιγά σιγά. Υπάρχει η σύσταση να ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες εξωσωματικής, εκτός αν κάποιο από τα άτομα (ο σύζυγος ή η σύζυγος) έχουν συμπτωματολογία, οπότε σ’ αυτήν την περίπτωση συστήνουμε την κατάψυξη των εμβρύων. Από την άλλη, όλα τα ζευγάρια, οι γυναίκες που μπαίνουν για ωοληψίες για Covid 19 κάνουν εξέταση αρκετά πριν, οπότε να μπορούμε να συστήνουμε ή να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία ή να μην μπει καν στην διαδικασία εξωσωματικής. Ελήφθη επίσης ένα πολύ καλό μέτρο το οποίο έχει να  κάνει με την αναστολή του ορίου ηλικίας. Υπήρχαν πολλές γυναίκες γύρω στα 50 και έχαναν την μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν ένα παιδάκι. Βέβαια το πιο κρίσιμο απ’ όλα , εγώ πιστεύω πως πρέπει να αλλάξει το όριο ηλικίας, κάτι που ήδη η  Εθνική Αρχή έχει συζητήσει με τις ιατρικές εταιρίες, μια εκ των οποίων ήταν και  η δικιά μας Ελληνική εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής που είμαι και γραμματέας. Περιμένουμε να συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Υγείας και να αλλάξει το όριο ηλικίας προς τα πάνω και να προσαρμοστούμε και εμείς στα νέα δεδομένα. Υπάρχουν κράτη αυτή την στιγμή , όπως οι ΗΠΑ, όπου δεν  υπάρχει όριο ηλικίας. Δεν υπάρχει  όριο ηλικίας όσον αφορά την  απαγόρευση. Υπάρχει μόνο όσον αφορά στην σύσταση. Απλά υπάρχει η σύσταση  να λαμβάνουν επιπλέον  μέτρα οι γιατροί και να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή.

-Σαν προληπτικά μέτρα τι ακριβώς λαμβάνετε, διότι έχουν αλλάξει τα πρωτόκολλα.

Αυτή την στιγμή όλα τα δεδομένα που βγαίνουν, και μέσα από την εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, αλλά και από την Αμερικανική, δείχνουν ότι πλέον δεν υπάρχει αυτός ο αρχικός φόβος και ότι μπορούν να υποβάλλονται σε εξωσωματικές.

-Πόσο κινδυνεύει μια γυναίκα που είναι ήδη έγκυος, σε σχέση με τον λοιπό πληθυσμό και αν ο ιός μεταφέρεται στο έμβρυο.

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάθετη μετάδοση και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Κάποια παιδιά που γεννήθηκαν είχαν ιό, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι και από επιμόλυνση. Δεν φαίνεται παρόλα αυτά να υπάρχει κίνδυνος. Φαίνεται να είναι αρκετά ασφαλής η εγκυμοσύνη. Βεβαίως πρέπει να μαζέψουμε και άλλα στατιστικά στοιχεία. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να υπάρχει προσοχή τόσο από τον σύζυγο, όσο και από την σύζυγο. Προσοχή στο να φοράει ο κόσμος μάσκες, να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι και αυτή σημαντική. Θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά όσα μας λένε οι λοιμωξιολόγοι.

-Πως βλέπετε την επανεκκίνηση και τι έχετε να συστήσετε στα νέα ζευγάρια;  

Θεωρώ πως η επανεκκίνηση θα γίνει με τα προληπτικά μέτρα που ορίζουν τα ιατρικά πρωτόκολλα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη αναπροσαρμογή στην συμπεριφορά μας, όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνουμε και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα έμβρυα. Να ακολουθούμε τις συμβουλές του Υπουργείου Υγείας και σύντομα θα το ξεπεράσουμε. Είναι επίσης σημαντικό να επανέλθουμε στη δουλειά μας.

-Πως αυτή η κατάσταση επηρέασε το ιατρικό τουρισμό, του οποίου είστε πρόεδρος; Μια βαριά βιομηχανία μας.. η βιομηχανία του τουρισμού έχει πληγεί. Πως βλέπετε την επαναφορά του στην κανονικότητα;  

Αυτή την στιγμή ο ιατρικός τουρισμός έχει μηδενιστεί και αυτό γιατί δεν μπορούν οι τουρίστες να έρθουν εδώ  όσο ισχύουν οι απαγορεύσεις. Προσπαθούμε να τον επαναφέρουμε. Καθημερινά δεχόμαστε εκατοντάδες γράμματα από το εξωτερικό από γυναίκες που έχουν σκοπό να έρθουν στην Ελλάδα και μας ρωτάνε. Συστήνουμε αναμονή και υπομονή. Θεωρώ βέβαιο ότι θα επανέλθει γρήγορα αυτός ο κλάδος με την άρση των απαγορεύσεων.

Κωνσταντίνος  Πάντος

Ο Κωνσταντίνος Πάντος είναι Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΙΤΟΥΡ και Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά