Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στα νησιά είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερος επισημαίνει ο καθηγητής Τζανάκης
Χιλιάδες τουρίστες που εντοπίζονται θετικοί σε self-tests δεν το δηλώνουν συνεχίζοντας τις διακοπές τους. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
«Είναι τουλάχιστον τριπλάσιος. Υπάρχουν περίοδοι που μπορεί να είναι και τετραπλάσιος, δηλαδή αν έχουμε 17-18 χιλιάδες κρούσματα. Στην ουσία αυτά τα κρούσματα είναι γύρω στις 50.000. Ενεργά κρούσματα στην κοινότητα όλη αυτή την περίοδο είναι 500.000», σημείωσε.
«Εάν χθες είχαμε 17.000 κρούσματα, στην ουσία αυτά είναι κοντά στις 50.000» δήλωσε ο καθηγητής. Επισημαίνοντας πως 1 στους 2 έχει κορονοϊό.
Αναφορικά με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο κ. Τζανάκης είπε πως αυτό που έχει παρατηρήσει είναι πως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ατομικά μέτρα προστασίας.
Ερωτώμενος για την αλλαγή του ιού, απάντησε πως έχει αλλάξει πλήρως προς το χειρότερο, είναι μεταδοτικότερος, ωστόσο έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά την παθογένεια.
«Οι ασθενείς δεν χρειάζονται κλινική υποστήριξη γιατί ο ιός δεν προκαλεί πνευμονίες» συμπλήρωσε.
Οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα είναι οι:
– Άνδρος: 26,42%
– Καβάλα: 27,95%
– Κάρπαθος: 24,53%
– Σάμος: 24,34%
– Θάσος: 18,93%
Επιστρέφουν… θετικοί
Με τον κορονοϊό στις αποσκευές τους επιστρέφουν όμως χιλιάδες ταξιδιώτες από τα νησιά. Με αποτέλεσμα να είναι ήδη εμφανής η διασπορά σε περιοχές όπως η Μακεδονία και η Ήπειρος.
«Στα νησιά υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο φαίνεται και η μεταδοτικότητα που υπάρχει. Γυρίζουν και μεταδίδουν τον ιό στις οικογένειές τους, δηλαδή στους μεγαλύτερους. Για αυτό έχουμε πει ότι γυρνώντας κάνουμε κι ένα τεστ για ξέρουμε και πού βρισκόμαστε», σημειώνει η Ματίνα Παγώνη.
Καθώς ο ιός αρχίζει να περνάει από τους νεότερους στους μεγαλύτερους, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνω τον 60 θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη ενισχυτική δόση που θα τους προστατέψει όσο διαρκεί αυτό το κύμα μολύνσεων.