Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
26 Φεβρουαρίου 2021 07:30
Οι περισσότερες χώρες του κόσμου προχωρούν μεθοδικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν αρθεί οι περιορισμοί των πολιτών. Το καθεστώς lockdown ισχύει ακόμα σε αρκετές χώρες, όπως και στην Ελλάδα. Ενώ οι μεταλλάξεις εξακολουθούν να ανησυχούν και να αλλάζουν συνέχεια τα δεδομένα. Τι σημαίνει όμως όλο αυτό για τα ενδεχόμενα επερχόμενα κύματα του κορονοϊού παγκοσμίως;
Αν τηρήσουμε τις αποστάσεις και ενισχύσουμε τα εμβολιαστικά προγράμματα; Θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τα μελλοντικά κύματα του ιού χωρίς να χρειαστεί να μπούμε πάλι σε lockdown; Μια νέα έρευνα από επιδημιολόγους και επιστήμονες της δημογραφίας από το WorldPop του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον σε συνεργασία με το Κινέζικο Πανεπιστήμιο στο Χογκ Κονγκ απαντά καταφατικά.
Η έρευνα χρησιμοποίησε ανώνυμα δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας από τα κινητά τηλέφωνα. Σε συνδυασμό με επιδημιολογικά δεδομένα και τα κρούσματα του κορωνοϊού από την Κίνα. Έτσι ώστε να διαμορφώθεί ένα μοντέλο για να μετρηθεί πόσο οφέλιμος θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός του εμβολιασμού του πληθυσμού και της απόστασης στη μετάδοση ιών. Ο ρόλος που θα παίξει η φυσική απόσταση σε ένα μελλοντικό κύμα κορονοϊού εξαρτάται φυσικά από την αυστηρότητα των μέτρων. Την πυκνότητα του πληθυσμού και την πρόσβαση στα εμβόλια στις διαφορετικές περιοχές της γης.
Οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν ότι στις περισσότερες πόλεις, τα προγράμματα του εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τις φυσικές αποστάσεις, είναι αρκετά για να περιορίσουν την εμφάνιση ιών χωρίς να χρειαστούν περιορισμοί στις μετακινήσεις ή κάποιο lockdown.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πόλεις με πληθυσμό υψηλής ή μεσαίας πυκνότητας θα χρειαστεί να εφαρμόσουν και ένα ισχυρό πρόγραμμα εμβολιασμού. Και οι πολίτες της να τηρήσουν τις αποστάσεις έτσι ώστε να αποτραπή ένα επερχόμενο κύμα κορονοϊού. Τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθή η ανοσία της αγέλης. Μάλιστα, για τις πόλεις με λιγότερο πληθυσμό συστήνουν βέβαια τον εμβολιασμό της κοινότητας. Αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί η μετάδοση και χωρίς να χρειαστεί να τηρηθούν οι αποστάσεις. Για όλες τις πόλεις όμως, ο περιορισμός στο σπίτι και τα lockdowns δε θα είναι πια απαραίτητα.
Ο συγγραφέας της έρευνας επιδημιολόγος Δρ. Shengjie Lai ερευνητής στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Southampton αναφέρει: «Η έρευνα μας προσφέρει στοιχεία και ένα πλάισιο που μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί από από τις αρχές της κάθε χώρας έτσι ώστε να ελέγξουν την επανεμφάνιση του κορωνοϊού με την πάροδο του χρόνου. Αν και τα δεδομένα μας πάρθηκαν αποκλειστικά από την Κίνα, η μέθοδος μας και τα αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως σε πόλεις ή χώρες με παρόμοιο πληθυσμό και κοινωνικές συναναστροφές».
Ο μόνος περιορισμός που αναγνωρίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους είναι η απουσία δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του πλυσίματος των χεριών και των μασκών αλλά και των προκλήσεων της προσφοράς εμβολίων. Υπογραμμίζουν όμως ότι η προσέγγισή τους μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα ώστε να παρέχει δεδομένα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για την γρήγορη αντιμετώπιση όταν αυτό χρειαστεί.