Quantcast

Κορωνοϊός – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε- Βανέσα Μηλιώνη Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος

1 Ιουνίου 2020 16:29

Κορωνοϊός – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το γένος Corona περιλαμβάνει ιούς των ανθρώπων οι οποίοι διακρίνονται σε δύο αντιγονικούς τύπους. Στους τύπους αυτούς περιλαμβάνονται και οι ιοί Corona τρωκτικών και οικιακών ζώων. Διασταυρούμενες αντιδράσεις παρατηρούνται μεταξύ στελεχών ανθρώπων και ζώων.

Ο νέος coronavirus είναι ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που προσβάλει τους ανθρώπους και προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού. Το στέλεχος αυτό μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους στα μέσα Δεκέμβρη στην Κίνα και στη συνέχεια μεταδόθηκε από τον έναν άνθρωπο στον άλλο προκαλώντας πολύ γρήγορα επιδημία στην Κίνα με συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σε όλο τον κόσμο και αυτό γιατί κανείς μας δεν είχε αντισώματα -καθώς επρόκειτο για νέο στέλεχος.

Μετάδοση

Ο νέος ιός είναι πιο μεταδοτικός από την κοινή γρίπη. Ο κάθε άνθρωπος που νοσεί μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε 2 – 3 συνανθρώπους του. Μεταδίδεται με  τα σταγονίδια που παράγουμε όταν βήχουμε, όταν φταρνιζόμαστε και όταν μιλάμε. Τα σταγονίδια αυτά ίπτανται για περίπου ένα μέτρο από το στόμα μας και όταν κάποιος βρίσκεται εντός αυτής της απόστασης δίπλα μας υπάρχει κίνδυνος να τα εισπνεύσει και να μολυνθεί. Πέραν της μόλυνσης μεσώ της εισπνοής τα σταγονίδια μπορεί να μολύνουν και επιφάνειες.

Χρόνος επώασης

Ο χρόνος επώασης, ο χρόνος δηλαδή που μεσολαβεί από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων, είναι κατά μέσο όρο 5 ημέρες αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επώασης 1- 2 ημέρες ή και περισσότερες, 14 ημέρες.

Συμπτώματα

Στον άνθρωπο οι ιοί Corona ενοχοποιούνται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πιθανώς λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Κλινικώς η λοίμωξη εκδηλώνεται ως κοινό κρυολόγημα με κύρια συμπτώματα πυρετό, ξηρό βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια.

Διάγνωση

Η διάγνωση SARS-CoV-2 γίνεται ΜΟΝΟ με μοριακή real-time PCR σε κέντρα αναφοράς. Για ασυμπτωματικούς ή έχοντες ήπια συμπτώματα λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού δεν υπάρχει καμία οδηγία να προσέρχονται στα νοσοκομεία για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό της λοίμωξης. Ο έλεγχος αντισωμάτων με τη μορφή των γρήγορων τεστ ανίχνευσης IgG/IgM ή ανοσοενζυμικών κλπ τεχνικών ανίχνευσης IgM και/ή ΙgA και/ή IgG δεν υποκαθιστά τη μοριακή εξέταση και δε μπορεί να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τη λοίμωξη από τον ιό.

 

Τρόποι πρόληψης

  • Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε να μη βάζουμε την παλάμη για να καλύπτουμε το στόμα μας αλλά τον αγκώνα μας ή ακόμη και ένα χαρτομάντηλο το οποίο μετά θα πρέπει να απορρίπτουμε σε κλειστό κάδο.
  • Είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε σχολαστικά και τακτικά τα χέρια μας είτε με αντισηπτικό διάλυμα είτε με νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών μας θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20’’. Πλένουμε όλη την επιφάνεια των χεριών μας όχι μόνο την παλάμη μας χωρίς να παραλείπουμε τις μεσοδακτύλιες πτυχές.

Θεραπεία – Πρόληψη

Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία ούτε εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η θεραπεία κατά κύριο λόγο είναι υποστηρικτική. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου, ωστόσο φαίνεται ότι θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί. Για τους λόγους αυτούς έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου.

 

Βανέσα Μηλιώνη

Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος

Ιακωβάκη Α& Μιαούλη (ισόγειο)

Τηλ:+302431079992

www.vanessamilioni,gr