Στην εποχή που το smartphone έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας. Το να αναζητάμε στο κινητό τον τρόπο για να διώξουμε την κούραση. Ή την πλήξη είναι η εύκολη λύση για τους περισσότερους από εμάς. Είναι, όμως, και η σωστή;
Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας βρήκε ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το smartphone τους. Για να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα από τη δουλειά. Δεν παρατηρούν μείωση στην πλήξη ή στην κόπωση που αισθάνονται. Στην εργασία που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science, η επιστημονική ομάδα περιγράφει τα πειράματα που διενήργησε με διδακτορικούς φοιτητές και όσα έμαθε από αυτούς.
Η εμφάνιση των smartphone επέφερε σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Καθώς οι άνθρωποι πλέον δεν τα χρησιμοποιούν μόνο για να κάνουν κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα. Αλλά και για μια μεγάλη ποικιλία άλλων εφαρμογών. Αδημοσίευτα στοιχεία, επίσης, υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα και με άλλους τρόπους, όπως για να περιορίσουν την πλήξη τους ή να μειώσουν το στρες. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, λοιπόν, οι ερευνητές σημειώνουν ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το smartphone τους για να κάνουν σύντομα διαλείμματα από τη δουλειά και απορούν αν η συνήθεια αυτή πράγματι τους βοηθά να ανακουφιστούν από την πλήξη ή να μειώσουν το στρες.
Για να το διαπιστώσουν, οι επιστήμονες αξιοποίησαν τη βοήθεια 83 υποψηφίων για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Radboud.
Ο καθένας από αυτούς κλήθηκε να αναφέρει το επίπεδο πλήξης και κόπωσης κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Διέθεταν, επίσης, μια εφαρμογή στο smartphone τους που κατέγραφε τη χρήση του.
Συγκρίνοντας τη χρήση του τηλεφώνου με τα επίπεδα πλήξης και κούρασης που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη χρήση που έκαναν οι εθελοντές στο τηλέφωνό τους για να αντιμετωπίσουν τη βαρεμάρα ή την κούραση. Βρήκαν, λοιπόν, ότι η χρήση του τηλεφώνου κατ’αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν ανακούφιζε τη πλήξη και την κούραση. Αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις επιδείνωνε την κατάσταση. Σημείωσαν, επίσης, ότι οι εθελοντές που ανέφεραν ότι βαριούνται περισσότερο. Ή ήταν πιο κουρασμένοι από τους άλλους στη μελέτη δεν έκαναν μεγαλύτερα διαλείμματα με το smartphone τους από όσους έπληταν λιγότεροι ή ήταν λιγότερο κουρασμένοι.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η προσπάθειά τους περιελάμβανε μόνο μια μικρή μελέτη. Αλλά τα αποτελέσματά της υποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις όταν αναζητούν ένα τρόπο να μειώσουν την κόπωση ή την πλήξη τους. Επισημαίνουν, επίσης, ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κόπωση μπορεί κάποιες φορές να περιοριστεί μέσω δραστηριοτήτων. Που δημιουργούν χαρά ως ένα βαθμό. Προτείνουν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούν το κινητό τους για τέτοιους σκοπούς. Δηλαδή να προσπαθούν να βρουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να τους προσφέρει χαρά. Όπως για παράδειγμα να κοιτούν φωτογραφίες των αγαπημένων τους αντί να σκρολάρουν απερίσκεπτα και ασταμάτητα στα κοινωνικά δίκτυα.