Πέρα από τις ομορφιές της, η Σητεία μας επιφυλάσσει και μια γαστρονομική έκπληξη: Το Ξύγαλο Σητείας Κουβαράκη, ένα υπέροχο τυροκομικό προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως, με πρόβειο και γίδινο γάλα που παράγεται στην πρώην επαρχία Σητείας, από εντόπιες φυλές αιγοπροβάτων. Το προϊόν φέρεται να έχει διαδρομή από αρχαίων χρόνων, ίσως και από την Μινωική εποχή. Το Ξύγαλο Σητείας Π.Ο.Π. Κουβαράκη έχει λευκή απόχρωση, αλοιφώδες – κάπως κοκκώδες υφή και ελαφριά αλμυρή – υπόξινη γεύση. Οι πρωτεΐνες του και λιπαρά δένουν σε απόλυτη αρμονία- ενθουσιάζει δε, με τη νοστιμιά του. Έχει χαμηλή λακτόζη συνέπεια της φυσικής ζύμωσης και ευεργετική επίδραση στην πέψη. Καταναλώνεται μόνο του ή γίνεται ιδανικό συνοδευτικό για το ψωμί ,το παξιμάδι, τις τηγανιτές πατάτες, και πολλά άλλα φαγητά.
Η οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών Κουβαράκη ξεκίνησε την πορεία της στη Σητεία το 1979 και έως σήμερα προσφέρει αγνά προϊόντα. Κρατεί αναλλοίωτη την παράδοση, δίνει σημασία στην ποιότητα, ενώ χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους και ασφαλή διαδικασία παραγωγής. Το Ξύγαλο Σητείας Π.Ο.Π. Κουβαράκη θα το βρείτε σε πολλά μεγάλα καταστήματα , μικρές αγορές τροφίμων ,εστιατόρια και αλυσίδες διανομής, πανελλαδικά .Ομοίως και άλλα υπέροχα προϊόντα, της εταιρείας.