Αν νομίζατε πως μόνο οικογένειες με παιδιά ενδιαφέρθηκαν να προσθέσουν ένα τετράποδο μέλος στην οικογένειά τους, τότε κάνετε λάθος. Η ανάγκη για συντροφιά και ακόμα ένας λόγος για να βρεθούμε περισσότερες φορές εκτός σπιτιού. Οδήγησε βέβαια αρκετές οικογένειες στο να υιοθετήσουν κάποιο ζώο συντροφιάς. Όμως, σύμφωνα με αποτελέσματα μιας βρετανικής έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ένα σημαντικό ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων προτίμησαν να υιοθετήσουν σκύλο κατά την περίοδο της πανδημίας. Το lockdown άλλαξε την ζωή πολλών ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγιή Γήρανση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το 10% όλων των ατόμων ηλικίας 50 έως 80 ετών απέκτησαν ένα νέο κατοικίδιο ζώο. Την περίοδο μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Ιανουαρίου του 2021. Το ποσοστό αυτό ήταν πράγματι υψηλότερο κατά 16% σε αυτην την ηλικιακή ομάδα.
Συνολικά, το 59% των ατόμων ηλικίας 50 εώς 80 ετών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση τον Ιανουάριο του 2021 είναι ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Ανάμεσα σε όσους δήλωσαν τον Ιανουάριο ότι είναι ιδιοκτήτες σκύλων, το 17% είχε πάρει τουλάχιστον ένα κατοικίδιο από την έναρξη της πανδημίας. Παρόλα αυτά, στην δημοσκόπηση δεν ερωτήθηκαν αν αυτό ήταν το πρώτο τους κατοικίδιο.
Το προφίλ των ιδιοκτητών
Τα στοιχεία δείχνουν μια μεγαλύτερη προδιάθεση των εργαζόμενων γυναίκων που ανήκουν σε μογονεϊκές οικογένειες ηλικίας 50 έως 64 και κατοικούν σε μονοκατοικία να αποκτήσουν σκύλο σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες ατόμων. Σε ποσοστό μάλιστα 12% των ηλικιωμένων που εργάζονται δήλωσαν ότι έχουν ένα κατοικίδιο από τον Μάρτιο του 2020.
Γιατί όμως προτίμησαν να υιοθετήσουν σκύλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Η όμορφη συντροφιά του σκύλου τους βοήθησε να απολαύσουν τη ζωή και τις μικρές της χαρές και να μειωθεί το άγχος. Παράλληλα, ξυπνούσαν έχοντας κάποιο σκοπό στη ζωή τους. Κατάφεραν να διατήρησουν μια καθημερινή ρουτίνα αλλά και να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να παραμείνουν σε κίνηση. Όχι μόνο αυτό, αλλά βελτιώθηκε και η φυσική τους κατάσταση μιας και όσοι από αυτούς ζούσαν μόνοι τους. Και αντιμετωπίζαν διάφορα προβλήματα υγείας το 2019. Τα τρία τέταρτα σχεδόν δήλωσαν ότι ο σκύλος τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση της πανδημίας.
Ειδικότερα για τους ενήλικες που μένουν μόνοι τους, φαίνεται πως ο ρόλος ενός κατοικιδίου είναι καθοριστικός. Καθώς αρκετοί από αυτούς έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι περισσότερες ώρες για να αποφύγουν τον κίνδυνο να νοσήσουν με κορωνοϊό. Η συντροφιά ενός κατοικιδίου βέβαια μπορεί να χρειάζεται και μια συνέπεια από τη μεριά των ιδιοκτητών. Δεν παύει όμως να είναι ο καλύτερος τρόπος να γελάσουμε και να ξεχαστούμε έστω και λίγο από τις αγχωτικές συνθήκες της πανδημίας.
πηγή: ygeiamou