Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
24 Δεκεμβρίου 2024 14:12
Σε περίπτωση που η γυναίκα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρκίνου στο στήθος της, επηρεάζεται η ψυχολογία της, η σεξουαλικότητά της και όλη η καθημερινότητά της. Αυτό πλέον έχει αλλάξει με την βοήθεια της Πλαστικής χειρουργικής.
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι οι οποίοι μπορούν να δώσουν ένα σχεδόν φυσιολογικό στήθος. Σίγουρα η πρωταρχική μας έννοια είναι η υγεία, η επιβίωση της ασθενούς από την νόσο και μετά η εμφάνισή της. Γι’ αυτό και λαμβάνουμε υπόψιν μας διάφορες παραμέτρους: Αν υπάρχουν μεταστάσεις, αν θα χρειαστούν ακτινοβολίες, αν η ασθενής έχει άλλα συνοδευτικά προβλήματα (σάκχαρο, παχυσαρκία, καρδιολογικά προβλήματα κ.λπ.).
Για την αποκατάσταση μπορεί να χρειαστεί μία η και δύο επεμβάσεις, ίσως και περισσότερες. Σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια ημέρα που γίνεται η αφαίρεση του όγκου του μαστού γίνεται και το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης. Σε άλλες περιπτώσεις κάποιες κυρίες αποφασίζουν μετά από μήνες η και χρόνια να ασχοληθούν και να διορθώσουν το στήθος στο οποίο έγινε η μαστεκτομή.
Συνήθως χρησιμοποιούμε ένα ένθεμα σιλικόνης με ιστό από την ίδια την ασθενή (ορθό κοιλιακό μυ ή πλατύ ραχιαίο μυ) ή και λίπος για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Για την τελική αποκατάσταση παίζει ρόλο αν θα διατηρηθεί η θηλή ή όχι. Επίσης ανάλογα με το μέγεθος του “υγιούς” μαστού, μπορεί και αυτός ο μαστός να χρειαστεί μία διόρθωση (ανόρθωση, αυξητική η μειωτική) ώστε οι μαστοί να είναι συμμετρικοί.
Για την κατάλληλη θεραπεία η ενδιαφερόμενη πρέπει να επισκεφθεί έναν εξειδικευμένο Πλαστικό χειρουργό, ο οποίος πρέπει να της εξηγήσει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής. Να της εξηγήσει την αποθεραπεία, τις ουλές, τις πιθανές επιπλοκές και τις ρεαλιστικές προσδοκίες.
Επίσης, πρέπει να γίνει πολύ σωστή συνεργασία ανάμεσα στον Γενικό και στον Πλαστικό χειρουργό, στον Ογκολόγο, και στον Ακτινοθεραπευτή ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Όταν όμως μία γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού πρέπει να είναι θετική, να ενημερώνεται και να επιλέγει την σωστή επιλογή για αυτήν με την βοήθεια ενός πλαστικού χειρουργού.
Έτσι θα μπορεί να συνεχίσει φυσιολογικά την ζωή της και να ευχαριστηθεί το σώμα της και την θηλυκότητά της.
Πλαστικός Χειρουργός, MD, MRCS, EBOPRAS, MSc
Επικεφαλής Ομάδος Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.