Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
2 Φεβρουαρίου 2021 07:30
Ωστόσo νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει την αντίληψη πως ο περιορισμός στο φαγητό είναι ο μονόδρομος για όποιον στοχεύει στη μακροζωία. «Η μελέτη μας δείχνει ότι μάλλον δεν χρειάζεται να τρώμε λιγότερο για να ζήσουμε περισσότερο και πιο ποιοτικά χρόνια. Πρέπει να καταναλώνει μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που να προσαρμόζεται για να είναι σωστά ισορροπημένη». Αυτά αναφέρουν οι ερευνητές από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας.
Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο eLife αναδεικνύουν το ρόλο της πρωτεΐνης και της χοληστερόλης. Αυτές πιθανότατα εμπλέκονται στη γήρανση και εξηγούν γιατί δεν είναι η χαμηλή πρόσληψη του θρεπτικού συστατικού που επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής σε διάφορα πειραματόζωα.
Τα πειράματα σε φρουτόμυγες έδειξαν πως, όταν ακολουθούν μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες, ο οργανισμός τους ωθείται να δεσμεύσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Για την αναπαραγωγή του είδους εις βάρος της διατήρησης του δικού τους σώματος. Αυτό μικραίνει τη διάρκεια ζωής τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η χοληστερόλη είναι το θρεπτικό συστατικό που τίθεται στην υπηρεσία της αναπαραγωγής του είδους και χάνεται από τον οργανισμό που την έχει ανάγκη.
Η μελέτη αποκωδικοποιεί εν μέρει τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη σχέση πρωτεΐνης, αναπαραγωγής και μακροζωίας. Ο Δρ Matthew Piper εξηγεί ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης συνεπάγεται συχνότερη αναπαραγωγή. Όπως αποδείχτηκε, η σημαντική χοληστερόλη μειώνεται με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι απαιτεί για την αναπλήρωσή της.
Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής στις φρουτόμυγες. Παρέχοντάς τους διατροφικά περισσότερη χοληστερόλη ή χορηγώντας φάρμακα που καταστέλλουν την αναπαραγωγική διαδικασία.
Οι μύγες λαμβάνουν τη χοληστερόλη από τη διατροφή, ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός την παράγει μόνος του. Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία στις φρουτόμυγες δεν φράζουν από πλάκες χοληστερόλης όπως συμβαίνει στον άνθρωπο.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν βασικά διατροφικά στοιχεία όπως το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Ο οργανισμός τα χρειάζεται σε μικρές ποσότητες για τη σωστή λειτουργία. Οι ανάγκες όμως πολλαπλασιάζονται στην περίπτωση της αναπαραγωγής. Αυτό εξηγεί γιατί συνιστάται στις εγκύους η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος.
Όπως σχολιάζει ο Δρ Piper για τη μελέτη που μειώνει την απόσταση από την κατανόηση της σχέσης διατροφής και γήρανσης, περαιτέρω έρευνα θα διαπιστώσει αν τα συμπεράσματα επαναλαμβάνονται και σε άλλα ζώα που καταναλώνουν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Προς το παρόν, η ερευνητική ομάδα μελετά τον ακριβή τρόπο που η μείωση της διατροφικής χοληστερόλης συντελεί σε μικρότερη διάρκεια ζωής.
πηγή: ygeiamou