Ώρα για νηστεία και ετοιμαζόμαστε από τώρα για το Πάσχα, όντες εγκρατείς -το προσπαθούμε τουλάχιστον- στις διατροφικές μας συνήθειες. Και τι καλύτερο απ’ τα πεντανόστιμα θαλασσινά, που, άλλωστε, είναι και (εξόχως) διαιτητικά;
Γιατί ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια γλυκού νερού και τα οστρακοειδή αποτελούν τροφή με υψηλή θρεπτική αξία (πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες Α, Β, D). Τα ψάρια περιέχουν ακόρεστα λίπη και ειδικά τα λιπαρά οξέα ω-3 που χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων. Με την κατανάλωση ψαριών, κυρίως λιπαρών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου, μειώνεται η κακή χοληστερόλη (LDL) και η ολική, αυξάνεται η καλή χοληστερόλη (HDL) και δημιουργείται «ασπίδα» κατά της στεφανιαίας νόσου).
Πώς ξεχωρίζω τα φρέσκα απ’ τα μπαγιάτικα
Χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά
* η επιφάνεια τους είναι υγρή και γυαλιστερή,
* η σάρκα τους είναι συμπαγής και ελαστική,
* τα μάτια γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες,
* τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
Οστρακοειδή
* Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται: -από το κέλυφος το οποίο είναι κλειστό και πολύ δύσκολα ανοίγει, -από το ερμητικό κλείσιμο του ανοίγματος του κελύφους όταν προσπαθούμε να το κλείσουμε, -μετά το άνοιγμα από την σάρκα που είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή και από την κίνηση που προκαλείται στη σάρκα μετά από τσίμπημα με πιρούνι ή με λίγες σταγόνες λεμονιού
* Στα αποφλοιωμένα μύδια που είναι πάνω σε πάγο θα πρέπει η σάρκα να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
* Οι αχινοί κατά την αγορά τους θα πρέπει να είναι ζωντανοί, διότι η αποσύνθεσή του δημιουργεί δηλητήριο, αυτό βεβαιώνεται προηγουμένως από το αν κινεί τα αγκάθια του. Απαραίτητα όταν σερβίρεται αχινός ωμός θα πρέπει να συνοδεύεται με λεμόνι ή ξύδι.
* Καλύτεροι αχινοί για κατανάλωση είναι οι κόκκινοι σε αντίθεση με τους μαύρους που είναι άγευστοι.
* Για τις κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην έχουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου, να διαβάζουν προσεκτικά τις
ενδείξεις συσκευασίας, ιδιαίτερα την λήξη του χρόνου διατήρησης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός ΕΟΚ της επιχείρησης. – Θα πρέπει επίσης να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας, και μετά το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στην μυρωδιά του περιεχομένου.
* Στον αλατισμένο μπακαλιάρο, τη λακέρδα και τονολακέρδα, η αλλοίωση φαίνεται με κοκκινωπό χρώμα και δυσοσμία.
* Στα παστά και καπνιστά, η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και γλοιώδη σάρκα.
* Στο μαύρο χαβιάρι και το μπρικ, η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και υγροποίηση.
* Στον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση.
Γαρίδες, αστακοί, καβούρια
* τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά,
* να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά
* η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής,
* το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και χωρίς μαύρες κηλίδες.
* Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν αίσθηση «ζέστης» όταν βυθίσουμε το χέρι στο κιβώτιο που τις έχει.