Στον τύπο δίαιτας που βελτιώνει τη συνολική υγεία κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, ανοίγοντας το δρόμο για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής με ποιοτική υγεία.
Με αυτόν τον συνδυασμό θα πετύχετε μακροζωΐα και αδυνάτισμα.
Το μυστικό για μακροζωία και λεπτή σιλουέτα ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουινσκόνσιν κατά τα πειράματά τους σε τρωκτικά. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στο Nature Metabolism. Η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων συνδυαστικά με διαλειμματική νηστεία αποτελούν τη συνταγή της επιτυχίας.
Παράλληλα, ο παραπάνω συνδυασμός βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επαναπρογραμμάτισε τον μεταβολισμό ώστε να αξιοποιεί το συσσωρευμένο λίπος για την παραγωγή ενέργειας.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η επιστημονική ομάδα χώρισε τα πειραματόζωα σε τέσσερις ομάδες. Σύμφωνα με ειδικά σχεδιασμένα διατροφικά πλάνα:
- μία ομάδα που μπορούσε να τρέφεται οποτεδήποτε και με οτιδήποτε επιθυμούσαν,
- μια δεύτερη σε διαλλειματική νηστεία -μπορούσαν να καταναλώσουν μια γερή ποσότητα φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα (χρονικό παράθυρο). Και έπειτα αφαγία, χωρίς μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων
- δύο ομάδες με 30% λιγότερες θερμίδες κατά την καθημερινή διατροφή, με τη μία σε διαλειμματική νηστεία και την άλλη σε ελεύθερο ωράριο γευμάτων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν καλύτερη συνολικά υγεία για τα ποντίκια σε διαλειμματική νηστεία με ή χωρίς μείωση στην πρόσληψη θερμίδων συγκριτικά με εκείνα του ελεύθερου ωραρίου. Επιπλέον, η κατάσταση του ήπατος στα ποντίκια της πρώτης ομάδας επισφράγισε τον πιο υγιή μεταβολισμό.
Τέλος, τα ποντίκια που απλώς κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες εμφάνισαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Αλλά απεβίωσαν σε νεαρότερη ηλικία, οκτώ σχεδόν μήνες νωρίτερα από τα τρωκτικά που έτρωγαν λιγότερο και σε συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο. Όπως συμπλήρωσε ο Καθηγητής Dudley Lamming, είχαν επιπλέον τη χειρότερη συνολικά υγεία. Καταλήγοντας πως τα φάρμακα ή οι διατροφικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας θα έπρεπε να ακολουθούν το μοτίβο της διαλειμματικής νηστείας. Και όχι της περικοπής θερμίδων.