Συγκεκριμένα η νέα έρευνα, που έγινε από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Μ. Βρετανία, έδειξε πως οι γυναίκες είναι πιο εύκολο να ξενερώσουν απ’ τα αρσενικά κατά τη συνουσία. Μάλιστα, να χάσουν κάθε διάθεση την στιγμή της σεξουαλικής επαφής. ειδικά αν κάτι (οσμή, κάτι που θα δουν κ.λπ.) τους προκαλέσει το αίσθημα της αηδίας.
Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Diana Fleischman, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα απ’ ό,τι οι άνδρες. Αυτό ακριβώς τις κάνει ασυνείδητα να αυτοπροστατεύονται περισσότερο απέναντι στην έκθεσή τους σε ενδεχομένως μολυσματικές καταστάσεις.
Ερωτικές ταινίες σε γκρο πλαν
Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 76 γυναικών ηλικίας 18-42 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ:
Στο 1ο τους έδειξαν αηδιαστικές εικόνες ΠΡΙΝ τους δείξουν μια ερωτική ταινία
Στο 2ο οι γυναίκες παρακολούθησαν τις ίδιες εικόνες ΑΦΟΤΟΥ είχαν δει μια ερωτική ταινία
Στο 3ο οι συμμετέχουσες παρακολούθησαν εικόνες που προκαλούν τρόμο ΠΡΙΝ παρακολουθήσουν μια ερωτική ταινία, και
Στο 4ο γκρουπ, όπου παρακολούθησαν τις ίδιες εικόνες τρόμου ΑΦΟΤΟΥ είχαν δει μια ερωτική ταινία
Οι επιστήμονες μέτρησαν την ροή αίματος στα γεννητικά όργανα των γυναικών κατά τη διάρκεια της ερωτικής ταινίας. Διαπίστωσαν ότι εκείνες οι γυναίκες που είδαν την ταινία ΑΦΟΤΟΥ είχαν παρακολουθήσει εικόνες που τους προκαλούσαν αηδία ή τρόμο, είχαν μειωμένη σεξουαλική διέγερση ή η διέγερσή τους κράτησε για πολύ λιγότερη ώρα.
Αποτελέσματα
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν μια γυναίκα αισθανθεί αηδία την στιγμή της σεξουαλικής επαφής, επηρεάζεται πολύ περισσότερο από ό,τι ένας άντρας. Οι οσμές και η γεύση (κακοσμία σώματος ή στόματος, ιδρώτας, μαλλιά που μυρίζουν, άπλυτα σεντόνια κλπ) που θα αισθανθεί η γυναίκα επάνω στο σεξ, μπορεί να της εγείρουν συναισθήματα αηδίας και να κάνουν τον εγκέφαλο να θεωρήσει ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
Έτσι, αυτόματα, αναφέρει το iatropedia.gr, ο εγκέφαλος στέλνει το μήνυμα της αποφυγής από αυτή την κατάσταση και, μοιραία, η σεξουαλική διέγερση χάνεται και μετατρέπεται σε αισθήματα αποτροπιασμού.
TIP
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.