Σε μια χαρακτηριστική αναφορά η «Meta», στην οποία ανήκει το Facebook, περιέγραψε τις προσπάθειες για την αφαίρεση «ύποπτων» λογαριασμών από το δίκτυο.
Παγκόσμια ανησυχία στους χρήστες του διαδικτύου επιφέρει η παραδοχή της «Meta» πως ο κίνδυνος από κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας που στοχεύει στην παρακολούθηση- υποκλοπή πληροφοριών- από λογαριασμούς πολιτών, εξακολουθεί να υφίσταται και αποτελεί μάλιστα μια επίμονη απειλή επειδή οι εταιρείες παρακολούθησης εξελίσσουν τις δυνατότητές τους και τείνουν να προσαρμόζονται.
Σε μια χαρακτηριστική αναφορά, η εταιρεία στην οποία ανήκει το Facebook, περιέγραψε τις προσπάθειες της ομάδας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αφαίρεση «ύποπτων» λογαριασμών από το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων δύο που συνδέονταν με εταιρείες στη Ρωσία, ενός που σχετιζόταν με Ισραήλ και ενός άλλου που παρέπεμπε σε εταιρεία στην Κίνα.
Για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις η «Meta» επισήμανε πως οι λογαριασμοί είχαν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υποκλέψουν στοιχεία από προσωπικές πληροφορίες των χρηστών σε μια προσπάθεια να παραβιάσουν τους λογαριασμούς τους σε Facebook και Instagram.
Ενδεικτικά, η «Meta» είπε ότι αφαίρεσε περισσότερους από εκατό λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram, οι οποίοι συνδέονται με μια εταιρεία που ονομάζεται «Avalanche» στη Ρωσία, η οποία είπε ότι έδινε έναντι αμοιβής πρόσβαση σε μια πλατφόρμα που επιτρέπει την κατασκοπεία στο Διαδίκτυο.
Η «Μeta» ισχυρίστηκε ότι πλήθος ατόμων και ομάδων στοχοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το ρωσικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών ακτιβιστών, μελών ΜΜΕ, ΜΚΟ στις ΗΠΑ και πολιτικών.
Άλλες εταιρείες spyware που είχαν εκδιωχθεί παλαιότερα από τη «Meta», προσπαθούν τώρα να παρακάμψουν το μπλόκο αναβαθμίζοντας το λογισμικό τους, προειδοποιεί η έκθεση.
Ακόμα, η «Meta» διαπιστώνει ότι ακόμα και εταιρείες spyware που υποστηρίζουν ότι πωλούν τις υπηρεσίες τους μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες στην πραγματικότητα εξυπηρετούν «αδιακρίτως» κάθε πελάτη, ακόμα κι αν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των στόχων.