Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στη ζωή της βιώνει η Γλυκερία. Η δημοφιλής τραγουδίστρια και ο σύζυγός της, Στέλιος Φωτιάδης αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύουν να χάσουν το εντυπωσιακό σπίτι τους στη Ραφήνα, το οποίο τον άλλον μήνα θα βγει σε πλειστηριασμό…
Η 66χρονη ερμηνεύτρια κατάφερε να δημιουργήσει την περιουσία της με τις αμέτρητες επιτυχίες της, τους πολλούς δίσκους της και τις εμφανίσεις της στις πιο μεγάλες πίστες της νυχτερινής Αθήνας. Αποφάσισε, αφού το συζήτησε με τον σύζυγό της, να επενδύσει στα ακίνητα, κάτι που παλαιότερα έκαναν όσοι είχαν τη δυνατότητα μιας και θεωρούνταν «ασφαλής» επιλογή.
Έτσι, απέκτησαν το πολυτελές σπίτι τους στο Κόκκινο Λιμανάκι στη Ραφήνα, το οποίο αποτελεί τον επίγειο παράδεισο και το καταφύγιό τους. Εκεί έζησαν υπέροχες οικογενειακές στιγμές, έχοντας πολλές φορές και τη συντροφιά των αγαπημένων τους ανθρώπων και φίλων.
Η κρίση την έφερε σε αδιέξοδο
Εντούτοις, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει με την οικονομική κρίση. Η περιπέτεια που έπληξε την Ελλάδα επηρέασε και τον χώρο της μουσικής όπως και τη νυχτερινή διασκέδαση. Η Γλυκερία έβλεπε τα πράγματα να χειροτερεύουν διαρκώς αλλά είχε την πίστη ότι κάποια στιγμή θα έμπαινε τέλος σε αυτή τη δοκιμασία και πως θα κατάφερνε να βγει από το αδιέξοδο χωρίς να υποστεί σημαντικές απώλειες.
Οι πόθοι της, ωστόσο, διαψεύστηκαν. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε τόσο η ίδια όσο και ο συνθέτης και παραγωγός σύζυγός της, άρχισαν να δημιουργούνται δυσβάστακτα χρέη απέναντι στις τράπεζες και το δημόσιο. Η κατάσταση αποδείχθηκε μη αναστρέψιμη και κατά συνέπεια πλέον κινδυνεύουν πολύ σοβαρά να χάσουν το σπίτι της Ραφήνας.
Στο «σφυρί»
Η υπέροχη διώροφη κατοικία, η οποία ανήκει εξ αδιαιρέτου στη Γλυκερία και τον Φωτιάδη, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει νέους ιδιοκτήτες τον Οκτώβριο, συγκεκριμένα στις 21 του μηνός αφού τότε το οίκημα θα αποτελέσει αντικείμενο ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.
Σημειώνεται πως είχε προγραμματιστεί να βγει στο «σφυρί» στις 29 Απριλίου. Ως τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί η εμπορική αξία του ακινήτου, που φτάνει τις 710.000 ευρώ. Τότε, όμως, η διαδικασία δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσει αφού τα πάντα είχαν «παγώσει» από την επέλαση του κορωνοϊού. Πλέον, το σπίτι της Γλυκερίας και του Φωτιάδη θα φτάσει στον πλειστηριασμό με αισθητά χαμηλότερη τιμή πρώτης προσφοράς, συγκεκριμένα 82.000 ευρώ!
Εντυπωσιακό σπίτι
Η διώροφη μονοκατοικία χτίστηκε πριν από αρκετά χρόνια στο διαμπερές οικόπεδο του ζευγαριού, έκτασης 1.072 τ.μ. Το συνολικό εμβαδόν είναι 520 τ.μ. Πρόκειται, πέρα από κάθε αμφιβολία, για ένα από τα πιο όμορφα σπίτια στην περιοχή, το οποίο θαυμάζουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επιβάτες των πλοίων που ταξιδεύουν προς ή από τη Ραφήνα. Ο πρώτος όροφος είναι 148 τ.μ. και το ισόγειο 182 τ.μ. Διαθέτει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων 158 τ.μ., ενώ υπάρχει και αποθήκη 32 τ.μ.
Η οικία έχει διακοσμηθεί με τέτοιο τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες και τα γούστα του ζευγαριού. Όπως είναι φυσικό, αμφότεροι αγαπούν το σπίτι, στο οποίο έχουν ζήσει πάρα πολλές ευτυχισμένες στιγμές. Παράλληλα, ευελπιστούν ότι μέχρι την ημέρα του πλειστηριασμού θα προκύψει κάποια αναπάντεχη εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα τους επιτρέψει να το διατηρήσουν στην κατοχή τους…
Η λαμπρή πορεία της στο τραγούδι
Η Γλυκερία Φωτιάδη (το πατρικό της είναι Κωτσούλα) είναι μία από τις πιο σημαντικές ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού.
Γεννήθηκε στο χωριό Άγιο Πνεύμα Σερρών στις 16 Νοεμβρίου 1953. Από πολύ μικρή δέχθηκε μουσικά ερεθίσματα από την οικογένειά της, με αποτέλεσμα το τραγούδι να ριζώσει μέσα της από τα παιδικά χρόνια της.
Μεγάλωσε σε περιβάλλον όπου το λαϊκό και το δημοτικό τραγούδι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μουσικό σχολείο αποτέλεσαν επίσης για εκείνην τα πανηγύρια και οι οικογενειακές συνεστιάσεις με τη ζεστή ατμόσφαιρα, την παρεΐστικη διάθεση, τα πικάπ και τους δίσκους των 45 στροφών.
Από τα γυμνασιακά της χρόνια, άρχισε να ξεχωρίζει για τις φωνητικές της ικανότητες και οι συμμαθητές της σε κάθε εκδήλωση την ενθάρρυναν να τραγουδάει. Κι εκείνη δεν έχανε ευκαιρία να ερμηνεύει γνωστά ποπ κομμάτια των χρόνων του ’60 και καθαρόαιμα λαϊκά.
Στα 21 της αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα. Με προτροπή του Νίκου Δανίκα, άρχισε να εμφανίζεται στη ταβέρνα «Ληττώ» στην Πλάκα και συνέχισε σε μπουάτ.
Η εμφάνιση στο «Να η ευκαιρία»
Το 1977 αποτέλεσε έτος καμπή στην πορεία της. Αρχικά συμμετείχε κάνοντας φωνητικά στην Columbia, στον δίσκο του Γιώργου Κοινούση «Γύρισα», καθώς και στον δίσκο του Γιώργου Βάρσου «Κορίτσι μου». Την ίδια χρονιά πρωτοεμφανίστηκε δισκογραφικά και σαν σόλο ερμηνεύτρια, ως Γλυκερία Λιβανού, σε συλλογή της Columbia με τραγούδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τίτλο «Χρόνια πολλά».
Επίσης, πήρε μέρος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Να η ευκαιρία», όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο ερμηνεύοντας το κομμάτι «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» του Απόστολου Καλδάρα». Η κριτική επιτροπή της εκπομπής, την οποία αποτελούσαν ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γρηγόρης Γρηγορίου, η Ροζίτα Σώκου, η Ραλλού Μάνου και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, της έδωσαν «άριστα».
Ο γάμος με τον Φωτιάδη
Τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε τον Στέλιο Φωτιάδη. Η γνωριμία τους είχε γίνει προ διετίας, όταν εκείνος ήταν μαέστρος στο μαγαζί που εμφανιζόταν η Γλυκερία, στο πλευρό του Γιώργου Κοινούση. Παραμένουν μαζί και έχουν αποκτήσει έναν γιο.
Το 1980 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Στα μάτια κοίτα με», που αποτελούσε την πρώτη της δισκογραφική συνεργασία με τον Φωτιάδη, ο οποίος τη συντροφεύει σε ολόκληρη την πορεία της μέχρι σήμερα και πάντα βάζει τη σφραγίδα του, τόσο στις δουλειές όσο και στις ζωντανές της εμφανίσεις.
Σταθμός για την καριέρα της υπήρξε το άλμπουμ «Τα Σμυρναίικα», με παραδοσιακά τραγούδια από τη Σμύρνη, που την έκαναν γνωστή στο πλατύ κοινό και αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη σπουδαία καριέρα της.
«Δεν έχω προδώσει το κοινό»
Ακολούθησαν πολλοί δίσκοι (και στο Ισραήλ όπου είναι δημοφιλής), περιοδείες σε όλη την Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό, εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά. Το κοινό την αγάπησε και την αγκάλιασε. «Ξέρετε γιατί; Δεν το έχω προδώσει. Με εμπιστεύεται, μεγάλη ιστορία αυτή. Είναι ένα συναίσθημα που πηγαινοέρχεται. Κι εγώ το εμπιστεύομαι», είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή της.
Θυμάται παράλληλα, σημαντικές στιγμές από τις περιοδείες της εκτός Ελλάδας: «Την πρώτη φορά που πήγα στην Αυστραλία, ήταν κι η πρώτη φορά που είχα επαφή με τους ομογενείς, ήρθαν με τις σημαίες και κλαίγανε. Ήταν μια εικόνα που δεν την ξεχνάω. Όπως επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Λος Άντζελες, σε μια συναυλία ήρθε ένας πολύ ηλικιωμένος κύριος. Μετά το τέλος της συναυλίας, στα καμαρίνια, μου είπε ότι τον φέρανε τα παιδιά του γιατί ήταν 80 χρονών και ήθελε πριν πεθάνει να με δει».