Μόνο στο Ciao:Έλληνες στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού

6 Απριλίου 2020 09:00

Κορονοϊός

Τις εξαιρετικά πολύτιμες υπηρεσίες τους στο μέτωπο της καταπολέμησης του κορονοϊού προσφέρουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Πρόκειται για συμπατριώτες μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό και φυσικά δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν από την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να μπει τέλος σε αυτή τη δοκιμασία.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Γιώργος Σκάνγκος. Είναι διευθύνων σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Vir Biotechnology». Αυτή συγκεντρώνει καινοτομίες αιχμής με κορυφαία επιστημονική εξειδίκευση και αναλαμβάνει ορισμένες από τις πιο δύσκολες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, για τις οποίες οι λύσεις είναι ανύπαρκτες ή ανεπαρκείς.
Ο Σκάνγκος είναι επίσης μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών «Agilent», «Exelixis» και «Decibel Therapeutics», ενώ μέχρι το 2016 ήταν διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας «Biogen». Τον Μάρτιο της ίδια χρονιάς εξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Φαρμακευτικής Έρευνας και Κατασκευαστών της Αμερικής (PhRMA).
Λόγω της εμπειρίας και των γνώσεών του, ο αμερικανικός Οργανισμός «Biotechnology Innovation» του απηύθυνε πρόσκληση να ηγηθεί των ερευνών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, η ομάδα του Σκάνγκου ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εντοπίσει δύο μονοκλωνικά αντισώματα κατά του COVID – 19. Το «στοίχημα» είναι να βρεθεί επαρκής αριθμός αντισωμάτων, που θα είναι ικανά να αποτρέψουν τον ιό από το να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.
Οι έλεγχοι φαίνεται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης υπήρξε σύμπραξη μεταξύ της «Vir Biotechnology» και της κινεζικής «WuXi Biologics» ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί.

Οι ξεχωριστές διακρίσεις του Σκάνγκου

Η κατάρτιση του Σκάνγκου τον έχει καταστήσει ως έναν από τους πλέον περιζήτητους και αναγνωρίσιμους επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το περιοδικό Ιατρικής «The Medicine Maker» τον είχε συμπεριλάβει στη λίστα «The Power List» που αφορούσε τους εκατό πιο σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο των φαρμάκων.
Αναγνωρίσθηκε, επίσης, ως ένας από τους δέκα καλύτερους διευθύνοντες συμβούλους στον κόσμο από το «Harvard Business Review» το 2015.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έρευνες που έχει διενεργήσει κατά το παρελθόν, χρηματοδοτήθηκαν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το ίδρυμα του ζεύγους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Τα χρήματα που του διέθεσαν κατευθύνθηκαν στην αντιμετώπιση της φυματίωσης και του HIV. Μάλιστα, το φάρμακο που χορηγείται στους φορείς του HIV περιέχει δύο δραστικές ουσίες, οι οποίες θεωρούνται πιθανή θεραπεία για τα συμπτώματα του κορονοϊού.
Ο Σκάνγκος μεγάλωσε στην ελληνική γειτονιά Λιν της Μασαχουσέτης, καθώς οι παππούδες -από τη μεριά του πατέρα του- είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Κονέκτικατ. Έλαβε το πτυχίο του στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1970 και επτά χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ.
Εργάστηκε ως καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το 1987 εντάχθηκε στο δυναμικό της «Bayer». Κατείχε διάφορες σημαντικές θέσεις στην εταιρεία ώσπου έγινε αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και πρόεδρος του Τμήματος Βιοτεχνολογίας.
Ήταν υπεύθυνος για την έρευνα, την ανάπτυξη της επιχείρησης και των διαδικασιών, την παραγωγή καθώς και για τη μηχανική και ποιοτική διασφάλιση των προϊόντων της «Bayer», από την οποία αποχώρησε το 1996 για να συνεχίσει την πορεία του σε άλλες κορυφαίες εταιρείες.

Ο 39χρονος από την Κοζάνη

Στις ΗΠΑ ξεχωρίζει ένα ακόμη Έλληνας γιατρός. Ο λόγος για τον –μόλις 39 ετών- Χρήστο Κυρατσού από την Κοζάνη. Ο κορυφαίος επιστήμονας ηγείται έρευνας στην Νέα Υόρκη για την παραγωγή αντισωμάτων που θα οδηγήσουν στο εμβόλιο του κορονοϊού. Κατέχει θέση του αντιπροέδρου και επικεφαλής έρευνας μολυσματικών νόσων και τεχνολογιών φορέων της εταιρείας «Regeneron».
Το μεγαλύτερο, ίσως, «παράσημο» αφορά στην έρευνά του για τον ιό Έμπολα καθώς ανακάλυψε πιθανή θεραπεία της νόσου. Συγκεκριμένα, ο Κυρατσούς έχει δημιουργήσει δύο νέα φάρμακα που δοκιμάσθηκαν κλινικά και φάνηκε ότι μπορούν να σώσουν από τον θάνατο περίπου το 90% των ασθενών! Επιπλέον, αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης όσων νοσούν.
Ο Κυρατσούς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Κολούμπια. Παράλληλα, το περιοδικό «Business Insider» τον κατέταξε μεταξύ των τριάντα ανθρώπων κάτω των σαράντα ετών, που αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος ερευνητής!

Πρόεδρος της εταιρείας «Regeneron Laboratories» είναι ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, που επίσης καταβάλει προσπάθειες για να μπει τέλος στην εξάπλωση του κορονοϊού. Η ομάδα ερευνητών της οποίας ηγήθηκε, έχει ανακαλύψει σπουδαία φάρμακα. Κάποια από αυτά που φέρουν την… υπογραφή του είναι τα «Arcalyst», «Eylea» και «Zaltrap».
Το περιοδικό «Forbes» έχει αναφέρει πως είναι ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, που έγινε δισεκατομμυριούχος!
Ένας ακόμη επιστήμονας ελληνικής καταγωγής, ο Νίκολας Χρηστάκης, ασχολείται με την κοινωνική αντιμετώπιση του COVID – 19. Θεωρείται, άλλωστε, από τους πρωτοπόρους στη μελέτη των κοινωνικών δικτύων και της εξάπλωσης των ιδεών.
Ο Χρηστάκης μελετά το φαινόμενο ως συμπεριφεριολόγος. Aπηύθυνε παγκόσμια έκκληση ζητώντας να κλείσουν προληπτικά τα σχολεία, κάτι που θεωρεί ότι κρατά ασφαλή –στο μέτρο του δυνατού- κάθε κοινότητα. Ο ίδιος ονόμασε την τακτική αυτή «social distancing» (κοινωνική αποστασιοποίηση).

Στην… κόλαση του Μπέργκαμο
Στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού βρίσκεται ο Γιώργος Γιούργος, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη στη δοκιμαζόμενη Ιταλία.
Ο γιατρός ανήκει στο προσωπικό του νοσοκομείου «Πάπα Σαν Τζιοβάνι ΧΧIIΙ», στο Μπέργκαμο, στο βόρειο τμήμα της γειτονικής χώρας.
Ο Γιούργος έφυγε από την Κέρκυρα το 1994 και πήγε στην Παβία, όπου σπούδασε έως το 2003. Στη συνέχεια, έκανε τα μεταπτυχιακά του και την ειδικότητα του. Από το 2014 παντρεύτηκε και μένει στο Μπέργκαμο, μία πόλη 400.000 κατοίκων, όπου κατοικούν περίπου είκοσι Έλληνες.