Ο δύσκολος αποχωρισμός, η διαμονή στο Λάγκος της Νιγηρίας και η απόφαση για τη μετακόμιση στου Ζωγράφου μέσα από τα δύσκολα μονοπάτια του ελληνικού ποδοσφαίρου Η λαμπρομάτα αγορομάνα, Βέρα Αντετοκούνμπο διαχειρίζεται μια παράξενη συνθήκη. Μια ρωγμή διαρκείας, υπαρκτή τόσο στα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης, όσο και στα ωραία της ζωής της. Αυτά που βιώνει, τώρα, δίπλα στον παμφεγγή Γιάννη, στον Θανάση (που έχει αναλάβει το ρόλο του προστάτη της οικογένειας και ‘αντικαταστάτη’ του μπαμπά Τσαρλς επί Γης) και στα μικρά της Κώστα και Αλέξανδρο, στις ΗΠΑ. Η ρωγμή ‘ακούει’ στο όνομα του παιδιού που απουσιάζει από τις παραπάνω γραμμές, του Φράνσις. Γιατί άραγε ο πρωτότοκος της δεν ήταν δίπλα τους στα δύσκολα πρώτα χρόνια της διαμονής στην Ελλάδα, αλλά και τώρα που η οικογένεια ζει το αμερικάνικο όνειρο κι όλος ο πλανήτης παραληρεί στο άκουσμα του ονόματος Αντετοκούνμπο αυτός προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα; Η Βέρα αναγκάστηκε να τον έχει μακριά της όσο ήταν στην Αθήνα, όπου δεν μεγάλωσε απλά, αλλά ξεχείλωσε το βεληνεκές του ελληνικού αθλητισμού παραδίδοντας τα ακατέργαστα ‘διαμάντια’ της στο μπάσκετ, τα τέσσερα μικρότερα παιδιά της. Tώρα, που στέκει πλάι στα γυαλιστερά αμερικανικά παρκέ και έχει κάθε δικαίωμα να πει στους προπονητές “εγώ θα σας δείξω πώς γίνονται οι ΝΒΑers” o πρεσβύτερος γιος της βρίσκεται στη Αθήνα. Ο Φράνσις μέχρι πριν από δύο χρόνια ζούσε στο Λάγκος, πρώην πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Όσοι γνωρίζουν ότι τα δεσμά της νιγηριανής οικογένειας είναι ακόμη πιο ισχυρά από αυτά της ελληνικής, μπορούν να αντιληφθούν πόσο δύσκολος ήταν ο αποχωρισμός από τον πρωτότοκο.
Η κοινή ποδοσφαιρική αφετηρία
Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1988 και είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος του Θανάση (1992) και έξι από τον Γιάννη (1994). Το 1998 ήρθε στον κόσμο ο Κώστας και το 2000 ο Αλέξανδρος. Ο Φράνσις δεν είχε κοινή μπασκετική μοίρα με τα υπόλοιπα αδέλφια του, που ζούσαν στην Αθήνα. Όμως, η αφετηρία των τριών πρώτων ήταν κοινή. Το ποδόσφαιρο. Με αυτό ασχολήθηκε ο Γιάννης έως τα 14 χρόνια του, αλλά και ο Θανάσης έως τα 16, όταν καταπιάστηκε με το μπάσκετ. Ο Τσαρλς Αντετοκούνμπο (έφυγε από τη ζωή το 2017 σε ηλικία 53 χρόνων) ήταν ποδοσφαιριστής στην ομάδα Sunshine Stars F.C. της πόλης Ακούρ, που βρίσκεται 308 χιλιόμετρα μακριά από το Λάγκος. Εγκατέλειψε το σπορ, λόγω ενός τραυματισμού στο χιαστό. Όμως, έμαθε ποδοσφαιρικά κόλπα στον Θανάση και τον Γιάννη και πήγαινε τους γιους του στα ελληνικά γήπεδα. Η προτίμηση του Γιάννη ήταν ο Ολυμπιακός, λόγω του Ζιοβάνι.
Ο μπαμπάς Αντετοκούνμπο είχε εξηγήσει ότι το μπάσκετ δεν υπήρχε στον ‘αθλητικό χάρτη’ της Νιγηρίας και πως θα το προτιμούσε στα νιάτα του αντί άλλων σπορ, εάν το γνώριζε. Το ποδόσφαιρο ‘αφεντεύει’ στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα (200 εκ. κάτοικοι) κι αυτό έμαθε κι ο Φράνσις. Όταν εκείνος είχε διαβατήριο ως Νιγηριανός πολίτης, τα αδέρφια του -που πήγαν σχολείο στην Ελλάδα- διάβαζαν στο απολυτήριό τους την τουλάχιστον προσβλητική λέξη ‘αλλοδαπός’. Η διέξοδός τους, αλλά και το δικό τους ‘διαβατήριό’ ήταν το μπάσκετ. Σήμερα, είναι το ίδιο το όνομά τους. Είναι αλλιώς να είσαι ένας Αντετοκούνμπο (και παράλληλα να παραμένεις ταπεινός). Για κάποιους, ενδεχομένως και για τον ζοφερό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτό το επώνυμο να είναι ταυτόσημο της κότας με τα χρυσά αυγά.
Η εγγονή της Βέρας και η Σπάρτη
Πάντως, από την τυπική διαδικασία της άδειας διαμονής δεν ξέφυγε ούτε ο Φράνσις. Η σύντροφός του θα έφερνε στον κόσμο την κορούλα τους, η οποία γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 2018, στο ΙΑΣΩ. Τέσσερις ημέρες μετά τα γενέθλια του θείου της, Θανάση (18 Ιουλίου). Όλοι προτιμούσαν να γεννηθεί η μικρή ανιψιά κι εγγονή της Βέρας, στην Ελλάδα.
Ο μεγάλος αδελφός τακτοποίησε -αρχικά- την άδεια διαμονής στη χώρα, ως ποδοσφαιριστής. Υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα της Σπάρτης. Χωρίς υπογεγραμμένο συμβόλαιο δεν προχωράει η διαδικασία για τα ‘χαρτιά’ και μέχρι τότε είχε τουριστική βίζα. Ο προπονητής της Σπάρτης, Θωμάς Γράφας, έλεγε ότι είχε δει σε κασέτες το νέο χαφ που θα έριχνε στο ρόστερ του, αν και πίστευε ότι η μεταγραφή προχώρησε περισσότερο, λόγω του ονόματος του παίκτη. Για τον ντόρο, δηλαδή. Ο Θανάσης ήταν παίκτης του Παναθηναϊκού και ίσως κάποιοι συνειρμικά συνδέσουν τη Σπάρτη με την πρότερη παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον ποδοσφαιρικό σύλλογο. Όμως, αυτό δεν ισχύει, καθώς ο Γιαννακόπουλος δεν γνώριζε -μέχρι πρότινος- για το συμβόλαιο του Φράνσις στους Λάκωνες. Τότε, πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Δημήτρης Νικόλαρος. Η Σπάρτη είχε κενή θέση ξένου και μπορούσε να αποκτήσει τον πρεσβύτερο Αντετοκούνμπο. Μάλιστα, πριν καν φανεί ο ίδιος εκεί, οι Σπαρτιάτες έκαναν όνειρα να δουν και τα μπασκετικά αδέρφια του στο γήπεδο. Μήτε το ένα έγινε, μήτε και το άλλο. Ο πρόεδρος της ομάδας είπε ότι ρώτησε τον μάνατζερ του παίκτη “πού βρίσκεται;” κι ότι εκείνος του αποκρίθηκε πως φθάνει από μέρα σε μέρα. Τελικά, δεν έπαιξε ποτέ ούτε και προπονήθηκε. Βέβαια, δεν πρόκειται για μεταγραφή που επιβάρυνε οικονομικά τη Σπάρτη. Ούτε ευρώ δεν έχασαν οι Λάκωνες. Μόνο τη θέση του ξένου για τη μισή σεζόν. Το συμβόλαιο του Αντετοκούμπο έληγε τον Ιούνιο του 2018. Ένα μήνα πριν από τη γέννηση της κόρης του.
Η ‘πληγή’
Το ίδιο καλοκαίρι, ακολούθησε για τον Φράνσις η -τότε- ποδοσφαιρική ‘πληγή’ που ονομάζεται Αήττητος Σπάτων. Ας πούμε, ότι η εν λόγω ομάδα λειτουργούσε με… χαρακτήρα ‘ακαδημιών’. “Ένα μπάχαλο γινόταν. Θυμάμαι είχαν μαζέψει… 60 ποδοσφαιριστές. Νέους. Πήγαμε κι εμείς δυο δικά μας παιδιά. Η κατάσταση ήταν αρρωστημένη. Τα παιδιά έφευγαν. Κάποια βρέθηκαν να κοιμούνται τα βράδια στους πάγκους των αποδυτηρίων. Μας έπαιρναν τηλέφωνο. Δεν τους είχαν κλείσει δωμάτια”, είπε στο Oneman.gr μάνατζερ που είχε παίκτες του εκείνη την περίοδο στο σύλλογο, δηλαδή λίγο πριν από την αποβολή της ομάδας από τη Football League, λόγω εκπρόθεσμης κάλυψης του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ.
Άνθρωπος της ομάδας δεν θυμάται τον Φράνσις Αντετοκούνμπο στις προπονήσεις του Αήττητου, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι. Ωστόσο, τον θυμάται η γραμματέας του συλλόγου, Τούλα Μόσχου: “Τον είδα όταν φτιάχναμε τα δελτία. Αυτό το παιδί ήταν σαν να μην υπήρχε. Τόσο ήσυχο”. Η ίδια ενημέρωσε ότι: “Ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ομάδα. Τα συμβόλαια των παικτών είχαν λυθεί νωρίτερα της αποβολής (Μάρτιος 2019), τον Δεκέμβριο του 2018”. Μαζί και το συμβόλαιο του 32χρονου -σήμερα- Αντετοκούνμπο. Ο οργανωτικός Θανάσης με το αστραφτερό μυαλό τον είχε υπό την προστασία του τον πρώτο καιρό. Όσοι έχουν γνωρίσει τον Φράνσις -που του αρέσει να μιξάρει μουσική- παραδέχονται ότι είναι ήσυχος, αλλά και καλόβολος. Είναι χαμηλών τόνων και αισθάνεται πιο οικεία με την παρουσία της μητέρας του στο χώρο. Απολύτως λογικό. Είναι πολύ φιλικός, ευγενικός και καλοπροαίρετος. Όμως, έχει μόλις δύο χρόνια στην Ελλάδα κι ακόμη ψάχνει σαν βρέφος να βρει τα πατήματά του στο καινούργιο περιβάλλον του. Δεν έχει την ίδια άνεση με τα αδέρφια του που γεννήθηκαν εδώ. Ωστόσο, τα ελληνικά νησιά τα γνωρίζει και έχει ψηλά στη λίστα του την Κρήτη.
Ο Μυστικός Δείπνος
Η άδεια διαμονής του Φράνσις Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα μετετράπη, μετά την -ευτυχώς σύντομη- περιπέτειά του με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αρχικά την εξασφάλισε λόγω του ποδοσφαίρου και πλέον τη διατηρεί ως ιδιοκτήτης ακινήτου. Ο φάκελός του είναι πλήρης, έχει ελεγχθεί και κατατεθεί. Μένει στου Ζωγράφου, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά του μετά τα Σεπόλια.
Άδεια διαμονής δεν συνιστά κι ελληνική υπηκοότητα. Και αυτή ίσως τη χρειαστεί αν θελήσει να συνεχίσει τη ζωή του, μαζί με τα αδέρφια του στις ΗΠΑ. Ο απηνής Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε νέο φιρμάνι την Παρασκευή (31/01/2020). Πρόκειται για εκτενέστερη εκδοχή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχει επιβάλλει σε διάφορα κράτη και πλέον δεν επιθυμεί μετανάστες από τη Νιγηρία, στις ΗΠΑ.
Ο Φράνσις, έσμιξε και πάλι -έστω για λίγο- με τα αγαπημένα αδέρφια του τον Γιάννη και τον Θανάση, αλλά και τη μητέρα του στο Παρίσι, όπου βρέθηκαν οι Μπακς. Ήταν μια καλή ευκαιρία να τους δει. Η οικογένεια, μάνα και παιδιά, είναι μια ‘γροθιά’. Ένας στενός και αδιάτρητος κλοιός. Εικόνα ‘Μυστικού Δείπνου’. Και τούτο είναι αναγκαίο δυο φορές, όσο ασχολείται η υφήλιος μαζί τους.