Quantcast

Μούρτζης Παραδοσιακά Γλυκά

2 Απριλίου 2025 12:15

Συνέντευξη: Κατερίνα Μούρτζη

“Δεν δημιουργούμε απλώς γλυκά – αφηγούμαστε την ιστορία μας μέσα από γεύσεις”

Η Κατερίνα Μούρτζη, μας μιλά για την ιστορία της οικογένειας που έκανε διάσημο το φιστίκι Αιγίνης και για τα περίφημα γλυκά τους, που μαζί με τον αδελφό της Γιώργο, τα έχουν κάνει μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

Το όνομα Μούρτζης είναι συνώνυμο με το φιστίκι Αιγίνης. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Η σχέση μας με το φιστίκι Αιγίνης ξεκινά από τον παππού μας, που αντικατέστησε τα αμπέλια του με φιστικιές, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του καρπού. Παράλληλα, η γιαγιά μας, γνωστή για τη φιλοξενία της, έκανε το κέρασμα παράδοση, μια συνήθεια που συνεχίζουμε μέχρι σήμερα. Μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον όπου η γη και οι γεύσεις της ήταν τρόπος ζωής. Ο πατέρας μας καλλιεργούσε και άλλα προϊόντα, μαθαίνοντάς μας να σεβόμαστε τη φύση. Οι γεύσεις αυτές, όπως το φρέσκο ψωμί από τον ξυλόφουρνο και το φιστίκι κατευθείαν από το δέντρο, χαράχτηκαν στη μνήμη μας και έγιναν η βάση της δημιουργικότητάς μας.

-Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας της οικογενειακής επιχείρησης;

Η επιτυχία μας βασίζεται σε τρεις αξίες: αφοσίωση, παράδοση, καινοτομία. Από μικροί μάθαμε να δουλεύουμε με τα χέρια μας και να εκτιμούμε τις πρώτες ύλες. Το 2013, ο αδερφός μου, Γιώργος, σπούδασε ζαχαροπλαστική στη Le Monde, φέρνοντας νέες τεχνικές. Ο Νίκος ανέλαβε το μάρκετινγκ και την προώθηση, ενώ εγώ, μετά από 20 χρόνια στον τραπεζικό τομέα, επέστρεψα στις ρίζες μας. Δουλεύουμε όλοι μαζί, συμμετέχοντας ενεργά στην παραγωγή και την εξυπηρέτηση, για να διατηρούμε την ποιότητα και την επαφή με τον κόσμο.

-Μιλήστε μας για τα δικά σας προϊόντα. Ποια είναι;

Δεν δημιουργούμε απλώς γλυκά – αφηγούμαστε την ιστορία μας μέσα από γεύσεις:

  • Φιστικάτο: Πάστα φιστικιού με λικέρ και ζάχαρη, σερβιρισμένη με καραμέλα ή σε μπακλαβά.
  • Μπακλαβάς: Με φρέσκο φύλλο, εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο και ξηρούς καρπούς.
  • Φλωρεντίνες φιστικιού: Σε τρεις εκδοχές – με ανθό αλατιού, τσίλι ή σοκολάτα.
  • Φιστικοβούτυρο, πέστο φιστικιού, βουτήματα, γλυκά κουταλιού, τάρτες και προφιτερόλ φιστικιού.

Σεβόμαστε τη γη μας και διατηρούμε την αυθεντικότητα, προσθέτοντας μια σύγχρονη πινελιά.

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας;  

  • Να διατηρήσουμε την ποιότητα και την αυθεντικότητα των γεύσεών μας.
  • Να προωθήσουμε το φιστίκι Αιγίνης σε νέες αγορές.
  • Να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα, πάντα με σεβασμό στην παράδοση.
  • Να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Η γεύση είναι αναμνήσεις, συναίσθημα, εμπειρία. Θέλουμε κάθε μπουκιά από τα προϊόντα μας να αφηγείται την ιστορία της Αίγινας, της οικογένειάς μας και της γης μας.