Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
6 Ιουλίου 2023 13:30
Γυναικολογικές λοιμώξεις το καλοκαίρι
Πώς να τις αποφύγετε. Χρήσιμες συμβουλές για ένα ανέμελο καλοκαίρι! Από τον γυναικολόγο Βασίλη Μπαγιώκο.
Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, διακοπές. Σημαίνει ανεμελιά, ξεκούραση και ώρες με τον σύντροφό μας. Όμως οι γυναίκες την περίοδο αυτή πρέπει να θωρακίζουν τη γυναικολογική τους υγεία, καθώς ζέστη και υγρασία είναι οι καλύτεροι φίλοι των γυναικολογικών λοιμώξεων. Αν προσθέσουμε σε αυτά την αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών που συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τότε οι πιθανότητες λοιμώξεων αυξάνονται. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα παραμονεύουν όπως: ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων, γονόρροια , ηπατίτιδες κ.λπ. Για το πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από όλα αυτά το καλοκαίρι και τί μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε, μιλά στο Ciao magazine o γυναικολόγος – μαιευτήρας Βασίλης Μπαγιώκος.
-Γιατρέ μου, ποιες είναι οι συνηθέστερες λοιμώξεις από τις οποίες κινδυνεύουμε εμείς οι γυναίκες το καλοκαίρι;
Είναι γεγονός ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένης της ζέστης, της υγρασίας και άλλων παραγόντων όπως π.χ. η άμμος ή το βρεγμένο μαγιό, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται συχνά από κολπίτιδες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της ζωής τους. Ειδικά το καλοκαίρι, η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η ζέστη και η τοπική υγρασία που αυξάνεται από την έντονη εφίδρωση, είναι παράγοντες που ευνοούν την υπερανάπτυξη των μυκήτων.
-Ποια τα συμπτώματα και ποιες οι διαφορές μεταξύ κολπίτιδας και μυκητίασης; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια απλή κολπίτιδα από μια μυκητίαση; Ποια τα συμπτώματα;
Η κολπίτιδα είναι η συχνότερη γυναικολογική νόσος, η οποία προσβάλλει > 75% των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους. Πρόκειται για μία φλεγμονή του κόλπου που ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα.
Η μυκητιασική κολπίτιδα αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων. Εύκολα μπορείς να μπερδέψεις τη μυκητίαση με μία κοινή κολπίτιδα.
Η μυκητιασική εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα:
Κνησμός και ερεθισμός του κόλπου και του αιδοίου
Αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή της ούρησης
Πόνος στον κόλπο
Παχύρευστη λευκή ή γκρίζα άοσμη κολπική έκκριση
Η βακτηριακή κολπίτιδα έχει διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης:
Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων
Αλλοίωση της οσμής των γεννητικών οργάνων
Ανάπτυξη κολπικού ερεθισμού ή και πόνου
Έντονη, δυσάρεστη οσμή “ψαριού” (είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει κυρίως και από την μυκητιασική κολπίτιδα)
-Τα στενά ρούχα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη μυκητίασης;
Το καλοκαίρι, πίσω από τους μύκητες κρύβονται τα στενά και συνθετικά ρούχα και εσώρουχα, τα βρεγμένα μαγιό που στεγνώνουν πάνω μας, καθώς και τα σερβιετάκια σε καθημερινή βάση. Η τοπικά αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία του καλοκαιριού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης.
-Ποιες συμβουλές θα μπορούσατε να δώσετε σε εμάς και τις αναγνώστριές μας για ένα ανώδυνο καλοκαίρι;
Σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής. Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και όχι ιδιαίτερα στενά ρούχα.
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ξένα εσώρουχα ή ρούχα ή πετσέτες.
Αποφύγετε πολυσύχναστες παραλίες.
Αν κολυμπάτε σε πισίνες θα πρέπει να είστε προσεκτικές στην επιλογή τους. Αλλάξτε μαγιό, μετά το μπάνιο στην παραλία, γιατί η υγρασία που αναπτύσσεται είναι ο “καλύτερος φίλος” των μυκήτων.
Χρησιμοποιείτε πάντοτε πετσέτα ή ψάθα όταν ξαπλώνετε στην παραλία.
Εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με γιαούρτι και γάλα τα οποία προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.
Αποφύγετε την κατανάλωση σκευασμάτων πλούσιων σε ζάχαρη (γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά), καθώς προδιαθέτουν σε λοιμώξεις.
Λήψη υγρών και κυρίως νερό, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν μικροβίων.
Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο ή αλλάξτε το κάθε 2-3 ώρες.
Τέλος, μην λαμβάνετε θεραπεία από μόνες σας, αν προηγουμένως δεν έχετε συμβουλευτεί τον γυναικολόγος σας. Και κάτι επίσης σημαντικό, δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στις σεξουαλικές μας επαφές ή κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.
Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά
Μπαγιώκος Βασίλης