Δύσκολες ώρες για τη Ναταλία Γερμανού.
Η παρουσιάστρια Ναταλία Γερμανού πενθεί την απώλεια του πατριού της και σπουδαίου ιστορικού, Γιώργου Δερτιλή.
Η ίδια κοινοποίησε στο Facebook το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αποχαιρέτησε τον σύζυγό της μητέρας της, Εριέττας Μαυρουδή.
Η Γερμανού έγραψε συγκεκριμένα: «Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, ήταν ο δεύτερος πατέρας μου. Ο πατριός μου. Τα τελευταία 25 χρόνια χάζευα το λόγο του, τη μόρφωσή του, τη σπάνια ευγένεια και τη γλυκύτητα που είχε σαν άνθρωπος.
Δεν ξέρω για ποιο πράγμα καμάρωνα πιο πολύ για τις συζητήσεις που κάναμε -κι όσα μάθαινα από κείνον- ή για την απίστευτη αγάπη που είχε στη μητέρα μου. Γιώργο μου αγαπημένε.. ξεκουράσου. Σ αγαπάμε».
Ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και πέθανε στα Κύθηρα σε ηλικία 84 ετών.
Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Θεωρία και την Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντι.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1978, διορίστηκε ειδικός επιστήμονας της Οικονομικής Ιστορίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, της οποίας έγινε υφηγητής το 1980.
Τρία χρόνια αργότερα, εξελέγη τακτικός καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών, από το οποίο αποχώρησε το 2002 με τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.
Το 2000 εξελέγη καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ.α.
Το 1989 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-2002), του οποίου ήταν ο ιδρυτής.
Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (1986-1991), τακτικό μέλος και διευθυντής ερευνών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι) καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας.
Δώδεκα βιβλία και σαράντα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα.
Τιμήθηκε με το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής και του είχε απονεμηθεί η γαλλική υπηκοότητα.