Η Ρώπα ανοίγει πόλεμο με Λάλα!
Η Χρύσα Ρώπα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Τετ Α Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος την Κυριακή 17/11. Η γνωστή ηθοποιός, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, μίλησε για την προσωπική της […]
Συντάκτης: Συντακτική ομάδα
31 Οκτωβρίου 2022 11:28
Ο Νεϊμάρ όπως και οι γονείς του, που κάθισαν στο εδώλιο στην αρχή της δίκης, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τελευταία φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.
Εκτός από τον Βραζιλιάνο επιθετικό και τους γονείς του, κατηγορήθηκαν, δύο πρώην πρόεδροι της Μπαρτσελόνα, ο Σάντρο Ροσέλ και ο Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου και ο πρώην μάνατζερ της βραζιλιάνικης ομάδας, Σάντος.
Αυτή η τελική ακρόαση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έρχεται μετά από μια δραματική τροπή των γεγονότων, καθώς ο εισαγγελέας, Λουίς Γκαρσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «αποσύρει την κατηγορία εναντίον όλων των κατηγορουμένων και για όλα τα γεγονότα».
Η εισαγγελία είχε ζητήσει αρχικά ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ για διαφθορά σε βάρος του Βραζιλιάνου αστέρα της Παρί Σεν Ζερμέν, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες της βραζιλιάνικης εταιρείας DIS, που ισχυρίσθηκε ότι είχε εξαπατηθεί, σχετικά με την μεταγραφή.
Όμως ο εισαγγελέας, έκρινε τελικά, ότι οι κατηγορίες «δεν στηρίχθηκαν με στοιχεία» αλλά «επί τεκμηρίων» και ότι ο φάκελος ενέπιπτε στην αστική και όχι στην ποινική Δικαιοσύνη.
Αυτή η ανατροπή, έφερε στο φως βαθιές διαφορές στο εσωτερικό της ισπανικής εισαγγελίας σχετικά με αυτήν την περίπλοκη υπόθεση, που αρχικά ερευνήθηκε από τους εισαγγελείς της Μαδρίτης, πριν αναλάβουν την υπόθεση οι αρμόδιοι φορείς της Βαρκελώνης.
Παράλληλα, αυτή η απόφαση του εισαγγελέα, δεν προβλέπει απαραιτήτως την απόφαση του δικαστή, που δεν θα ανακοινωθεί για αρκετές εβδομάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση, αποδυναμώνει σημαντικά τη δίωξη.
Αυτή, βασίζεται πλέον αποκλειστικά στην DIS, που αντιπροσωπεύει τη «συγκεκριμένη κατηγορία» σε αυτήν τη δίκη, ένα νομικό χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο φερόμενο θύμα του αδικήματος να επιδιώξει κυρώσεις. Ως εκ τούτου, η DIS διεκδικεί πενταετή φυλάκιση εναντίον του Νεϊμάρ.
«Κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάσθηκε, κατά τη διάρκεια της δίκης, που να δικαιολογεί μια τέτοια αλλαγή στάσης» της εισαγγελικής αρχής, ήταν η αντίδραση των δικηγόρων της DIS, ενώ οι δικηγόροι του Νεϊμάρ, ζήτησαν από το δικαστήριο να καταδικάσει τη βραζιλιάνικη εταιρεία να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα, κατηγορώντας την ότι ήταν «κακόπιστη».
Κάτοχος του 40% των δικαιωμάτων του Νεϊμάρ όταν έπαιζε για τη Σάντος πριν από την αναχώρησή του για την Μπαρτσελόνα, η DIS πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο το 2015, υποστηρίζοντας ότι ο καταλανικός σύλλογος, ο Νεϊμάρ, η οικογένειά του και στην συνέχεια η Σάντος, είχαν συμμαχήσει για να αποκρύψουν το πραγματικό ποσό της μεταγραφής.
Τους επικρίνει επίσης, ότι δεν την ενημέρωσαν για την ύπαρξη αποκλειστικού συμβολαίου που είχε υπογραφεί το 2011 μεταξύ του Βραζιλιάνου σταρ και της Μπαρτσελόνα, το οποίο αλλοίωσε -σύμφωνα με τον σχετικό ισχυρισμό- τη μεταγραφική περίοδο.
Η Μπαρτσελόνα αρχικά, υπολόγισε το κόστος της μεταγραφής στα 57,1 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. 40 εκατομμύρια για τον Νεϊμάρ και την οικογένειά του και 17,1 για τη Σάντος) αλλά η ισπανική Δικαιοσύνη εκτιμά ότι στην πραγματικότητα, κόστισε τουλάχιστον 83 εκατομμύρια ευρώ.
Η βραζιλιάνικη επενδυτική εταιρεία, η οποία έλαβε 6,8 εκατομμύρια ευρώ από τα 17,1 που καταβλήθηκαν επίσημα στον βραζιλιάνικο σύλλογο, διεκδικεί 35 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση, ποσό που πιστεύει ότι έχασε στην υπόθεση.
Σημειώνεται, ότι ο Νεϊμάρ και οι γονείς του αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία στο δικαστήριο.
Ο παίκτης, που θα ηγηθεί της Εθνικής Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου στο Κατάρ, είπε ότι δεν θυμόταν να συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της αποκλειστικής συμφωνίας του 2011, ισχυριζόμενος ότι υπέγραψε αυτό που του είπε να υπογράψει, ο πατέρας του.
Από την πλευρά του, ο πατέρας του Νεϊμάρ, υποστήριξε ότι δεν ήταν στο χέρι του αλλά στην αρμοδιότητα της Σάντος να ενημερώσει την DIS για την ύπαρξη διαπραγματεύσεων που εξουσιοδοτήθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον βραζιλιάνικο σύλλογο με επιστολή του.
Αυτή η δίκη, ονομάσθηκε «Neymar 2», καθώς ως «Neymar 1» προσδιορίσθηκε η υπόθεση φοροδιαφυγής που προέκυψε από την ίδια μεταγραφή, που ολοκληρώθηκε το 2016 με συμφωνία μεταξύ της εισαγγελίας και της Μπαρτσελόνα, η οποία συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.