Η δημοσιογράφος Ντόρα Κουτροκόη μίλησε στο Enjoy. Η παρουσιάστρια του «Ώρα Ελλάδος» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τόσο στα χτυπήματα που κατά καιρούς δέχονται οι δημοσιογράφοι όσο και στο ελληνική κίνημα του #MeToo.
Ντόρα Κουτροκόη: Οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια των Μνημονίων κατηγορήθηκαν από τον κόσμο ότι συγκάλυψαν σκάνδαλα, έπαιξαν παιχνίδια με την εξουσία και με την τρόικα. Το κοινό γύρισε σε πολλές εκπομπές την πλάτη. Μας είπαν δούρειους ίππους σχετικά με τα σχέδια των θεσμών. Πως τα πήγαμε ως κλάδος με την πανδημία; Τρομάξαμε τον κόσμο ή σταθήκαμε στο ύψος μας με ευθύνη;
Δεν είμαστε όλοι οι δημοσιογράφοι το ίδιο. Άλλοι δημοσιογράφοι στάθηκαν στο ύψος τους και άλλοι όχι. Όπως συμβαίνει με όλα τα επαγγέλματα. Γι’ αυτό και αποκρούω τις ισοπεδωτικές λογικές. Άλλοι λαϊκισαν και άλλοι όχι. Άλλοι είπαν ψέματα στον κόσμο και χάιδεψαν τα αυτιά και άλλοι όχι. Στην πανδημία νομίζω πως η πλειονότητα των δημοσιογράφων ήταν άψογη. Δεν λαϊκίσαμε, δεν τρομάξαμε τον κόσμο, δεν επενδύσαμε στις θεωρίες συνωμοσίας και στα ψεκασμένα αντιεμβολιαστικά «κινήματα». Αξίζει ένα μπράβο στον κλάδο μας για τη στάση του στο θέμα της πανδημίας.
Με το κίνημα #MeToo και το #eimaste oloi mazi των καλλιτεχνών βγήκαν πολλά στην επιφάνεια. Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο θέατρο, η λεκτική, η ψυχολογική βία, όταν η κάθε γυναίκα, ο κάθε άνδρας ηθοποιός πάει να πιάσει μια δουλειά για να ζήσει και να δημιουργήσει δεν είναι βαθιά ανήθηκες; Πόσο θάρρος χρειάζεται και κότσια να μιλήσει ένας καλλιτέχνης και να τα βάλει με ένα σύστημα, όταν έχει ανάγκη να βγάλει το μεροκάματο; Όλα αυτά γίνονται μόνο στον χώρο του θεάτρου και του αθλητισμoύ;
Χρειάζεται μεγάλο θάρρος και σθένος, γι’ αυτό και όλοι χρωστάμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη Σοφία Μπεκατώρου γιατί βοήθησε να σπάσει το απόστημα της σιωπής. Σε όλους τους χώρους μπορεί να υπάρχουν αυτά τα άθλια φαινόμενα, απλώς στους χώρους που έχουν λάμψη, όπως είναι η τηλεόραση ή ο αθλητισμός, παίρνουν άλλη διάσταση.
Σου έχει τύχει κάτι ανάλογο στη δημοσιογραφική σου καριέρα;
Ευτυχώς όχι. Δεν έχω βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα. Ξέρω, όμως, αρκετές περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με χυδαίες συμπεριφορές.
Οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και εκμαυλισμό ανηλίκων ξεπέρασαν τη φαντασία του καθενός μας. Τι πρέπει να γίνει με το θέμα της παιδεραστίας, της παιδοφιλίας; Στο παιδί σου μιλάς για όλα αυτά;
Ακόμα όχι, γιατί είναι μόλις επτά χρόνων. Η μόνη λύση είναι η συζήτηση των γονιών με τα παιδιά, η ειλικρινής επικοινωνία μαζί τους και η προστασία τους από τα social media.