Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
22 Μαρτίου 2020 09:00
Τι του λένε οι επιστήμονες για τον κορονοϊό και τι πιστεύει για τις θεωρίες συνωμοσίας; Του ζητά ο κόσμος συμβουλές και πώς αντιμετωπίζει τους απείθαρχους Έλληνες; Φοβάται και τι μέτρα έχει πάρει ο ίδιος; Πού αποδίδει την υψηλή τηλεθέαση του «Οδηγού καλής ζωής» και τι του αρέσει να βλέπει στην τηλεόραση; Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης μιλάει για όλα στο Τηλέραμα και την Αθηνά Ζαχαράκη.
Λόγω κορονοϊού σάς σταματούν στον δρόμο για συμβουλές;
«Είναι λογικό να ρωτούν. Ο κορονοϊός είναι νέος και άγνωστος όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους επιστήμονες. Είναι λοιπόν φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν ερωτηματικά, ανησυχία και καχυποψία για το κατά πόσο μαθαίνουμε όλη την αλήθεια. Δέχομαι όντως πολλές ερωτήσεις. Απαντώ όμως μόνο σε αυτές για τις οποίες υπάρχουν ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες απαντήσεις».
Εσείς ο ίδιος τι θα συμβουλεύατε, καθώς σίγουρα έχετε μια εκ των έσω καλύτερη ενημέρωση;
«Να δείξουμε υπευθυνότητα! Πρόκειται για έναν ιό με πολλές ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη μετάδοσή του, τον τρόπο που εκδηλώνεται και κυρίως τις ομάδες πληθυσμού που πλήττει περισσότερο. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να δοκιμαστούν και ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους από τις επιπλοκές του είναι οι ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό. Αυτούς πρέπει να προστατέψουμε, με απλά πράγματα: περιορίζοντας τις περιττές επισκέψεις, αποφεύγοντας την επαφή εφόσον έχουμε την παραμικρή υπόνοια ότι νοσούμε, χρησιμοποιώντας προληπτικά μάσκα όσοι τους φροντίζουν και εξηγώντας τους ψύχραιμα ότι θα πρέπει να περιορίσουν σημαντικά τις μετακινήσεις, ειδικά σε πολυσύχναστα μέρη».
Έχει αλλάξει η δική σας καθημερινότητα εξαιτίας του ιού;
«Ναι, αν και όχι από τις πρώτες ημέρες. Όσο η γνώση γύρω από τον κορονοϊό γινόταν πιο ξεκάθαρη, άρχισα κι εγώ να ακολουθώ τις συστάσεις των επιστημόνων, όπως οφείλουμε όλοι. Περιόρισα σημαντικά τις μετακινήσεις, ακύρωσα προγραμματισμένα ταξίδια και εξόδους για φαγητό και άρχισα να αποφεύγω τα πολυσύχναστα μέρη. Έγινα πιο επιμελής με το πλύσιμο των χεριών και πλέον χρησιμοποιώ αντισηπτικό έπειτα από επαφή με πόμολα και χαρτονομίσματα. Επίσης απολυμαίνω το κινητό, αερίζω περισσότερο το σπίτι, τηρώ απόσταση πάνω από ένα μέτρο όταν μιλάω. Και επειδή έχω μια κακή συνήθεια να τρίβω συχνά τα μάτια με τα χέρια, λόγω ευαισθησίας, προσπαθώ και αυτό να το ελέγξω, καθώς είναι από τους κύριους τρόπους μετάδοσης. Τώρα που οι οδηγίες έγιναν πιο ξεκάθαρες, έκοψα και τη συνήθεια της χειραψίας ή να δίνω φιλιά σε καλεσμένους στο στούντιο. Οι τηλεθεατές αυτό θα το δουν μετά το Πάσχα, καθώς έχουν ήδη γυριστεί πολλές εκπομπές. Εύχομαι μέχρι τότε τα πράγματα να είναι καλύτερα».
Νιώθετε φόβο ή ήταν κάτι που περιμένατε πως κάποια στιγμή θα συνέβαινε;
«Ο φόβος είναι ένα από τα κυρία ανθρώπινα συναισθήματα και είναι λογικό να εκφράζεται όταν έχεις να κάνεις με μια πρωτόγνωρη απειλή, που συμπεριφέρεται με άλλα δεδομένα από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Όμως άλλο ο φόβος σε λογικό πλαίσιο και άλλο ο πανικός και η υστερία. Η γνώση γύρω από τα ιατρικά θέματα με έχει κάνει πολύ ψύχραιμο. Αυτός που ενημερώνεται σωστά και δεν πανικοβάλλεται αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις καταστάσεις. Όμως αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την αδιαφορία και τον ωχαδελφισμό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των γονιών, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, αλλά και των ευπαθών ομάδων».
Καθώς οι Έλληνες νιώθουμε κάπως άτρωτοι ως λαός και είμαστε γενικώς απείθαρχοι ή ίσως και επιπόλαιοι, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;
«Δεν μου αρέσει να γίνομαι μάντης κακών. Ούτε μου αρέσει να γενικεύω, αν και είδα συμπεριφορές ανευθυνότητας την περίοδο της Αποκριάς. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην περίπτωση του κορονοϊού καλό θα ήταν να κοιτάξουμε το κοινό καλό. Η πανδημία δεν σταματά με το “εγώ” αλλά με το “εμείς”. Έχουμε δείξει και στο παρελθόν ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με το “εμείς”. Ας το πράξουμε και τώρα».
Τι θεωρείτε «οδηγό καλής ζωής»; Εάν σας ζητούσαν δηλαδή να πείτε ποια θεωρείτε τα 5 πράγματα που οδηγούν στην ευζωία, ποια θα διαλέγατε;
«Είναι τόσο ξεκάθαρος ο τίτλος της εκπομπής μου, που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Είναι ένας οδηγός που προσπαθεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα. Ευζωία για μένα σημαίνει καλή ψυχική και σωματική υγεία, ειλικρινείς σχέσεις ζωής, ενδιαφέροντα που ανοίγουν το μυαλό και εξελίσσουν την ψυχή, σεβασμός στο σώμα σου και στον αξιακό σου κώδικα και αυτογνωσία στο ταξίδι της ζωής».
Έχετε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Πού το αποδίδετε;
«Στη σχέση εμπιστοσύνης με τους τηλεθεατές, που μετρά πάνω από 25 αδιάκοπα χρόνια. Η τηλεθέαση είναι συχνά και ζήτημα τυχαιότητας. Δεν πανηγυρίζω, ούτε απογοητεύομαι ανάλογα με τις μετρήσεις. Είναι ένας χρήσιμος δείκτης για τη δουλειά μου, αλλά δεν έχω προσαρμόσει ποτέ τη θεματολογία μου με βάση την τηλεθέαση. Υπήρξαν εκπομπές για τις οποίες νιώσαμε περήφανοι αλλά δεν πήγαν καλά στα νούμερα και άλλες για τις οποίες δεν είχαμε υψηλές προσδοκίες αλλά διαψευστήκαμε».
Ήδη υπάρχουν κάποιες θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι ο συγκεκριμένος ιός προέρχεται, π.χ., από τα εργαστήρια…
«Τις ακούω κι εγώ όπως και εσείς. Μάλιστα στην εκπομπή που έκανα για τον κορονοϊό είχα θέσει αντίστοιχη ερώτηση στους τηλεθεατές. Οι επιστήμονες που είχα καλέσει βρέθηκαν σε πολύ αμήχανη θέση όταν διαπίστωσαν ότι σχεδόν 7 στους 10 από τους περίπου 5.000 πολίτες που απάντησαν υποστήριξαν την άποψη ότι κρύβεται σκοπιμότητα πίσω από τον κορονοϊό. Οι ειδικοί το αρνήθηκαν και είπαν ότι όλα αυτά “είναι θεωρίες συνωμοσίας”. Το θέμα το έχω συζητήσει σε προσωπικό επίπεδο με βιολόγους και άλλους επιστήμονες. Η βασική θεωρία που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα είναι αυτή που γνωρίζουμε: ότι δηλαδή μεταδόθηκε από κάποια ζώα στον άνθρωπο, μέσω της τροφής. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες θεωρίες, πιο… συνωμοσιολογικές, που κάνουν λόγο για λάθος χειρισμούς στο εργαστήριο κ.ά. Δεν υιοθετώ καμία από αυτές, καθώς δεν έχω δεδομένα. Όπως συμβαίνει και με άλλες νόσους, ίσως έπειτα από χρόνια μάθουμε από τους ερευνητές διαφορετικές παραμέτρους από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα για τον νέο αυτόν ιό».