Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μια νέα κινεζική έρευνα, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ, με ή χωρίς ζάχαρη, φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.
Πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο όφελος έχουν εκείνοι που καταναλώνουν 2,5 έως 4,5 καφέδες τη μέρα χωρίς ζάχαρη, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν κατά μέσο όρο 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Αναφερόμενοι σε προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι ο καφές μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως του ήπατος, καρκίνους, άνοια κ.α.
Ωστόσο, η νέα έρευνα ενισχύει αυτή την άποψη, καθώς δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, ακόμη και με ζάχαρη, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, άσχετα μάλιστα από το είδος του καφέ (βραστός, στιγμιαίος, χωρίς καφεΐνη κ.α.).
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, συμφωνα με το δημοσίευμα ανέλυσαν στοιχεία για 171.616 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Η μελέτη αυτή έγινε σε βάθος επτά ετών, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 3.177 άτομα.
Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν έπιναν ποτέ καφέ, οι άνθρωποι οι οποίοι έπιναν καφέ χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα χρόνια. Επ’ισης μείωση κινδύνου, αν και μικρότερη, είχαν όσοι έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους και έπιναν 1,5 έως 3,5 καφέδες τη μέρα.
Οι περισσότεροι πάντως που συμμετείχαν στην έρευνα έβαζαν μόνο ένα κουταλάκι ζάχαρη, οπότε δεν είναι σαφές σε ποιό βαθμό υπάρχει όφελος για όσους πίνουν πολύ γλυκό καφέ. Οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιο συνετό να πίνει κανείς τον καφέ του χωρίς πολλή ζάχαρη.