Η κυρία Ειρήνη Βαλσαμίδη, μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “Ο Σφουγγαράς” και ο γιος της Σταύρος, μιλούν στο Ciao magazine για το οικογενειακό εστιατόριο δίπλα στην παραλία Βλυχάδια της Καλύμνου.
-Ποια είναι η φιλοσοφία του εστιατορίου ο Σφουγγαράς και τι κουζίνα έχει;
Θέλουμε ο κάθε πελάτης να απολαμβάνει ποιοτικές γεύσεις, φαγητό που να του υπενθυμίζει το σπιτικό “μαμαδίστικο” φαγητό το οποίο προσφέρουμε. Στο εστιατόριό μας θα βρείτε κυρίως παραδοσιακές γεύσεις με τα “κλασικά” αλλά πάντα ιδιαίτερα πιάτα, τα οποία θυμίζουν στο πελάτη τις γεύσεις που έχει στο σπίτι του. Επίσης, μπορείτε να γευτείτε φρέσκα θαλασσινά καθημερινά, αλλά και τα εναλλακτικά πιάτα που δημιουργεί η Ειρήνη.
-Ποια είναι τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει;
Μας ξεχωρίζει η αυθεντικότητα των γεύσεών μας και η αγάπη με την οποία φτιάχνονται. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως όλα τα πιάτα μας είναι 100% χειροποίητα και φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά.
–Ποιες είναι οι σπεσιαλιτέ που κάποιος πρέπει να δοκιμάσει;
Στο μαγαζί μας τα πιάτα που επιβάλλεται κάποιος να δοκιμάσει είναι τα εξής: η σαλάτα μερμιζέλι, η οποία είναι η παραδοσιακή σαλάτα της Καλύμνου. Το μουούρι, το οποίο είναι το παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνουμε στην Κάλυμνο το Πάσχα. Είναι αρνί στο φούρνο γεμιστό με ρύζι και μαγειρεύεται για πάνω από 12 ώρες. Τα φύλλα, τα οποία στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γνωστά ως ντολμαδάκια, αλλά εδώ στην Κάλυμνο είναι το πιο διαδεδομένο πιάτο και ένα από τα γευστικά που θα φάτε στο νησί. Τέλος, ο καβουρμάς, το παραδοσιακό φαγητό των σφουγγαράδων, το οποίο είναι χοιρινό αλατισμένο με αυγά.
–Ποιος μαγειρεύει;
Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, η κυρία Ειρήνη Βαλσαμίδη και η μητέρα της κυρία Καλλιόπη, οι οποίες αναλαμβάνουν καθημερινά και επιμελούνται όλες τις απαραίτητες ανάγκες που υπάρχουν για την προετοιμασία όλων των γευμάτων, καθώς οι συνταγές είναι εξολοκλήρου δικές τους. Φέτος είναι η 21η χρονιά που μαγειρεύει η κυρία Ειρήνη.