Οδηγός διακοπών

6 Αυγούστου 2021 10:57

Προστασία δέρματος προσώπου

Ρινορραγίες

Ωτίτιδες

Φαρυγγίτιδες

Καταδύσεις

Καθώς ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές διακοπές μας, είναι καλό να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας, να πάρουμε απλές ιατρικές οδηγίες για την ασφάλεια μικρών και μεγάλων.

Προστασία του δέρματος

Ο ήλιος δεν είναι πλέον ασφαλής. Τις παλαιότερες γενιές ήθελαν όλοι στις διακοπές να κάνουν το βαθύτερο δυνατό μαύρισμα, αφήνοντας την πλάτη τους στον ήλιο όλη μέρα για να το πετύχουν.

Τώρα πρέπει όλοι να παίρνουμε μέτρα προστασίας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου αν θέλουμε το δέρμα μας να έχει φρέσκια καλοκαιρινή όψη και λάμψη χωρίς τη θαμπάδα και καταστροφή της υγείας του. Η παρατεταμένη έκθεση του προσώπου στον ήλιο δημιουργεί πρόωρη γήρανση.

Αποφεύγουμε τις δυνατές UVB ακτίνες που ευθύνονται για τα εγκαύματα και τη δημιουργία καρκινωμάτων. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με ευρύ φάσμα φίλτρου και επαναλαμβάνουμε συχνά.

Περιορίστε την έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως σε 15 λεπτά την ημέρα. Να προφυλάσσεται το πρόσωπο με καπέλο πάντα και να κάθεστε στη σκιά

Φροντίστε την ενυδάτωση του δέρματος πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο με ενυδατικές κρέμες και πίνετε πολύ νερό

Ρινορραγίες

Τα αίτια της ρινορραγίας είναι πολλά. Είναι πολύ συχνότερες το καλοκαίρι και τις περισσότερες φορές δεν κρύβουν κάτι ανησυχητικό.

Ο θερμός και ξηρός καλοκαιρινός αέρας μπορεί να προσκαλέσει ρήξη στα μικρά αγγεία της μύτης. Τις περισσότερες φορές αφορούν τα παιδιά από ηλικίας 2 έως 10 ετών και τους ενήλικους μεταξύ 50 και 80 ετών.

Για προφύλαξη

Κρατήστε τη μύτη ενυδατωμένη, χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό, ενυδατικά gel ή βαζελίνη σε μικρή ποσότητα.

Αποφυγή καπνίσματος που ξηραίνει περισσότερο τη μύτη

Μη φυσάτε πολύ τη μύτη και μην σκαλίζετε τη μύτη

Σε περίπτωση ρινορραγίας κρατήστε το κεφάλι σε κλίση προς τα κάτω και πιέζετε τη μύτη

Τοποθετήστε πάγο ψηλά στη μύτη και βάλτε στο ρουθούνι που αιμορραγεί βαμβάκι με λίγο οξυζενέ ή ξύδι.

Ωτίτιδες

Το αυτί του κολυμβητή ή αλλιώς η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή που το καλοκαίρι δημιουργείται επειδή τα παιδιά που παίζουν στο νερό και οι μεγάλοι όταν αθλούνται, περνούν πολλές ώρες μέσα στο νερό.

Αυτή η αυξημένη υγρασία στο αυτί δημιουργεί ερεθισμό και τελικά σπάει τον προστατευτικό φραγμό δέρματος στο εξωτερικό τμήμα του ωτικού καναλιού με αποτέλεσμα βακτήρια ή μύκητες να εισχωρήσουν σε αυτό.

Συμβαίνει συχνότερα το καλοκαίρι επειδή κολυμπάμε καθημερινά. Άλλα αίτια που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα είναι η χρήση συχνά μπατονέτας που δημιουργεί μικρές εκδορές στο αυτί, η ξηρότητα και το έκζεμα στην περιοχή του αυτιού μπορεί να επιτρέψουν επίσης στα μικρόβια να μπουν στο δέρμα και να δημιουργήσουν ωτίτιδα.

Αρχικά η ωτίτιδα προκαλεί μέτριο έως πολύ ισχυρό πόνο και οίδημα εσωτερικά στο αυτί. Πολλές φορές υπάρχει κνησμός στο αυτί που προηγείται . Μπορεί να δούμε να βγαίνει υγρό από το αυτί αλλά ακόμα και να κοκκινίσει εξωτερικά στο πτερύγιο.

Πρόληψη

Να βάζουμε αλκοολούχο υγρό ή οινόπνευμα καθαρό λίγες σταγόνες μετά το κολύμπι. Προϋπόθεση να μην υπάρχει διάτρηση στο τύμπανο ούτε σε παιδάκια που έχουν σωληνάκια στο αυτί. Μετά το μπάνιο γενικότερα σκουπίζουμε τα αυτιά με πετσέτα και τα στεγνώνουμε με πιστολάκι.

Θεραπεία

Είναι αντιβιοτικές σταγόνες που μπαίνουν στο αυτί και αντιβίωση από το στόμα αναλόγως της σοβαρότητας της ωτίτιδας . Πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι να μην βρέχεται το αυτί.

Ειδικά σχεδιασμένες ωτοασπίδες ή βαμβάκι με βαζελίνη τοποθετείται στο αυτί για το ντους και το μπάνιο τουλάχιστον για 10 μέρες.

Φαρυγγοαμυγδαλίτιδες

Πρόκειτε για φλεγμονή στον λεμφικό ιστό στο βάθος του στόματος. Προκαλείται από ιούς και μικρόβια και παρουσιάζεται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προκαλεί πόνο στην κατάποση, ξηρότητα στο λαιμό , διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό. Εάν πρόκειτε για ίωση συνήθως θα περάσει μέσα σε μία εβδομάδα χωρίς αντιβιοτικά.

Εάν πρόκειτε για μικρόβιο θα δούμε άσπρα στίγματα ή κρούστα πάνω στις αμυγδαλές και ο πυρετός θα επιμένει. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Μέτρα αντιμετώπισης

Ξεκούραση και λήψη άφθονων υγρών

Όχι καυτά ροφήματα και τίποτα που να περιέχει ανθρακικό

Στοματικά αντισηπτικά διαλύματα ( ακόμα και χλιαρό αλατόνερο ανακουφίζει από τον πόνο) και καραμέλες βοηθούν

Μια σοβαρή οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιαμυγδαλικό απόστημα. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη, η δυσκολία στην κατανόηση είναι τόσο σοβαρή που ούτε το σάλιο δεν μπορεί κανείς να καταπιεί και προκαλεί δύσπνοια.

Μέσα στο στόμα θα δούμε μεγάλη ασυμμετρία, διόγκωση στη μια πλευρά ενώ η σταφυλή απωθείται αντίθετα.

Το απόστημα πρέπει να διανοιχτεί από ειδικό ΩΡΛ ιατρό σε περιβάλλον Νοσοκομείου ή να γίνει εν θερμώ αμυγδαλεκτομή.

Καταδύσεις

Εάν μας αρέσουν οι βουτιές και οι μικρές ή μεγάλες καταδύσεις χρειάζεται ιδιαίτερα προσοχή και να τηρούμε μέτρα προστασίας.

Καταρχήν έλεγχος της υγείας και φυσικής κατάστασης του ατόμου που πρόκειτε να καταδυθεί είναι απαραίτητος.

Συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο που εξισώνουμε τις πιέσεις από τη μύτη προς τα αυτιά πρέπει να πάρουμε από τους δασκάλους καταδύσεων ή τον ειδικό ΩΡΛ ιατρό.

Οι εξισώσεις πιέσεων αρχίζουν από τα δύο πρώτα μέτρα της κατάδυσης και επαναλαμβάνονται τακτικά ώστε να μην πιέζεται το τύμπανο ή ακόμη και κάνει ρήξη με έντονο πόνο ή ακόμη και ίλιγγο.

Όταν είμαστε συναχωμένοι, με έντονη καταρροή ή υποψία ιγμορίτιδας είναι πολύ επικίνδυνο να καταδυθούμε.

Το πολύ στραβό ρινικό διάφραγμα, οι ρινικοί πολύποδες προκαλούν σοβαρά εμπόδια στη ρινική αναπνοή και επομένως στην κυκλοφορία του αέρα διαμέσου της ευσταγχιανούς σάλπιγγας.

Για ήπια προβλήματα με μπούκωμα στη μύτη και ελαφρύ συνάχι είναι καλό να βάζουμε αποσυμφορητικό spray στη μύτη πριν καταδυθούμε.

Με προσοχή στις δραστηριότητες και τηρώντας απλές οδηγίες προφύλαξης θα περάσουμε ευχάριστες διακοπές χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να εκταθούμε σε κινδύνους για την υγεία μας.

Αργυρώ Κυπραίου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος,

European and International Diplomat Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρ. Προσώπου

Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός

Όμιλος ΥΓΕΙΑ, νοσ. ΜΗΤΕΡΑ