Οι διάσημοι σεφ μίλησαν στην εφημερίδα Παραπολιτικά για την Δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η εστίαση και στέλνουν σήμα κινδύνου στην κυβέρνηση για το μέλλον των επιχειρήσεών τους
Εκτορας Μποτρίνι
O Εκτορας Μποτρίνι έχει μακρά θητεία στον χώρο της εστίασης και έχει καταφέρει να δημιουργήσει τη δική του σχολή στην Ελλάδα. Πολυβραβευμένος με αστέρια Μισελέν και παρουσιαστής της εκπομπής «Εφιάλτης στην κουζίνα», στον Alpha, αλλά και ιδιοκτήτης των εστιατορίων «Etrusco» στην Κέρκυρα και «Botrini’s» στο Χαλάνδρι, μας μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της εστίασης εξαιτίας της πανδημίας και των παρατεταμένων lockdowns: «Δυστυχώς την περίοδο της πανδημίας η εστίαση έχει στην κυριολεξία γονατίσει, όπως άλλωστε πολλά άλλα επαγγέλματα. Βασικά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην προχωρήσουν οι Αρχές σε βεβιασμένες κινήσεις. Να κάνουν τα επόμενα βήματα βάσει σχεδίου και να μας ανοίξουν μια και καλή. Οχι για μία εβδομάδα και μετά να ξανακλείσουμε. Αν γίνει έτσι, πραγματικά, θα γονατίσουμε εντελώς. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να σώσουμε τουλάχιστον το Πάσχα και τη θερινή σεζόν».
Λευτέρης Λαζάρου
Ο πολύπειρος Λευτέρης Λαζάρου, ένας από τους πιο γνωστούς σεφ στη χώρα και ιδιοκτήτης του ιστορικού «Βαρούλκου» στον Πειραιά, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η εστίαση δεν μπορεί να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους. Δεν είναι δυνατόν να μπορείς να φας με παλτό, σκουφάκια και γάντια. Δεν είναι λύση το ότι θα επιδοτηθούν θερμαντικά στοιχεία ή σόμπες υγραερίου χωρίς να υπολογίζουν το κόστος λειτουργίας τους. Δεν μας έχει πει κανείς όταν ανοίξουμε με ποιους κανονισμούς και με ποιες αποστάσεις. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι αρχικά πώς μπορούμε επιπλέον να δώσουμε κίνητρα και περισσότερη βοήθεια στους εργαζόμενους της εστίασης και με ψυχραιμία, παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας. Γιατί εδώ μιλάμε για μεταλλάξεις, για τρίτο κύμα στην Ευρώπη κ.τ.λ. Τι έχουμε σκεφτεί και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά; Γιατί ακούω για άνοιγμα στα χιονοδρομικά. Με τα ξενοδοχεία τι θα γίνει; Δεν πρέπει να τα ανοίξουν, για να πάει ο κόσμος; Και αυτός ο κόσμος που θα φτάσει εκεί πού θα φάει;».
Δημήτρης Σκαρμούτσος
Ο επιτυχημένος σεφ, παρουσιαστής εκπομπών μαγειρικής και συνιδιοκτήτης του «Δειπνοσοφιστήριου» επισήμανε: «Φέτος η εστίαση έχει περάσει από χίλια κύματα. Αυτή τη στιγμή, το κύριο μέλημά μας είναι πώς θα ανοίξουμε, όχι πότε, γιατί πάρα πολύς κόσμος εστιάζει στο πότε θα ανοίξει η εστίαση, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι κάτω από ποιες συνθήκες θα ανοίξει. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας έναν κυκεώνα πληρωμών. Πάρα πολλές ξεκινάνε τον Απρίλη. Είναι πάρα πολύ σωστό να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα ρυθμιστούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις με τις οποίες έχουμε επιβαρυνθεί. Ακούγεται όλο και πιο συχνά ότι πάνε να ανοίξουν την εστίαση τον Φεβρουάριο με τους εξωτερικούς χώρους πρώτα. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα βοηθήσει κάποια μαγαζιά, όχι όμως το σύνολο της εστίασης, με τον κίνδυνο να αναγκαστούμε να ξανακλείσουμε, πράγμα το οποίο θα ήταν καταστροφικό. Είναι σημαντικό να γίνει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός όσον αφορά την εστίαση, με αιτήματα που έχουμε κάνει, όπως μείωση του ΦΠΑ, των εργοδοτικών εισφορών κ.τ.λ.».
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Η γνωστή σεφ και ιδιοκτήτρια του διάσημου εστιατορίου «Παπαδάκης» στο Κολωνάκι, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, εξέφρασε τους προβληματισμούς της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εστίαση: «Οπως όλος ο κόσμος, θέλουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το θεωρώ πολύ δύσκολο πρακτικά να ανοίξουν τα εστιατόρια τον Φλεβάρη. Ποιος θα καθίσει έξω με σόμπες στο κρύο; Οταν βγεις να φας ένα πιάτο και να απολαύσεις τη γεύση, χρειάζεσαι ατμόσφαιρα, θαλπωρή. Στο κρύο, μόνο έναν καφέ μπορείς να πιεις στα γρήγορα και να φύγεις τρέχοντας. Η κατάσταση είναι γεγονός πως δεν παλεύεται και κάνουμε υπομονή ελπίζοντας να τελειώσουν όλα γρήγορα. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός για να είμαστε όλοι εδώ και να μην έχουμε απώλειες. Εμείς ξεκινήσαμε delivery και take away σαν μια λύση για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ενας επιχειρηματίας πρέπει να ελίσσεται και να βρίσκει τρόπους λειτουργίας της επιχείρησής του».