ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

18 Ιανουαρίου 2023 18:04

Ποιες παγίδες και ποια διατροφικά λάθη πρέπει να προσέξουν όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση για να περάσουν ξέγνοιαστα τις ημέρες των Χριστουγέννων; Χρήσιμες συμβουλές από την ενδοκρινολόγο κα Ερμιόνη Τσενικλίδη για να διατηρηθούμε υγιείς και με το σωστό σωματικό βάρος την περίοδο των εορτών.
 
Τα Χριστούγεννα είναι πολύ δύσκολο για όλους μας να ακολουθήσουμε τις συστάσεις για υγιεινή διατροφή, αφού οι εορταστικές αυτές ημέρες χαρακτηρίζονται από αφθονία εδεσμάτων με λαχταριστά φαγητά και γλυκά της ελληνικής παράδοσης.
 
Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε όσον αφορά τη διατροφή μας ώστε οι διακοπές και οι χαρούμενες ημέρες να μας αφήσουν μόνο ευχάριστες αναμνήσεις και όχι περιττά κιλά και απορρύθμιση άλλων προβλημάτων υγείας;
 
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αυξημένο ουρικό οξύ και σακχαρώδη διαβήτη. Ειδικότερα για το σακχαρώδη διαβήτη, η κατανάλωση ζυμαρικών, προϊόντων ζύμης (πίτες και ψωμί) και βεβαίως γλυκών πρέπει να γίνεται με σύνεση. Ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να υπολογίσει τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων να πάρει τη σωστή δόση φαρμάκου ή ινσουλίνης και βεβαίως να λάβει υπόψιν του και το συνδυασμό των υδατανθράκων με το λίπος σε ένα σύνθετο γεύμα αλλά και τη κατανάλωση αλκοόλ. Προσοχή απαιτείται στην πρόσληψη του νατρίου-αλατιού και για τα υπερτασικά και για τα διαβητικά άτομα.
 
Τα γλυκά είναι τροφές, οι οποίες παρόλο που δεν προσφέρουν συνήθως απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό, ικανοποιούν το αίσθημα της απόλαυσης. Γι’ αυτό παρά τις απαγορεύσεις καταναλώνονται συχνά και από διαβητικά και από παχύσαρκα άτομα.
 
Τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων ωστόσο, περιέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία όπως καρύδια, αμύγδαλα, μέλι, κανέλα, ελαιόλαδο κ. α. και λιγότερο λίπος, όμως με αρκετή ποσότητα υδατανθράκων που απορρυθμίζουν το σάκχαρο (αλεύρι, ζάχαρη, μέλι). Η επίδραση του αλκοόλ στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος εξαρτάται τόσο από τον τύπο και την ποσότητα της αλκοόλης που καταναλώνεται, όσο και από την χρονική στιγμή που θα ληφθεί σε σχέση με την ώρα των γευμάτων. Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και πρωτεΐνη καθυστερούν το χρόνο γαστρικής κένωσης και όταν καταναλωθούν μαζί με αλκοόλ επιβραδύνουν το ρυθμό της απορρόφησής του.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ για τούς διαβητικούς ασθενείς η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς φαγητό, ιδιαίτερα ταυτόχρονα με τη χρήση ινσουλίνης ή συγκεκριμένων δισκίων προκαλεί υπογλυκαιμία, ακόμα και την επόμενη ημέρα. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να θυμόμαστε ότι το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η μέθη έχει παρόμοια συμπτώματα με την υπογλυκαιμία οπότε προσοχή στις ανεπίγνωστες υπογλυκαιμίες μετά τη κατανάλωση αλκοόλ.
 
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ:
 
Προσπαθήστε να περιορίσετε τις “παρασπονδίες” στα δύο γεύματα της εορταστικής περιόδου, ακολουθώντας σωστή διατροφή πριν και μετά.
 
Αρχίστε κάθε γεύμα σας με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σαλατικών και λαχανικών που, λόγω των ινών, προσφέρουν αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στα καλύτερα μεταγευματικά σάκχαρα και στη μικρότερη απορρόφηση του λίπους από τα κρέατα και τα τυριά.
 
Πριν καθίσετε στο τραπέζι πιείτε 1-2 ποτήρια νερό για να περιορίσετε την όρεξη σας.
 
Την επομένη από κάθε γεύμα που θα παρεκκλίνει από τις κανονικές διαιτητικές σας προτιμήσεις περιορίστε το φαγητό σας σε απλές και μάλλον αυστηρές επιλογές (άπαχο κρέας ψητό με σαλάτα).
 
Ζυγιστείτε στην αρχή της εορταστικής περιόδου και κατ’ εξαίρεση μετράτε το βάρος σας κάθε μέρα.
 
Να έχετε ένα κυρίως γεύμα κάθε μέρα (σε περίπτωση βραδινού γεύματος πάρτε το μεσημέρι μόνο μία σαλάτα με κρέας ή ψάρι).
 
Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και ποσότητα, όχι μεγαλύτερη από ένα ποτό για τις γυναίκες, και δύο ποτά για τους άντρες την ημέρα και όχι κάθε ημέρα.
 
Τα ξηρά κρασιά και οι μπύρες με λίγες θερμίδες θα πρέπει να προτιμώνται έναντι άλλων αλκοολούχων ποτών.
 
Τα αναψυκτικά να αποφεύγονται και όταν καταναλώνονται να προτιμώνται τα light.
 
Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να κάνουν συχνά μετρήσεις του σακχάρου τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πιο άστατης διατροφικής πρόσληψης.
 
Εντατικοποιήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Η άσκηση πάντα αποτελεί σημαντικό παράγοντα υγείας, ειδικά για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.
 
Είναι προς όφελος μας να αποφύγουμε την υπερβολή στη διατροφή και στη κατανάλωση αλκοόλ και να τηρήσουμε το παν μέτρο άριστο όπως και σε όλα στη ζωή μας.
 
Σας εύχομαι ολόψυχα να είναι ημέρες με καλή συντροφιά, με οικογενειακή θαλπωρή, αγάπη και πολλά χαμόγελα!
 
ΤΣΕΝΙΚΛΙΔΗ ΕΡΜΙΟΝΗ – ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ