Η Ρώπα ανοίγει πόλεμο με Λάλα!
Η Χρύσα Ρώπα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Τετ Α Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος την Κυριακή 17/11. Η γνωστή ηθοποιός, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, μίλησε για την προσωπική της […]
23 Νοεμβρίου 2019 14:37
Παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης έχει καθιερωθεί η 21η Νοεμβρίου και είναι ίσως η κατάλληλη μέρα για να θυμηθούμε ένα επάγγελμα που στο πέρασμα των χρόνων εξαφανίστηκε… Κάποτε υπήρχαν οι εκφωνήτριες προγράμματος, οι οποίες συναγωνιζόντουσαν σε φήμη τα σημερινά τοπ μόντελ. Ήταν οι όμορφες κοπέλες που έμπαιναν καθημερινά σπίτι μας.
Όχι μόνο τα πρώτα χρόνια, αλλά και δεκαετίες αργότερα, οι νέες της εποχής είχαν ένα όνειρο: Να λένε το πρόγραμμα της τηλεόρασης, να προαναγγέλλουν τις εκπομπές της!
Το 1966 οι τότε υπεύθυνοι του ΕΙΡ κατέληξαν σε τρεις τηλεπαρουσιάστριες. Μία από αυτές ήταν η τυχερή που εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της ελληνικής τηλεόρασης. Ποιο ήταν το κριτήριο; Να μην είναι εντυπωσιακά όμορφη, αλλά να είναι περισσότερο οικεία στους τηλεθεατές.
Η Ελένη Κυπραίου ήταν η τυχερή γιατί ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε στη μικρή οθόνη του ΕΙΡ για να αναγγείλει το πρόγραμμα της πρώτης μέρας το 1966. Γεννημένη στις 4 Mαρτίου 1937, με σπουδές σε δραματική σχολή στη Γαλλία, είχε συμμετάσχει σε μερικές ταινίες μικρού μήκους πριν έρθει στην Ελλάδα και αποτελέσει μέλος του Εθνικού Θεάτρου. Παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Χρήστο Φιλιππίδη, διευθυντή για πολλά χρόνια της εφημερίδας «Ακρόπολις». Εργάστηκε ως εκφωνήτρια στο ραδιόφωνο του ΕΙΡ από το 1957 μέχρι το 1966 που μεταπήδησε στην τηλεόραση. Αργότερα παρουσίαζε την εκπομπή «Τέχνη και Λόγος». Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αίγινα.
Δείτε την αρκετά χρόνια αργότερα σε απόσπασμα από την εκπομπή «Παραλλαγές σε ένα θέμα» του 1979.
Η Αλέκα Μαβίλη είναι περισσότερο γνωστή για την καριέρα της ως τραγουδίστρια. Ερμήνευσε επιτυχίες του Ξαρχάκου, του Πλέσσα, του Σπανού και άλλων μεγάλων συνθετών. Ήταν και ηθοποιός. Έπαιξε στο πρώτο ελληνικό σίριαλ «Το σπίτι με τον φοίνικα» (1970), στον «Άνθρωπο χωρίς πρόσωπο» (1972), στις «Πολεμικές ιστορίες» (1974). Αποσύρθηκε από το προσκήνιο πριν από πολλά χρόνια. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1987 σε συναυλίες του Γιάννη Σπανού με την Καίτη Χωματά. Την βλέπουμε όμως σε δεκάδες ελληνικές ταινίες που ερμηνεύει, κυρίως, τραγούδια του νέου κύματος.
Η Σόνια Ζωΐδου είναι η περισσότερο άγνωστη από τις τρεις. Σταρ Ελλάς το 1957, γεννημένη στην Κομοτηνή, ήταν ήδη το 1966 μια πετυχημένη ηθοποιός που στόλιζε συχνά τα εξώφυλλα των λαϊκών περιοδικών. Αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά το 1970. Παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Βασίλη Κουράκο και ζει με τον γιό της στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Η Σόνια Ζωίδου σε εξώφυλλο περιοδικού
Η επόμενη… φουρνιά
Λίγο αργότερα η πρώτη τριάδα διαλύθηκε… Η Ελένη Μαβίλη αφιερώθηκε στο τραγούδι, η Ελένη Κυπραίου πήρε δική της εκπομπή και η Σόνια Ζωίδου αποφάσισε να αφοσιωθεί στην οικογένειά της.
Το 1970 το ΕΙΡ που δεν ήταν πειραματικό, αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη τεσσάρων εκφωνητριών. Η φωτογένεια, η καλή χρήση μιας, τουλάχιστον, ξένης γλώσσας και φυσικά η σωστή άρθρωση ήταν τα βασικά προσόντα που έπρεπε να έχουν οι υποψήφιες.
Και ω του θαύματος εμφανίστηκαν 800 κοπέλες. Δεν ήταν η ανεργία τότε, αλλά η δύναμη που αποκτούσε το νέο Μέσο.
Από αυτές επιλέχτηκαν οι τέσσερις που για τους μεγαλύτερους σημάδεψαν μια εποχή. Ας τις γνωρίσουμε, η ας τις ξαναθυμηθούμε για αυτούς που πλησιάζουν την… τρίτη ηλικία.
Νάκυ Αγάθου. Κερκυραία. Προηγήθηκε όλων. Πήγε στο ΕΙΡ το 1967 κι έμεινε στην εκφώνηση προγράμματος μέχρι το 1988. Ήταν η πρώτη παρουσιάστρια… sex symbol! Η ζεστή φωνή της δημιούργησε αίσθηση και έγινε θέμα ακόμα και στις επιθεωρήσεις. Όταν αποσύρθηκε από τη «μικρή οθόνη» ασχολήθηκε με τα κοινά. Ήταν υποψήφια με την «Πολιτική Άνοιξη» του Αντώνη Σαμαρά και αργότερα με την «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη.
Δείτε την σε δύο στιγμιότυπα από διαφορετικές χρονικές περιόδους (1980 και 1984)
Ρίτα Ασημακοπούλου. Σοβαρή και κάποιες φορές βλοσυρή. Για τη νεολαία της εποχής ήταν κάτι σαν τη… μεγάλη αδελφή. Πέρα από την παρουσίαση του προγράμματος ασχολήθηκε και με την παρουσίαση εκπομπών. Οι περισσότερες αφορούσαν το πρόγραμμα της ΕΡΤ τις επόμενες μέρες. Όταν αποσύρθηκε από την τηλεόραση ασχολήθηκε ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση στον Δήμο Πεντέλης.
Κέλλυ Σακάκου. Παιδί της Νέας Σμύρνης, όπως αφηγείται η ίδια, κατέθεσε την αίτησή της με μια μέρα καθυστέρηση. Όμως ο αρμόδιος υπάλληλος τη λυπήθηκε και την έκανε δεκτή. Δεν έπαψε να εμφανίζεται. Όταν ολοκλήρωσε την πορεία της στην ΕΡΤ εμφανίστηκε σε αρκετές εκπομπές, είτε ως καλεσμένη, είτε ως πανελίστρια. Είχε άποψη για όσα συνέβαιναν γύρω της και την εξέφραζε και διαδικτυακά από τη δική της σελίδα.
Μακώ Γεωργιάδου. Η πιο άτυχη απ’ όλες! Έφυγε από τη ζωή το 1992 σε ηλικία 46 χρόνων, νικημένη από τον καρκίνο. Είχε γεννηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ κι ήταν κόρη του συνθέτη Αλέκου Γεωργιάδη. Μιλούσε πέντε γλώσσες κι ήταν η πρώτη παρουσιάστρια του διαγωνισμού τραγουδιού της «Γιουροβίζιον», μεταδίδοντας όσα γίνονταν από το στούντιο. Το 1987 έδωσε τη θέση της στη Δάφνη Μπόκοτα. Για τρία χρόνια παρουσίασε το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (1985-87).