Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
9 Μαΐου 2022 12:58
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την μεταμόσχευση μαλλιών
Ο πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Ράπτης, μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μεταμόσχευση μαλλιών.
Ασχολούμενος 26 χρόνια με το αντικείμενο αισθάνομαι την ανάγκη να πω ορισμένα λόγια για το πού βρίσκεται η μεταμόσχευση μαλλιών σήμερα.
Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για κακά αποτελέσματα. Πράγματι μπορεί να υπάρχουν και τέτοια, αλλά πότε; Όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει η επέμβαση σωστά, όπως και σε κάθε επέμβαση. Και οι προϋποθέσεις είναι πολλές και αφορούν τον υποψήφιο που θα κάνει την μεταμόσχευση, αφορούν τον γιατρό και την ομάδα του και οπωσδήποτε το γενικότερο marketing πού υπάρχει.
Όσον αφορά τον υποψήφιο – πελάτη, πρέπει αρχικά να είναι πλήρως ενημερωμένος, δηλαδή να επισκέπτεται 2-3 γιατρούς αφού δει τα βιογραφικά τους. Πρέπει να έχει ούτως η άλλως, καλή δότρια περιοχή μοσχευμάτων, τέτοια που να είναι ικανή να δώσει καλό αποτέλεσμα. Πρέπει να ακούσει την συμβουλή του γιατρού του, όσον αφορά την μέθοδο μεταμόσχευσης πού πρέπει να γίνει , εάν βέβαια χρειάζεται να γίνει, χωρίς να επιμένει να κάνει την μέθοδο που επιθυμεί ο ίδιος.
Ένα άλλο θέμα που συναντώ πολύ συχνά είναι το πόσο μπροστά θα φυτευτούν τα μαλλιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι από την δίψα για μαλλιά επιθυμούν μια μπροστινή γραμμή, πολλές φορές χαμηλότερη κι από αυτήν πού είχαν όταν ήταν έφηβοι.
Στην πράξη η μπροστινή γραμμή αποφασίζεται από τον γιατρό, με γνώμονα την ηλικία του ανθρώπου, την καμπυλότητα του μετώπου το ύψος των κροτάφων που έχει σχέση με το φύλλο, την ποσοτική δόση ανάμεσα σε δότρια και λήπτρια περιοχή, το πόσο χοντρή και σκληρή τρίχα έχει και την αποφυγή συμμετρίας για να μην δείχνει ότι είναι μεταμόσχευση.
Ειδικά στις γυναίκες, οι οποίες όλο και συχνότερα αντιμετωπίζουν αραίωση μαλλιών, ο σχεδιασμός της μπροστινής γραμμής είναι διαφορετικός. Εδώ η μπροστινή γραμμή πρέπει να γίνει εκεί που ήταν ευθύς εξ αρχής και πιο συμμετρικά.
Γενικά ο σχεδιασμός της μπροστινής γραμμής για μένα είναι το Α και το Ω στην επιτυχία μιας μεταμόσχευσης. Ο παρατηρητής πρέπει να βλέπει μια μεταμόσχευση, με την οπτική γωνία της προοπτικής , για να δείχνει φυσικότερη και πλουσιότερη. Στην ουσία δεν πρέπει να βλέπει μεταμόσχευση.
Επανερχόμενος στις μεθόδους μεταμόσχευσης πρέπει να πω ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορούν να γίνουν εξ ίσου επιτυχώς και οι δύο μέθοδοι.
Πρέπει να γνωρίζει ότι και η καλύτερη μεταμόσχευση με μία άριστη δότρια, δεν μπορεί να δώσει τόσα μαλλιά, όσα δίνει η φύση. Απλά πρέπει να δείχνουν πιο πολλά από όσα μπαίνουν.
Όσον αφορά τον γιατρό, θεωρώ ότι θα είναι πλήρως ενημερωμένος, όσον αφορά τις τεχνικές πού εξασφαλίζουν, όχι μόνο πολλά μαλλιά, αλλά και φυσικό αποτέλεσμα τέτοιο, πού να μην φαίνεται σαν μεταμόσχευση. Ειδικά το φυσικό αποτέλεσμα είναι και το δυσκολότερο ζητούμενο.
Να μην έχει την τάση να πουλήσει οπωσδήποτε την μέθοδο τρίχα τρίχα, την FUE δηλαδή, επειδή και μόνο είναι ακριβότερη, διότι υπάρχουν περιστατικά, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει, λόγου χάριν αν έχει ανεπαρκή δότρια περιοχή, ποσοτικά και κυρίως ποιοτικά, δηλαδή αραιά και αδύνατα και αν τα μαλλιά είναι πολύ σγουρά.
Γενικά πρέπει να γνωρίζει ότι με την μέθοδο του strip μπορούν να παρθούν περισσότερα μοσχεύματα πάντα και μια σχετικά μέτρια δότρια να αποδώσει πλουσιότερο αποτέλεσμα λόγω της δυνατότητα κοπής περισσότερο πολύτριχων μοσχευμάτων, πράγμα ιδιαίτερα απαραίτητο για κάλυψη μεγάλης έκτασης και κυρίως της κορυφής.
Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, πρέπει να είναι πολύ έμπειρο, όσον αφορά και τις δύο τεχνικές και της απόλυτης εμπιστοσύνης του γιατρού.
Τελευταίο αφήνω το marketing που σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην δημιουργία αντίληψης και κρίσης του πελάτη. Υπάρχει η τάση να προωθείται η μέθοδος FUE σαν πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις, για τον λόγο που προανέφερα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θεωρεί ο κόσμος ότι η FUE είναι καλύτερη. Μπορεί να μην αφήνει μια λεπτή γραμμή αόρατη μέσα στα μαλλιά, όπως η FUT, αλλά δημιουργεί αραίωση στην δότρια περιοχή, πού αν μιλάμε για πολλά μοσχεύματα μπορεί να είναι ορατή ιδίως αν πρέπει να γίνει αργότερα και δεύτερη επέμβαση πράγμα σχεδόν βέβαιο στις μεταμοσχεύσεις. Επίσης η μέθοδος FUT γίνεται πιο γρήγορα, πράγμα πού εξασφαλίζει την επιβίωση των μοσχευμάτων. Τα μοσχεύματα δεν ζουν πολλές ώρες εκτός σώματος. Άρα όσο γρηγορότερα φυτευτούν, τόσο πιο πολλά θα ζήσουν και επιπλέον γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, τι χρόνο επιβίωσης έχουν σε κάθε άνθρωπο.
Τέλος για άγνωστο λόγο και ενώ τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις, μπορεί μια μεταμόσχευση να μην βγει καλή ,απλά αυτές οι πιθανότητες είναι εξαιρετικότατα σπάνιες και είναι αδύνατον να πιθανολογηθούν πριν την επέμβαση.
Θεωρώ ότι όλα όσα είπα ξεκαθαρίζουν το θέμα πλήρως, έτσι ώστε ο πελάτης να πάρει την σωστή απόφαση.
Ιωάννης Ράπτης, Bioanaplasis
Πλαστικός χειρουργός