Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
28 Αυγούστου 2020 18:32
Με όραμα να γίνει η Ρόδος διεθνής προορισμός ιατρικού – ορθοπαιδικού τουρισμού
Κάθε καινούργια χειρουργική μέθοδος στην Ιατρική πρέπει να απαντά σε τρία βασικά ερωτήματα.
Πρώτον να εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα αποδεδειγμένα χρήσιμα για τον ασθενή, βελτιώνοντας τα δεδομένα των υπαρχουσών μεθόδων και ταυτόχρονα να αποφεύγει τις υπερβολές, την πλάνη και την πλειοδοσία ανούσιων «υποσχέσεων».
Δεύτερον να εκτελείται κατά τον πλέον ορθό τρόπο –κάτι που αποτελεί συνδυασμό της προσήλωσης στις αρχές της χειρουργικής «τέχνης» και της εμπειρίας, που αποκτάται από τον αυξανόμενο αριθμό αντίστοιχων επεμβάσεων.
Και τρίτον να υπάρχει αρκετός χρόνος μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών (follow up), που να αποδεικνύει ότι τα μακροχρόνια αποτελέσματα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του αρχικού σχεδιασμού.
Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και με γνώμονα τη βαθιά πίστη ότι στη σημερινή εποχή η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί αυτονόητη επιλογή ως αναγκαίο συμπλήρωμα της ιατρικής γνώσης και πρακτικής, ο ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Αναστασόπουλος Στέφανος εκτελεί την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με τη βοήθεια ενός προηγμένου ψηφιακού συστήματος πλοήγησης. Ο χειρουργός μέσω της υποστηρικτικής ρομποτικής πλοήγησης του συστήματος, μπορεί –με δική του πάντα επιβεβαίωση ή μεταβολή των δεδομένων- να καθορίζει τα ανατομικά στοιχεία επάνω στα οποία με πολύ μεγάλη ακρίβεια πραγματοποιεί τις οστεοτομίες αλλά και επεμβαίνει στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων της άρθρωσης με μικρομετρική ψηφιακή ακρίβεια.
• εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης, με τέλεια διόρθωση της παραμόρφωσης του γόνατος, με συνέπεια την ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και την μακροβιότητα της πρόθεσης.
• προσαρμόζει την επέμβαση στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς
• καταγράφει με απόλυτο τρόπο το αρχικό πρόβλημα και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και αξιολογεί με μετρήσιμες παραμέτρους.
• ελέγχει διεγχειρητικά τη συμπεριφορά της άρθρωσης του γόνατος, εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και πλήρες εύρος κίνησης.
• προάγει τη δυνατότητα άμεσης μετεγχειρητικής κινητοποίησης του ασθενούς
• συμβάλλει στη σημαντική μείωση του χρόνου της επέμβασης, μειώνοντας έτσι την απώλεια αίματος, την πιθανότητα φλεγμονής και τη χρήση του ισχαίμου.
• επιτρέπει τη χρήση ελάχιστων και μικρότερων εργαλείων σε σχέση με την συμβατική επέμβαση, με συνέπεια μικρότερο χειρουργικό τραύμα, περιορισμένη αποκόλληση μαλακών μορίων, μικρότερη αιμορραγία και ελάττωση του μετεγχειρητι- κού πόνου.
• ελαχιστοποιεί την πιθανότητα πνευμονικής εμβολής,καθώς δε χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί.
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Αναστασόπουλος Στέφανος με την ομάδα του εφάρμοσε τη συγκεκριμένη μέθοδο για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2011 και μέσα σε εννέα χρόνια εκτέλεσαν τον μεγαλύτερο δημοσιευμένο διεθνώς αριθμό επεμβάσεων, με τη μεγαλύτερη περίοδο μετεγχειρητικής παρακολούθησης .Η ποιότητα των αποτελεσμάτων είναι αντίστοιχη με αυτή των πιο αναγνωρισμένων διεθνών κέντρων.
Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν το πρόβλημα και στα δύο γόνατα. Μέχρι πρόσφατα έπρεπε να χειρουργηθούν στο ένα γόνατο και μετά από 4-6 μήνες να χειρουργηθούν και στο άλλο, υποφέροντας όλο αυτό το διάστημα από τον πόνο του αχειρούργητου γόνατος. Με τη μέθοδο της ολικής αρθροπλαστικής με ρομποτική πλοήγηση εκτελείται η επέμβαση σε επιλεγμένους ασθενείς ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα, με τεράστια οφέλη σε χρόνο και ταλαιπωρία. Αυτή η δυνατότητα αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη και οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέθοδος προκαλεί περιορισμένη επιβάρυνση στον οργανισμό (απώλεια αίματος, επιπλοκές, πόνος), σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.
Τόσο η χειρουργική εμπειρία του ιατρού όσο και τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με ρομποτική πλοήγηση μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού της χώρας μας η οποία πληρεί και υπερισχύει άλλων χωρών σε παράγοντες όπως το κόστος και η ποιότητα των υπηρεσιών.
Με όραμα να γίνει η Ρόδος διεθνής προορισμός ιατρικού – ορθοπαιδικού τουρισμού, αφού καλύπτει όλες τις απαιτήσεις τόσο της υγειονομικής περίθαλψης όσο και της φιλοξενίας, ο ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Αναστασόπουλος Στέφανος με τη χειρουργική του ομάδα ξεκίνησε από το 2013 να εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο και στη Ρόδο. Λάτρης του νησιού για περισσότερο από 30 χρόνια πιστεύει ότι η Ρόδος πρέπει και μπορεί να ηγηθεί και σε αυτόν το τομέα.