ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ… Μαρία Ι. Σεφέρου, καρδιολόγος

5 Ιουλίου 2019 17:26

ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ…

Όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά σε μια λιποθυμία. Οι αντιδράσεις των παρευρισκομένων ποικίλουν σημαντικά. Άλλοι αδιαφορούν, άλλοι φοβούνται ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για να παρέμβουν, άλλοι φωνάζουν γιατρό, αν παρίσταται ή σπανίως κάποιοι αναλαμβάνουν δράση. Ποια είναι όμως η σωστή οδός να διαλέξουμε;

Καταρχάς, η κατάρρευση, η λιποθυμία όπως κοινά την αναφέρουν, δεν έχει πάντα την ίδια αιτιολογία. Οπότε το να σηκώσουμε απλά τα πόδια ψηλά ή να αρχίσουμε να πιέζουμε το θώρακα επειδή έτσι κάνουν στην τηλεόραση, δεν έχει νόημα. Ταυτόχρονα, η αλήθεια είναι ότι η αιτία δεν μας ενδιαφέρει και πολύ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν ο άνθρωπος που βρίσκεται μπροστά μας έχει αφενός τις αισθήσεις του και αφετέρου αν αναπνέει.

Το επόμενο βήμα είναι να καλέσουμε ασθενοφόρο. Ανεξάρτητα από την αιτία που προκάλεσε την κατάρρευση, ο άνθρωπος αυτός πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ακόμα κι αν τελικά συνέλθει. Καλούμε το 166 ή το 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης, που λειτουργεί πλέον και στη χώρα μας και μπορούμε να τον καλούμε ακόμα κι αν δεν έχουμε σήμα στο κινητό.

Αν ο ασθενής δεν αναπνέει, σημαίνει ότι είναι σε ανακοπή. Τότε πρέπει κανονικά να ξεκινήσει η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, δηλαδή συμπιέσεις στο θώρακα και εμφυσήσεις, αυτό που κάποτε λεγόταν, φιλί της ζωής. Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, η τεχνητή δηλαδή επαναφορά στη ζωή, ενός θύματος ανακοπής έχει απασχολήσει τον ιατρικό κόσμο εδώ και τρεις αιώνες περίπου. Σήμερα, έχουμε καταλήξει σε κάποια βασικά σημεία τα οποία δε χρειάζεται να είμαστε γιατροί ή νοσηλευτές για να τα εφαρμόσουμε, αν έχουμε περάσει μια μικρή εκπαίδευση, αν δηλαδή έχουμε συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (Basic Life SupportBLS).

Τα σεμινάρια αυτά επιτρέπουν σε απλούς πολίτες, δηλαδή μη-γιατρούς, να εφαρμόσουν βασικές αρχές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός θύματος ανακοπής να επιβιώσει. Διαρκούν πέντε ώρες και γίνονται από διάφορες εθελοντικές ομάδες, οι οποίες πιστοποιούνται από το European Resuscitation Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) και δεν είναι θεωρητικά αλλά αποτελούνται κυρίως από πρακτική εξάσκηση πάνω σε ειδικές κούκλες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, για την Αθήνα. Καθώς και από τον ιστότοπο του ΕΚΑΒ. Στην Καλαμάτα υπάρχει τοπική ομάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και μπορείτε να τη βρείτε στο [email protected] ή να την ακολουθήσετε στο Facebook!!

Γιατί όταν συμβαίνει μπροστά σου, πρέπει να είσαι έτοιμος.

Μαρία Ι. Σεφέρου, καρδιολόγος

Μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

Αναγνωσταρά 34, Καλαμάτα – Τηλ./Fax: 27211 10333 – Κιν.: 6976 787827

e-mail: [email protected]