Παναγιώτης Ψαθάς: Nα πώς έφτιαξα ωάριο από δύο γυναίκες

13 Απριλίου 2019 20:20

Ένα θαύμα της επιστήμης συντελέστηκε τον τελευταίο καιρό και υπεύθυνος είναι ο γιατρός Παναγιώτης Ψαθάς, λάτρης της επιστήμης του. Η Ματίνα Καραβοκύρη  κατάφερε να γίνει μητέρα με την βοήθεια μιας άλλης γυναίκας χάρη στις γνώσεις του. 

Ειδικότερα, η άλλη γυναίκα έδωσε στην βιολογική μητέρα μέρος του ωαρίου της χωρίς το γενετικό υλικό της, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δυνατό ωάριο. Η δεύτερη γυναίκα δηλαδή έδωσε το κυτταρόπλασμα, που αποτελεί το ενεργειακό φορτίο, μέσα στο οποίο υπάρχουν τα μιτοχόνδρια.

Ο ίδιος μίλησε γι’ αυτό εξηγώντας τη μέθοδό του: “Η ιδέα έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια. Πρώτα έγιναν πειράματα σε πειραματόζωα. Τα πειράματα διενεργήθηκαν στα εργαστήρια των συνεργατών μας στην Ισπανία και τα αποτελέσματα βραβεύθηκαν στο Παναμερικανικό Συνέδριο που αφορά θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παίρνοντας μάλιστα και το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 1700 αιτήσεις.”

Και συνέχισε στο tlife.gr:  “Εκ των υστέρων καταθέσαμε φάκελο με το πρότζεκτ στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Μας αδειοδότησε να προχωρήσουμε την έρευνα σε ανθρώπινα ωάρια. Αυτό διήρκεσε περίπου 1,5 με 2 χρόνια. Το παιδί που γεννήθηκε είναι το πρώτο από την κλινική εφαρμογή της μεθόδου σε γυναίκα που είχε πέντε αποτυχημένες προσπάθειες. Γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι 2.960 γραμμάρια και πλέον είναι τρισευτυχισμένη!

Η τεχνική εφαρμόζεται σε όλες τις γυναίκες;

“Όχι”, απαντά και προσθέτει: “Εφαρμόζεται μόνο σε γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, γιατί έχουν φτωχής ποιότητας έμβρυα. Μάλιστα, η κακή ποιότητα των εμβρύων οφείλεται σε κακή ποιότητα ωαρίων και μόνο. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος. Ένα από τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν αυτές οι γυναίκες  είναι να έχουν κάνει πάνω από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.”

TIP

Το γεγονός που την καθιστά απολύτως ασφαλή, δε, όπως αναλύει, είναι το ότι με αυτή την τεχνική δεν παρεμβαίνουμε στο γενετικό κώδικα της γυναίκας.