Κολπίτιδες: Μύθοι και αλήθειες για την πιο συχνή πάθηση του καλοκαιριού
Επιτέλους, οι πολυαναμενόμενες καλοκαιρινές διακοπές είναι εδώ! Για να δροσιστούμε, βουτάμε στην πισίνα ή στη θάλασσα . Και ενώ όλες σχεδόν οι γυναίκες φροντίζουν να προστατεύουν το δέρμα τους από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου με αντηλιακό, οι περισσότερες ξεχνούν το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματός τους . Το χλώριο της πισίνας, το αλμυρό νερό της θάλασσας και ο ήλιος ωστόσο μπορούν να επιβαρύνουν αρκετά την ευαίσθητη περιοχή μιας γυναίκας το καλοκαίρι.
Από τους κολπικούς μύκητες έως τη βακτηριακή κολπίτιδα και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, η ευαίσθητη περιοχή μιας γυναίκας μπορεί να υποφέρουν την υγρασία και τη ζέστη.
Η κολπίτιδα είναι με άλλα λόγια μια φλεγμονή του κόλπου που ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα.
Οι δύο κυριότερες αιτίες που προκαλούν κολπίτιδες όπως ήδη αναφέρθηκε είναι οι μύκητες και τα βακτήρια. Συνεπώς στην πρώτη περίπτωση ονομάζεται μυκητιασική κολπίτιδα ή καντιντίαση και στη δεύτερη βακτηριακή κολπίτιδα.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η μυκητιασική κολπίτιδα:
1. Κνησμός και ερεθισμός του κόλπου και του αιδοίου.
2. Αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή της ούρησης
3. Πόνος στον κόλπο
4. Παχύρευστη λευκή ή γκρίζα άοσμη κολπική έκκριση
Η βακτηριακή κολπίτιδα έχει διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης:
1. Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων
2. Αλλαγή της οσμής των γεννητικών οργάνων
3. Έντονος κολπικός ερεθισμός ή και πόνος
4. Έντονη, δυσάρεστη οσμή “ψαριού”
Γιατί το καλοκαίρι ευνοεί τις κολπίτιδες στις γυναίκες;
Τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία της ευαίσθητης περιοχής είναι εκ των πραγμάτων υψηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η εφίδρωση εκεί να είναι ιδιαίτερα έντονη. Έτσι λοιπόν η υγρασία στον κόλπο αυξάνεται και εξαιτίας του εμποτισμένου με ιδρώτα εσωρούχου. Η ανάπτυξη των μυκήτων ωστόσο ευνοείται από το ζεστό και το υγρό περιβάλλον. Ιδιαίτερα μάλιστα αν μετά το κολύμπι μία γυναίκα αφήσει το μαγιό να στεγνώσει πάνω της η υγρασία και η ζέστη στην ευαίσθητη περιοχή αυξάνονται κατακόρυφα.
Εκτός βεβαίως απο τους μύκητες κολπίτιδες ενδέχεται να προκληθούν από πλήθος κι άλλων παθογόνων μικροβίων, που εισήλθαν στον κόλπο.
Το καλοκαίρι, οι παράγοντες που ευνοούν την είσοδο τέτοιων μικροβίων στον κόλπο περιλαμβάνουν:
1. το να κάθεστε απευθείας στην άμμο με το μαγιό, αφού αυτή είναι γεμάτη με τέτοιους μικροοργανισμούς
2. η σεξουαλική επαφή στην παραλία ή μέσα στη θάλασσα
3. η εσφαλμένη χρήση του ταμπόν. Αν αφήσετε το ταμπόν για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του κόλπου.
Πώς μπορώ να προστατευθώ από τις κολπίτιδες το καλοκαίρι;
Για να βοηθήσετε το αιδοίο και τον κόλπο σας να επιβιώσουν από τον ζεστό καιρό και να παραμείνουν υγιείς συγκεντρώσαμε εδώ τις πιο σημαντικές συμβουλές για καλή προσωπική φροντίδα κι υγιεινή.
• Όταν είστε στην παραλία μην κάθεστε απευθείας στο έδαφος, αλλά πάνω σε μία πετσέτα.
• Αλλάζετε το μαγιό με το που θα βγείτε από το νερό, αφού προηγουμένως στεγνώσετε την περιοχή με μία καθαρή πετσέτα (διαφορετική από αυτήν, πάνω στην οποία κάθεστε).
• Αν έχετε περίοδο αλλάζετε τακτικότερα σερβιέτα.
• Φοράτε σερβιετάκι κι εκτός περιόδου, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές μέρες, ώστε αυτό να απορροφά την υγρασία από τον ιδρώτα.
• Πριν αλλάξετε σερβιέτα ή σερβιετάκι καλό θα ήταν να πλύνετε την περιοχή. Ωστόσο όταν αυτό δεν είναι εφικτό, όπως για παράδειγμα, όταν είστε στη δουλειά φροντίστε να προμηθευτείτε υγρά μαντηλάκια απο τα φαρμακεία ειδικά για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.
• Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά: τα αντισηπτικά αυτά, παρότι διατίθενται στα φαρμακεία είναι εντελώς ακατάλληλα για κολπικές πλύσεις εκτός αν συστήνονται από γιατρό και για πολύ περιορισμένες καταστάσεις. Καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής κάνοντας πολύ πιθανή μια κολπίτιδα, λίγες ημέρες μετά.
• Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, διότι αυτά προκαλούν αύξηση της εφίδρωσης. Προτιμάτε άνετα ρούχα (π.χ. παντελόνες, φούστες ή φορέματα) και βαμβακερά (όχι συνθετικά) εσώρουχα.
• Σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε και κολπικά υπόθετα, που περιέχουν Γαλακτοβακίλλους και ενισχύουν την φυσική χλωρίδα του κόλπου. Επιπρόσθετα βάλτε στην καθημερινή διατροφή σας γιαούρτια με ζωντανούς μικροοργανισμούς (βάκιλοι) και προσθέστε σούπερ τροφές (όπως βατόμουρα και μούρα), για να ενισχύσετε την τοπική άμυνα του κόλπου και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Τώρα είναι αργά, πιστεύω πως έπαθα κολπίτιδα, τι να κάνω;
Αν και κάποιες αθώες κολπικές εκκρίσεις μπορεί να σας αποπροσανατολίσουν και να σας προβληματίσουν ότι πάσχετε από κάποια κολπίτιδα, είναι συνετό να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας. Αν ο ίδιος το κρίνει χρήσιμο μπορεί να λάβει δείγμα κολπικού υγρού για καλλιέργεια, προκειμένου να εντοπισθεί ο “υπεύθυνος” παθογόνος μικροοργανισμός και να ξεκινήσει άμεσα η κατάλληλη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του ιατρού σας προκειμένου να απαλλαγείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα „μια και καλή” από τις δυσάρεστες επιπτώσεις μιας ενοχλητικής κολπίτιδας.
Ο Παναγιώτης Σκλαβούνος κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης του στην Γερμάνια ασχολήθηκε με την παρακολούθηση και θεραπεία ζευγαριών με υπογονιμότητα και απέκτησε σημαντική εμπειρία στις σύγχρονες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Tο 2017 απέκτησε, μετά από επιτυχείς εξετάσεις τον τίτλο της υποειδικότητας της Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Spezielle Gynäkologische Endokrinologie und Reproduktionsmedizin) από τον Γερμανικό Ιατρικό Σύλλογο .
Ο Παναγιώτης Σκλαβούνος είναι Διευθυντής της Β’ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.