Πανακότα γιαουριού με ζελέ ροδιού

4 Δεκεμβρίου 2018 16:34

Eκείνη είχε την ιδέα, εγώ την έφτιαξα, την απόλαυσα, το καταχάρηκα και σας παρουσιάζω περήφανη την «κυρία»: Την κυρία πανακότα γιαουρτιού με ζελέ ροδιού, που αφού δοκίμασα,  την πρόσφερα… Πού; Σε αυτούς που αγαπάω. 

Το συγκεκριμένο γλυκό κάνει μια πολύ ωραία διχρωμία σε λευκό και «κοκκινοροζουλί», ενώ κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις .

Υλικά για 4-5 ποτηράκια

για την πανακότα

  • 350γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες ή 2% αν το προτιμάτε
  • 50γρ. γάλα
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 4 ζελατίνες μικρές (7 γρ.)

Για το ζελέ

  • 1 ρόδι
  • 1 κουτ. σούπας γρεναδίνη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 μικρά φύλλα ζελατίνη (3,3 γρ.)

Εκτέλεση 

  1. Για την πανακότα: Μουλιάζω τις ζελατίνες σε λίγο κρύο νερό για 5-6 λεπτά. Βάζω το γάλα σ’ ένα μπρικάκι, σε μέτρια φωτιά να κάψει και διαλύω τη ζελατίνα – αφού όμως πρώτα τη στύψω από το νερό.
  2. Ρίχνω το μείγμα σε μπολ περνώντας το από σουρωτήρι κι ανακατεύω εντός -κι επί τα αυτά- την κρέμα γάλακτος. Συμπληρώνω με ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού, βανίλια και γιαούρτι κι ανακατεύετε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  3. Μοιράζω το μείγμα σε 4-5 ποτηράκια αφήνοντας κενό δυο δάχτυλα περίπου από πάνω. Αφήνω τα ποτηράκια στο ψυγείο.
  4. Μετά ετοιμάζω περιχαρής το ζελέ ροδιού: Βάζω τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε κρύο νερό και να φουσκώσουν. Στο μεταξύ ξεσπυρίζω τα ρόδια, περνάψ τα σποράκια από το μπλέντερ και σουρώνω το χυμό τους.
  5. Μετράω το χυμό και συμπληρώνω με νερό μέχρι να φτάσει στα 160ml. Βάζω λίγο (από τον χυμό) σε μπρίκι και τον ζεσταίνω καλά. Διαλύω τις ζελατίνες στον καυτό χυμό και τον ανακατεύω με τον υπόλοιπο κρύο χυμό. Προσθέτω τη γρεναδίνη, τη ζάχαρη, κι αφού ανακατέψω καλά, αφήνετε να κρυώσει εντελώς το μείγμα.
  6. Όταν μισοπήξει η πανακότα στα ποτηράκια στο ψυγείο, σημειώνει η Ιωάννα Σταμούλου -φίλη απ’ την οποία πήρα τη συνταγή-, ρίχνω από πάνω κουταλιά κουταλιά ζελέ. Αν έχει σταθεροποιηθεί εντελώς η πανακότα δεν θα περάσει καθόλου ζελέ από κάτω. Αν είναι στο ντεμί θα δημιουργηθεί μια ωραία διχρωμία στην επιφάνεια του γλυκού, αλλά αυτό δεν μ’ ενοχλεί. Αφήνω τα ποτηράκια στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να πήξουν οι πανακότες πριν τις σερβίρω. Αν θέλω και θέλετε, τις διακοσμείτε με μερικά σποράκια ροδιού από πάνω.