Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
4 Φεβρουαρίου 2022 12:19
Παπουλίδης Νικόλαος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, MD, MSc
Επιμελητής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Αμαρουσίου) – Επιμελητής Osteon Clinic – Συνεργάτης Αθηναϊκής Κλινικής – Συνεργάτης Therapis Hospital
Μεταπτυχιακό σε Αθλητιατρική και Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης
Υπάρχουν εκείνοι που σηκώνουν βάρη ως μέρος της ρουτίνας άσκησής τους, και μετά υπάρχουν οι επαγγελματίες αρσιβαρίστες.
Σε όποια και από τις δύο αυτές κατηγορίες αθλητών και αν ανήκει κάποιος, συχνά μπορεί να υποφέρει από τραυματισμούς και καταπονήσεις από υπερβολική χρήση, ειδικά στον ώμο. Το σύνδρομο πρόσκρουσης ή αλλιώς υπακρωμιακής προστριβής του ώμου είναι ένας από του πιο συχνούς τραυματισμούς.. Δυστυχώς, εάν το σύνδρομο αυτό αγνοηθεί, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και να βλάψει την άρθρωση σε σημείο που μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζει κάθε αρσιβαρίστας για το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής του ώμου.
Η επαναλαμβανόμενη ενέργεια της ανύψωσης του χεριού πάνω από το κεφάλι θα αναγκάσει τους μύες του στροφικού πετάλου να πιέσουν τους τένοντες στο ακρώμιο (οστό στην κορυφή του ώμου). Καθώς οι τένοντες συνεχίζουν να παγιδεύονται ή να προσκρούουν, κάτω από το τραχύ αυτό οστό θα ερεθιστούν και θα εμφανίσουν σημεία φλεγμονής ή ερεθισμό ακόμα και του αρθρικού θυλάκου.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου;
Το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου είναι ένας ξαφνικός πόνος στον ώμο όταν σηκώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας.
Άλλα συμπτώματα:
Αδυναμία ώμων και χεριών
Χειρότερος πόνος τη νύχτα
Μικρός και συνεχής πόνος στο χέρι
Πόνος από το μπροστινό μέρος του ώμου στο πλάι του βραχίονα
Επιπλοκές του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου
Όταν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η υπακρωμιακή προστριβή του ώμου μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση του στροφικού πετάλου και ενδεχομένως σε ρήξη. Αυτό προκαλεί σημαντική αδυναμία και μπορεί να δυσκολέψει το άτομο να σηκώσει το χέρι του. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ρήξη του δικεφάλου μυός τους ως μέρος αυτής της συνεχιζόμενης διαδικασίας πρόσκρουσης
Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την πρόσκρουση του ώμου:
“Παγωμένος ώμος” ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου
Μακροχρόνιος πόνος στον ώμο ή το χέρι
Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης;
Η διάγνωση του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής ξεκινά με το ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση από το γιατρό σας. Θα ληφθούν ακτινογραφίες για να αποκλειστεί η αρθρίτιδα και μπορεί να φανούν αλλαγές στο οστό που υποδηλώνουν τραυματισμό του μυός. Σε σοβαρές περιπτώσεις που υπάρχει υπόνοια ρήξης στροφικού πετάλου συμβουλεύεται η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας στον ώμο.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;
Μόλις διαγνωστείτε με σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ώμου, πρέπει να σταματήσετε να σηκώνετε βάρη πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού σας για σύντομο χρονικό διάστημα για να επιτρέψετε στους τένοντες στον ώμο σας να επουλωθούν. Στο διάστημα αυτό ίσως κριθεί απαραίτητη και η λήψη αντιφλεγμονωδών από το στόμα μαζί με εντατική παγοθεραπεία.
Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για να αποκαταστήσετε την κινητικότητα στον ώμο σας. Μόλις αποκατασταθεί το εύρος της κίνησής σας, μπορείτε να ξεκινήσετε την ενδυνάμωση των μυών με την καθοδήγηση ενός ειδικού αθλητικής ιατρικής προκειμένου να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του τραυματισμού στο μέλλον.
Ο ορθοπεδικός σας μπορεί να χορηγήσει μια ένεση κορτικοστεροειδούς στην άρθρωση του ώμου σας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του έντονου άλγους.
Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η φυσικοθεραπεία δεν ανακουφίζει την υπακρωμιακή προστριβή, μπορεί να είναι απαραίτητη η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση ώμου. Η αρθροσκοπική χειρουργική του ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, επομένως δεν υπάρχει παραμονή στο νοσοκομείο και περιορισμένος χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση. Χρησιμοποιούνται πολύ μικρά εργαλεία για το γλυφανισμό του ακρώμιου οστού σας και για την παροχή περισσότερου χώρου στους τένοντες που συνδέονται με τους μυες του στροφικού πετάλου, καθώς και για τη διόρθωση οποιασδήποτε άλλης βλάβης στους ιστούς και τα οστά στην άρθρωση του ώμου. Στόχος είναι να επιστρέψετε στο φυσιολογικό εύρος κίνησής σας χωρίς πόνο όσο πιο άμεσα γίνεται.
Πρόληψη του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου
Προπονηθείτε έξυπνα: Εάν ασκείστε, μην κάνετε πολύ γρήγορα. Βελτιώστε την προπόνησή σας με λογικό ρυθμό.
Ισορροπήστε τους μυς σας: Προσπαθήστε να μην εστιάσετε στην άσκηση ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας και ισορροπήστε τις προπονήσεις σας. Η πρόσκρουση μπορεί να συμβεί από υπερβολική χρήση των μυών στους ώμους.
Στάση: Η κακή στάση κατά την εκτέλεση των ασκήσεων μπορεί να προκαλέσει πρόσκρουση του ώμου.
Διατήρηση της φλεγμονής υπό έλεγχο: Μετά την άσκηση, οπωσδήποτε να κάνετε διατάσεις και να εφαρμόζετε πάγο στον ώμο σας για περίπου 20 λεπτά.
Αποφύγετε ανυψώσεις αλτήρων πέρα από τις 90 μοίρες, με άλλα λόγια, μην σηκώνετε τη μπάρα στο πηγούνι σας. Αντίθετα, σηκώστε το στο μέσο του στήθους, έτσι ώστε τα χέρια σας να είναι παράλληλα με το έδαφος.
Αποφύγετε τις πλευρικές ανυψώσεις του δελτοειδή. Ξέρω ότι για πολλούς αθλητές βαρών αυτό είναι απλώς αδιαπραγμάτευτο. Επομένως, εάν πρέπει να διατηρήσετε τις πλευρικές ανυψώσεις του δελτοειδή στη ρουτίνα σας, κρατήστε τους αλτήρες παράλληλα με το έδαφος ή γυρισμένους ελαφρώς προς τα πάνω (δηλαδή, στην κορυφή της κίνησης ο αντίχειράς σας πρέπει να είναι πιο κοντά στην οροφή από το μικρό δάχτυλό σας), κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο.
Ενσωματώστε ασκήσεις ενδυνάμωσης των έξω στροφέων στη ρουτίνα σας για να ενισχύσετε την περιστροφική κίνηση και ως εκ τούτου, να αυξήσετε λειτουργικά τον υπακρωμιακό χώρο.