Τέσσερις Ελληνες περιλαμβάνονται φέτος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το περιοδικό Forbes. Ο Σπύρος Λάτσης, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι οι τέσσερις Ελληνες ανάμεσα στους συνολικά 2.208 δισεκατομμυριούχους από 72 χώρες που περιλαμβάνει η λίστα του Forbes. Η συνολική περιουσία των τεσσάρων Ελλήνων εκτιμάται στα 9,6 δισ. δολάρια. Mάλιστα, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, υπάρχει αλλαγή στην πρώτη θέση του πλουσιότερου Έλληνα το 2019, καθώ ο Σπύρος Λάτσης ξεπέρασε τον Φίλιππο Νιάρχο και βρίσκεται στην κορυφή, με προσωπική περιουσία 3,2 δισ. δολαρίων. Με βάση τα στοιχεία για το τέλος του έτους, πάντως οι Έλληνες έπεσαν αρκετές θέσεις στη σχετική λίστα, καθώς υπήρξαν αρκετοί δισεκατομμυριούχοι από άλλες χώρες που αύξησαν την περιουσία τους κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάδια.
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΗΣ
(Περιουσία 3,2 δισ. δολάρια)
Πλουσιότερος Έλληνας, σύμφωνα με τη φετινή λίστα του Forbes, είναι ο Σπύρος Λάτσης. Βρίσκεται στη θέση 729, με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια.
Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση, το 2003. Η οικογένεια ασχολείται ακόμη με τα ναυτιλιακά, μέσω της Latsco Shipping, αλλά έχει επενδύσει και στον τραπεζικό τομέα, σε ακίνητα και πετρέλαια, καθώς διαθέτουν ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Lamda Development και στην EFG International. Κατέχουν επίσης ποσοστό στην EFG International, έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα τη Ζυρίχη. Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο όμιλος Λάτση έχει μπει πολύ δυναμικά και για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, όπου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, σύντομα αναμένεται να μπουν μπουλντόζες.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
(Περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων)
Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι στη θέση 859 της λίστας Forbes, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια. Ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, η οποία περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα στον κόσμο.
Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Βίνσεντ βαν Γκογκ, σημειώνει το Forbes, ενώ περιλαμβάνει και τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Yo, Picasso». Από τη στιγμή που απέκτησε τη συλλογή, ο Φίλιππος Νιάρχος πρόσθεσε σε αυτή κι άλλα έργα, μεταξύ άλλων του Άντι Γουόρχολ και του Μαουρίτσιο Κατελάν. Η συλλογή αγοράστηκε από τον Σταύρο Νιάρχο το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Έντγκαρ Ρόμπινσον και είναι διάσημη σε όλον τον πλανήτη. Ο Φίλιππος Νιάρχος βέβαια, εκτός από τη συλλογή έργων τέχνης, ασχολείται ενεργά και με την αυτοκρατορία των Νιάρχων που ασχολείται με τα ναυτιλιακά και το real estate.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ
(Περιουσία 1,8 δισ. δολάρια)
Στη θέση 1.436 τηςλίστας βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια. Ήταν επικεφαλής του κολοσσού μεταλλευμάτων Glencore, εταιρεία της οποίας κατέχει το 3%. Έχει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα, ενώ έγινε δισεκατομμυριούχος όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο. Με έντονη και πολυετή δραστηριότητα στον κλάδο των μετάλλων και εμπορευμάτων, ο Αριστοτέλης Μυτακίδης, γνωστός ως Telis, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της μονάδας χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το Forbes, οι καναδικές Αρχές επέβαλαν πρόστιμο και απαγόρευσαν στον Μυστακίδη να παραμείνει ως διευθυντής λόγω εταιρικών παραβιάσεων. Ο Μυστακίδης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα εμπορεύματα στην Cargill. Έγινε δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο.
ΒΑΡΔΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ
(Περιουσία 1,6 δισ. δολάρια)
Τέλος, στη θέση 1.558 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης. Η περιουσία του συνιδρυτή της Motor Oil εκτιμάται στο 1,6 δισ. δολάρια, χάρη στις δραστηριότητές του στον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίυο. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα.