Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Αναίμακτες επεμβάσεις – Σύγχρονες τεχνικές θεραπείας, Γεώργιος Πετσίνης ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

9 Μαρτίου 2020 21:11

Ο πόνος στη Σπονδυλική Στήλη, αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων και μπορεί να επηρρεάσει την κίνηση ή και το σύνολο της δραστηριότητάς τους. Ειδικότερα, ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) υπολογίζεται ότι είναι διεθνώς η δεύτερη αιτία πόνου, μετά τον πονοκέφαλο, και προσβάλλει περισσότερο από το 75% των ενηλίκων κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ελλάδα, έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό των ασθενών, που προσέρχεται στον ορθοπεδικό χειρουργό, με οξύ πόνο αγγίζει το 40%.

Δύο είναι οι συχνότερες αιτίες πόνου στην σπονδυλική μας στήλη :
1. η δισκοκήλη (δισκοπάθεια για το ευρύ κοινό), που εμφανίζεται συχνά στο φάσμα όλων των ηλικιών και σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής
2. τα κατάγματα κυρίως λόγω οστεοπόρωσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αναλόγως του σημείου που πάσχει, μέση ή αυχένα, έχουμε την οσφυαλγία ή την αυχεναλγία. Σε πολλούς ασθενείς, συνυπάρχει πόνος στο άκρο, μούδιασμα ή αδυναμία του. Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση από τον ειδικό Ορθοπεδικό χειρουργό και επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία.
Η συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αφορά στην παραμονή στο κρεβάτι ή έστω ξεκούραση (στην οξεία φάση), αποφυγή ορθοστασίας και βάρους χορήγηση φαρμάκων (παυσίπονα, αντιφλεγμονώνη) και φυσικοθεραπεία. Η διάρκεια αποθεραπείας ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Στις περιπτώσεις των ασθενών που η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί, οι σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης στην ιατρική, στρέφονται σε minimal και αναίμακτες τεχνικές, όπως:
• η δισκοπλαστική με Discogel
• η κυφοπλαστική με μπαλόνι

H Δισκοπλαστική αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοπάθειας και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στους δίσκους του αυχένα όσο και της μέσης. Πρόκειται, για ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ασφαλή τεχνική, που μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά, γίνεται από τον γιατρό μία έγχυση (ένεση) στους δίσκους, που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων, με ένα παχύρευστο υλικό το Discogel. Το υλικό αυτό δρα, συρρικνώνοντας τον πυρήνα του δίσκου και έτσι, αίρει την πίεση που προκαλεί η κήλη πάνω στα νεύρα ή το νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η αντίστοιχη συμπτωματολογία (πόνοι, μουδιάσματα, βάρος στη μέση και στα πόδια).

Η μέθοδος πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και όλη η διαδικασία κρατάει περίπου 20 min. Ο ασθενής τίθεται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και με την ασφαλή καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος, τοποθετούνται βελόνες σε έναν, δύο ή περισσότερους δίσκους. Στη συνέχεια, ενίεται το Discogel και ο ασθενής, μετά από λίγη ώρα, σηκώνεται και επιστρέφει περπατώντας στην καθημερινότητά του. Η νοσηλεία περιορίζεται σε διάστημα λίγων ωρών.

Η κυφοπλαστική είναι επίσης, ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη μέθοδος. Εφαρμόζεται περισσότερα χρόνια, για την αντιμετώπιση ενός ή περισσοτέρων σπασμένων σπονδύλων, λόγω οστεοπόρωσης, που ταλαιπωρεί συχνά τον γυναικείο πληθυσμό. Σκοπός είναι, η ανάταξη και σταθεροποίηση των σπασμένων σπονδύλων, αποκαθιστώντας το ύψος τους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται μέχρι και πλήρης ανακούφιση από τον βασανιστικό πόνο που ταλαιπωρεί τον ασθενή.

Περιγραφικά, μέσω 2 μικρών τομών του δέρματος (5mm), εισάγονται 2 σωληνάκια που φτάνουν μέχρι το σώμα του σπασμένου σπονδύλου. Από τα σωληνάκια εισάγεται ένα ειδικό μπαλόνι, που φουσκώνοντας, αποκαθιστά το ύψος του σπασμένου σπονδύλου και βγαίνοντας, στην κοιλότητα που αφήνει, τίθεται ειδικό ιατρικό τσιμέντο που σταθεροποιεί το κάταγμα. Ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες και εξέρχεται από το νοσοκομείο, την ίδια ή την επομένη μέρα, περπατώντας. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση, μόνιμη και πλήρης και επαναφέρει τον ασθενή στην καθημερινότητά του βελτιστοποιώντας την ποιότητα της ζωής του.

Οι παραπάνω τεχνικές δεν καταργούν τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, έχουν όμως τις ενδείξεις τους και η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές δίνουν στον ασθενή γρήγορη, άμεση και ατραυματική λύση στο πρόβλημά του, ενώ μπορούν να μεταθέσουν για το μέλλον ή να αποτρέψουν εντελώς μια μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση.

Γεώργιος Πετσίνης MD, PhD
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΟΣ

Διευθυντής Κέντρου Μυοσκελετικών Κακώσεων και Υγείας της Αθλούμενης Γυναίκας Νοσ. «ΜΗΤΕΡΑ»
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εξειδικευθείς στην Ελβετία
Εξειδικευμένος στη χειρουργική του γόνατος, τη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, επεμβάσεις μικρών τομών και αρθροσκοπική χειρουργική

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Αναίμακτες επεμβάσεις - Σύγχρονες τεχνικές θεραπείας, Γεώργιος Πετσίνης ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ