Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Αναίμακτες επεμβάσεις – Σύγχρονες τεχνικές θεραπείας, Γεώργιος Πετσίνης Ορθοπαιδικός Χειρούργος

3 Δεκεμβρίου 2020 18:33

Ο πόνος στη μέση και γενικότερα στη σπονδυλική στήλη, είναι από τα πιο συχνά αίτια επίσκεψης στο γιατρό.

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και μόνο για σοβαρούς λόγους, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για πολλούς συνανθρώπους μας, μια και δεν υφίστανται την καταπόνηση που τους επιβάλει η καθημερινότητά τους, από την άλλη η έλλειψη σωματικής άσκησης επιτείνει κάποια χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα.

Επίσης, εργασίες της περιόδου αυτής, όπως το μάζεμα της ελιάς, που επιβαρύνουν τη μέση μας,  συχνά απαιτούν την υπεύθυνη γνώμη των ειδικών, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά.

Ο ιατρός Δρ Γεώργος Πετσίνης, εξειδικευμένος στη χειρουργική του γόνατος, στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, και την αρθροσκοπική χειρουργική, θα μας απαντήσει σε βασικά μας ερωτήματα για το θέμα αυτό.

 

 

 

Γιατρέ μου, τι ποσοστό ασθενών προσβάλει ο πόνος στη σπονδυλική στήλη;

 

Ο πόνος στη Σπονδυλική Στήλη αποτελεί δυστυχώς, κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων και μπορεί να επηρεάσει την κίνηση ή και το σύνολο της δραστηριότητάς τους.

Υπολογίζεται ότι σε κάποια φάση της ζωής τους, το 80% των ανθρώπων θα προσβληθεί από οσφυαλγία, που σηματοδοτείται πολλές φορές από οξύ πόνο και οδηγεί τον ασθενή στον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό.

 

 

Η περίοδος αυτή είναι περίοδος πολύ σημαντική για ανθρώπους που κάνουν υπαίθριες εργασίες όπως αυτή του μαζέματος της ελιάς. Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς μετά από μια τέτοια δραστηριότητα;

 

Διαχρονικά, έχουν παρατηρηθεί πολλά θέματα με τη σπονδυλική στήλη των ανθρώπων, που ασχολούνται με το μάζεμα της ελιάς. Τα συχνότερα είναι:

  • ο πόνος στη μέση που μπορεί να επεκτείνεται στο πόδι, και να οφείλεται σε δισκοκήλη, λόγω του ότι τα σακιά με τις ελιές που πρέπει να μεταφερθούν, είναι εξαιρετικά βαριά,
  • κάταγμα στην σπονδυλική στήλη, μετά από ενδεχόμενη πτώση από τις ψηλές σκάλες που χρησιμοποιούνται, ή από το ίδιο το δέντρο, όταν σπάσει κάποιο κλαρί του, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποια ενισχυμένη ζώνη, ή να χρειαστεί χειρουργείο, ή να αντιμετωπισθεί με πιο σύγχρονες και ατραυματικές τεχνικές, που θα σας αναφέρω στη συνέχεια.

 

 

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτιες πόνου της σπονδυλικης στήλης;

 

Δύο είναι οι  συχνότερες αιτίες πόνουστην σπονδυλική μας στήλη :

  1. η δισκοκήλη (δισκοπάθεια για το ευρύ κοινό), που εμφανίζεται συχνά στο φάσμα όλων των ηλικιών και σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής,
  2. τα κατάγματα κυρίως λόγω οστεοπόρωσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες, ή μετά από κάποιο τραυματισμό (πτώση, τροχαίο), σε όλες τις ηλικίες.

Αναλόγως του σημείου που πάσχει, μέση ή αυχένα,έχουμε την οσφυαλγία ή την αυχεναλγία. Σε πολλούς ασθενείς, συνυπάρχει πόνος στο άκρο, μούδιασμα ή αδυναμία του.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

 

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση από τον ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό και επιβεβαιώνεται με τη μαγνητική τομογραφία.

 

Ποια είναι η συνήθης  αντιμετώπιση του πόνου στη σπονδυλική στήλη;

 

Αρχικά η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ξεκούραση και αποφυγή δραστηριοτήτων που καταπονούν τη μέση (στην οξεία φάση), αποφυγή ορθοστασίας και βάρους, χορήγηση φαρμάκων (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη) και φυσικοθεραπεία. Η διάρκεια αποθεραπείας ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Στις περιπτώσεις των ασθενών που η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί, οι σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης, είναι minimal και αναίμακτες τεχνικές, όπως:

  • η δισκοπλαστική με Discogel
  • η κυφοπλαστική με μπαλόνι

 

Μιλήστε μας για τις αναίμακτες αυτές τεχνικές αντιμετώπισης και πόσο σύντομα ο ασθενής θα επιστέψει στις κοινωνικές του δραστηριότητες.

 

Δισκοπλαστική αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοπάθειας και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στους δίσκους του αυχένα όσο και της μέσης. Πρόκειται, για ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ασφαλή τεχνική, που μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά, γίνεται από τον γιατρό μία έγχυση (ένεση) στους δίσκους, που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων, με ένα παχύρευστο υλικό το Discogel.

Η μέθοδος πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και όλη η διαδικασία κρατάει περίπου 20 min. Ο ασθενής τίθεται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και με την ασφαλή καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος, τοποθετούνται βελόνες σε έναν, δύο ή περισσότερους δίσκους. Στη συνέχεια, ενίεται το Discogel και ο ασθενής, μετά από λίγη ώρα, σηκώνεται και επιστρέφει περπατώντας στην καθημερινότητά του. Η νοσηλεία περιορίζεται σε διάστημα λίγων ωρών.

Η κυφοπλαστική είναι επίσης, ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη μέθοδος. Εφαρμόζεται περισσότερα χρόνια, για την αντιμετώπιση ενός ή περισσοτέρων σπασμένων σπονδύλων, κυρίως λόγω οστεοπόρωσης, που ταλαιπωρεί συχνά τον γυναικείο πληθυσμό. Σκοπός είναι, η ανάταξη και σταθεροποίηση των σπασμένων σπονδύλων, αποκαθιστώντας το ύψος τους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται μέχρι και πλήρης ανακούφιση από τον βασανιστικό πόνο που ταλαιπωρεί τον ασθενή.

Ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες και εξέρχεται από το νοσοκομείο, την ίδια ή την επομένη μέρα, περπατώντας. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση, μόνιμη και πλήρης και επαναφέρει τον ασθενή στην καθημερινότητά του βελτιστοποιώντας την ποιότητα της ζωής του.

Οι παραπάνω τεχνικές δεν καταργούν τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, έχουν όμως τις ενδείξεις τους και η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές δίνουν στον ασθενή γρήγορη, άμεση και ατραυματική λύση στο πρόβλημά του, ενώ μπορούν να μεταθέσουν για το μέλλον ή να αποτρέψουν εντελώς μια μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση.

 

Γεώργιος Πετσίνης MD, PhD

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΟΣ

Διευθυντής Κέντρου Μυοσκελετικών Κακώσεων και Υγείας της Αθλούμενης Γυναίκας Νοσ. «ΜΗΤΕΡΑ»

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εξειδικευθείς στην Ελβετία

Εξειδικευμένος στη χειρουργική του γόνατος, τη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, επεμβάσεις μικρών τομών και αρθροσκοπική χειρουργική

www.arthro-specialist.gr

E-mail: [email protected]

fb.com/Dr Γεώργιος Πετσίνης