Από τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης το σώμα της γυναίκας ξεκινά να χαλαρώνει και από τον τρίτο με τέταρτο μήνα αρχίζουν να γίνονται αλλαγές, ορμονικές και μηχανικές. Μυοσκελετικά το σώμα παίρνει μια στάση λόρδωσης, λόγω αύξησης της κοιλιάς.
Αυτό επιτυγχάνεται, λόγω του ότι το σώμα εκκρίνει ορμόνες και οιστρογόνα που δίνουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στις αρθρώσεις και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα όλων των σπονδύλων. Για να αποκτηθεί, λοιπόν, η στάση λόρδωσης, κάθε σπόνδυλος κάνει μια μικρό-κίνηση, εκεί λοιπόν μπορεί να επέμβει η οστεπαθητική. Η παρέμβαση του οστεπαθητικού είναι σημαντική μέσω των μικρό- κινήσεων που γίνονται, για να μην πάρει το σώμα λάθος στάση.
Μια ακόμη περίπτωση αλλαγών του σώματος της γυναίκας είναι η μήτρα, μετακινώντας το έντερο, το στομάχι, την σπλήνα και το πάγκρεας προς την περιοχή του διαφράγματος. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εισπνοή λόγω του διαφράγματος, αλλά και στον θώρακα και την καρδιά. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι πόνοι στην μέση. Οι πόνοι στη γυναίκα θα προκληθούν έπειτα από την αναδιαμόρφωση του σκελετού και τις μικρό – κινήσεις που θα έχουν προηγηθεί. Είναι λοιπόν σημαντική ένδειξη εάν θα νιώθει πόνους στη μέση, ότι υπάρχουν κάποια μπλοκαρίσματα εκεί.
Επίσης, πολύ σημαντικό σημείο που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πρόβλημα στον τοκετό είναι οι πόνοι λόγω της κάμψης του κόκκυγα. Ο κόκκυγας είναι ένα οστό στο τέλος της σπονδυλικής στήλης σε άρθρωση με το ιερό, ο οποίος είναι και ένα βασικό σημείο του περινέου, το οποίο καλύπτει τη μήτρα. Εάν ο κόκκυγας είναι στραβός, δημιουργεί έντονο πόνο τοπικά, αλλά και στη μέση της γυναίκας. Η οστεοπαθητική μπορεί να παρέμβει στη ανάταξη του κόκκυγα που είναι πολύ σημαντική κατά τον τοκετό για να αποφράξει τη δίοδο και να μπορέσει να βγει φυσιολογικά το μωρό. Επιπλέον, θα ανακουφίσει τη μητέρα αλλά και θα αποφευχθεί κάποιος ενδεχόμενος τραυματισμός του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Κατά τον 7ο μήνα το μωρό είναι σχεδόν στα 3/4 του βάρους του, και είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης της, να αισθάνεται το μωρό να κινείται διαρκώς κυκλικά. Σημαντική ένδειξη ότι το μωρό κινείται και δεν πιέζεται είναι να αισθάνεται την κοιλίτσα της μαλακή. Το γυναικείο σώμα χαλαρώνει κατά την κύηση, οι αρθρώσεις είναι πολύ επικίνδυνο να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως στα ισχία, στην λεκάνη και στα γόνατα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν μέσω μικρών ανατάξεων στις κινήσεις. Εφαρμόζονται συγκεκριμένες κινήσεις με στόχο να βελτιώσουν την κινητικότητα των αρθρώσεων και των σπλάχνων προς αποφυγή τραυματισμών ή μελλοντικών προβλημάτων.
Και μετά την εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί οστεοπαθητικά, σε σαράντα μέρες διότι τότε επανέρχονται στην αρχική τους θέση, η λεκάνη, η σπονδυλική στήλη και όλα τα σπλάχνα. Μια γυναίκα που έχει γεννήσει φυσιολογικά χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στην οργάνωση των σπλάχνων της, διότι στο φυσιολογικό τοκετό όλοι οι μύες έχουν υπερεκταθεί και πρέπει να μαζευτούν. Σε γυναίκες, μάλιστα, όπου δεν έχουν γυμναστεί στο παρελθόν, είναι πολύ πιο δύσκολο να επιστρέψει το σώμα στην κανονική του θέση. Επίσης, και σε γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική είναι απαραίτητη προϋπόθεση η καισαρική ουλή να απευαισθητοποιηθεί μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων.
Τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να επέλθουν μετά τον τοκετό είναι η πτώση τραχήλου, η χαλάρωση του κόλπου, η πτώση της μήτρας, η παρέκκλιση του φυσιολογικού της μήτρας, η κάμψη του σώματος προς τα μπροστά, η κλίση του σώματος δεξιά ή αριστερά. Σε μία λάθος οργάνωση του σώματος μπορεί να παρατηρηθούν προβλήματα συχνοουρίας, ακράτειας και πολλά υγρά στον κόλπο της γυναίκας, αλλά και προβλήματα δυσκοιλιότητας, πόνοι στην μέση, στραβή λεκάνη, αστάθεια στην έμμηνο ρήση (είτε μεγαλύτερη είτε μικρότερη ροή, είτε αστάθεια στις ημέρες).
Μέσω της οστεοπαθητικής και συγκεκριμένα της σπλαχνικής αναδιαμορφώνονται τα σπλάχνα, όπου χαλαρώνουμε το περίνεο, το περιτόναιο, τους συνδέσμους στους οποίους τα σπλάχνα συνδέονται μεταξύ τους αλλά και τον κορμό και να επαναφέρουμε τη φυσιολογική λειτουργία της μήτρας, μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων και πιέσεων πάνω στην κοιλιακή χώρα και τη λεκάνη. Τέλος, μέσω των ασκήσεων της οστεοπαθητικής, μπορεί η γυναίκα να αποκατασταθεί σα να μην έγινε ποτέ γέννα.
Λευτέρης Παθιάκης
Οστεοπαθητικός, Φυσικοθεραπευτής, Μεζιερίστας
Πτυχιούχος της σχολής φυσικοθεραπείας του πανεπιστημίου του Bari, Italia.
Πτυχιούχος Μεζιερίστας (Μιλάνο, Ιταλία 2012).
Πτυχιούχος Οστεοπαθητικός (Ρώμη, Ιταλία 2013)