Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
11 Μαΐου 2022 07:30
Το γεγονός ότι σε τέτοιου είδους επεμβάσεις όπως οι πρακτικές μεταστροφής(ιατρικές, ψυχιατρικές, ψυχοθεραπευτικές, ψυχολογικές, φαρμακευτικές, συμπεριφορικές). ή άλλες πρακτικές και παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την «αλλαγή» του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ή της ταυτότητας φύλου υποβάλλονται κυρίως ανήλικα άτομα. Χωρίς καμία μέριμνα για σωματικές και ψυχικές παρενέργειες, καταδεικνύει τη σοβαρότητα του όλου ζητήματος.
«Με τη δεύτερη τροπολογία στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας προχωρούμε στην απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής. Ήταν ένα αίτημα το οποίο επεξεργαζόμασταν από καιρό και, για να το καταλάβει ο κόσμος, αφορά σε κάποιες ψευδεπίγραφες θεραπείες. Οι οποίες αναφέρουν ότι, όταν ένα ανήλικο άτομο έχει επιλέξει έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έρχονται κάποιοι και πείθουν τους γονείς ότι μπορούν να υποβάλουν το παιδί σε θεραπείες. Προκειμένου να ‘επανέλθει στην κανονικότητα’. Προφανέστατα αυτές οι θεραπείες, όχι απλά δεν είναι θεραπείες, αλλά και δεν υποστηρίζονται καθόλου επιστημονικά.
« Είναι μια ρύθμιση που εισάγουμε για να απαγορευτούν ρητώς τέτοιου είδους θεραπείες και μάλιστα δεν λέμε ότι είναι θεραπείες, αλλά πρακτικές μεταστροφής με σοβαρές κυρώσεις σε όσους, είτε γιατρούς, είτε ψυχολόγους είτε προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι διαφημίζουν ότι κάνουν τέτοιες θεραπείες.
Σε επόμενο νομοσχέδιο, επειδή δεν είμαστε τεχνικά έτοιμοι τώρα, θα ρυθμίζεται επίσης το ζήτημα των ατόμων ίντερσεξ, δηλαδή όσων γεννιούνται με διπλό γενετικό υλικό και συζητάμε για τη ρύθμιση προκειμένου οι όποιες επεμβάσεις να γίνονται προς το συμφέρον αυτών των ατόμων».
1. α) «Πρακτικές μεταστροφής»: Κάθε μεταχείριση που αποσκοπεί να μεταβάλει ή να καταστείλει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου.
β) «Έκφραση φύλου»: Το σύνολο των χαρακτηριστικών που αφορούν στη συμπεριφορά, τρόπους, αναπαραστάσεις, που σχετίζονται με τον τρόπο που τοποθετείται και εκφράζει ένα πρόσωπο το φύλο του και γίνεται αυτό αντιληπτό από τον περίγυρό του.
γ) «Ταυτότητα φύλου»: Ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του.
δ) «Επαγγελματίας»: Κάθε πρόσωπο, το οποίο εφαρμόζει πρακτικές μεταστροφής έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.
ε) «Ευάλωτα πρόσωπα»: Οι ανήλικοι ή ενήλικοι που τελούν σε δικαστική συμπαράσταση υπό την έννοια του Αστικού Κώδικα.
2. α) Απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα.
β) Οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους.
γ) Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.
3. Παραβίαση της παρ. 2, πέραν των προβλεπόμενων πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Η επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση.
Η συγκεκριμένη τροπολογία, για τις πρακτικές μεταστροφής είναι η δεύτερη πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ την οποίαν υλοποιεί ο Υπουργός Υγείας. Προηγήθηκε η κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για ομοφυλόφιλους άνδρες.
Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου μικρό στη χώρα μας, όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα έρευνας του επιστημονικού φορέα Orlando LGBT+. Ο οποίος ασχολείται ειδικά με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+. Συγκεκριμένα, το Orlando LGBT+ κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 90 ολοκληρωμένες (ανώνυμες) μαρτυρίες. Σε αυτές προστίθενται επιπλέον 700, από άτομα που δεν ολοκλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο. Οι περισσότερες, από αυτές τις μαρτυρίες είναι πρόσφατες.